kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni ÖSS sistemi açıklandı

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yaklaşık 1 milyon 100 bin adayın Fen testinden, 350 bin adayın da Sosyal Bilimler testinden hiç soru yapmadığını belirterek, bu testlerin standart puanlarının çarpılacağı katsayıları bir miktar yükselteceklerini bildirdi.

Yarımağan, Yabancı Dil Sınavı (YDS) puanları hesaplanırken de Matematik ve Fen Bilimleri sorularının hiç etkisi bulunmadığını belirterek, ''Bir aday yabancı dil puanıyla bir yere giriyorsa, bu kişinin Matematiğe, Fen'e ihtiyacı yok mu? O nedenle Yabancı Dil'e Fen ve Matematik sorularının da etki ettirilmesini düşünüyoruz'' dedi.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, gelecek yıl uygulanacak ÖSS sistemine ilişkin bilgi verdi.

Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, ÖSS'de her öğrenciye toplam 240 sorunun yer aldığı test kitapçığı dağıtılacak. Sınavda her bir aday, mevcut uygulamada olduğu gibi yine 180 soru yanıtlayacak.

SINAVIN İLK BÖLÜMÜ

Soruların, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testinin her birinden 30'ar olmak üzere toplam 120'si, tüm liselerde 9. sınıflarda okutulan ortak müfredata dayalı olacak. 120 soruluk bu bölümdeki sorular adaylara, Açıköğretim programlarının, meslek yüksekokullarının ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programların kapısını açacak. Bu sorular, bilgiye fazla dayamayan, analiz ve yorum yapma yeteneğini ölçen sorular olacak.

SINAVIN İKİNCİ BÖLÜMÜ

Ortak soruları yanıtlayan adaylardan lisans programlarına devam etmek isteyenler, devam etmek istedikleri alanlarıyla ilgili 60 soruya daha yanıt verecekler. Bu bölümdeki sorular 9. sınıftan sonrayı, lise son sınıfa kadar olan süreyi kapsayacak ve adayların alanlarıyla ilgili konulardan oluşacak.

Sınavın bu bölümünde Türkçe-Edebiyat, Fen Bilimleri, Matematik ve Sosyal Bilimler'in her birinden 30'ar olmak üzere toplam 120 soru yer alacak. Ancak adaylar, üniversitede okumak istedikleri alan hangisiyse bu alanla ilgili 60 soruyu yanıtlayacaklar.

Örneğin sayısal ağırlıklı puan türündeki bir bölümde okumak isteyen aday Fen Bilimleri ve Matematik sorularını, eşit ağırlıklı puan türündeki bir bölümde okumak isteyen aday, Matematik ve Türkçe-Edebiyat alanındaki soruları, sözel bölümde okumak isteyen aday da Türkçe-Edebiyat ve Sosyal Bilimler alanındaki soruları yanıtlayacaklar.

Böylece sayısal ağırlıklı puan türündeki bir bölüme gidecek adayın, eşit ağırlıklı puan türüyle girilebilecek bir bölüme gitme şansı çok az olacak. Çünkü bu adayın eşit ağırlıklı bir bölüme de gidebilmesi için, Fen Bilimleri ve Matematik alanında yaptığı 60 soruya ek olarak, Türkçe-Edebiyat testindeki 30 soruyu da yapması gerekecek. Ancak sınavda verilecek süre, adayın bu testi yapmasını güçleştirecek. ÖSYM Başkanı Yarımağan, sınav süresiyle ilgili, ''3 saatten fazla 3,5 saatten az olacak'' dedi.

''ADAYIN BİLGİSİNİ KULLANABİLECEĞİ SORULAR OLACAK''

Yarımağan, sınavda yöneltilecek sorularla ilgili şu bilgileri verdi: ''Sınavda mesela Tarih'ten, 'Karlofça Anlaşması hangi tarihte yapılmıştır', '30 derecelik açının sinüsü nedir' gibi sorular sormayacağız. Soruyu çözerken 30 derecelik açının sinüsünü bilecek. Yani adayın bilgisini kullanabileceği türde sorular olacak.

ÖSS'de Sosyoloji, Psikoloji, Mantık, Edebiyat gibi derslerden hiç soru sormuyorduk. Matematik'ten trigonometri sormuyorduk. Şimdi saydığım derslerin, konuların hepsinden, lise son sınıfa kadar olan konuların hepsinden yöneltilecek.

Liselerde dersler 4 grupta toplanıyor. Türk Dili ve Edebiyatı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi gibi ortak dersler var. Bunun yanında zorunlu alan dersleri var. Zorunlu alan dersleri yine kollara göre değişiyor. Alanla ilgili seçmeli dersler ile alan dışı seçmeli dersler de var. Bizim sorularımız ortak okutulan dersler ve zorunlu alan dersleriyle sınırlı olacak. İster alanla ilgili olsun, ister alan dışı olsun, seçmeli derslerden soru sormayacağız.''

PUANLAR

Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, sınavdaki puan barajları değişmeyecek. Açıköğretim ve ön lisans programlarını tercih edebilmek için 160, lisans programlarını tercih edebilmek için de 185 puanı geçmek gerekiyor.

Sınavda her aday için her bir puan türünde iki ayrı puan hesaplanacak. Bu çerçevede 120 soruyu yanıtlayan adayın bu bölümdeki puanları Sözel-1, Sayısal-1, Eşit Ağırlıklı-1 şeklinde, alan sorularını yanıtlayan adaylar için buna ek olarak Sözel-2, Sayısal-2 ve Eşit Ağırlıklı-2 olmak üzere ayrı ayrı puan hesaplanacak.

İlk bölümdeki puanlar, Açıköğretim ve meslek yüksekokulları ile özel yetenek ile öğrenci alan programları için kullanılacak. İkinci bölümdeki puanlarla da lisans programları tercih edilebilecek.

YDS AYRI YAPILACAK

Yabancı Dil Sınavı (YDS), şu anda olduğu gibi yine ÖSS'den ayrı yapılacak. Yarımağan, bununla ilgili de şu bilgileri verdi: ''YDS'yi mecburen ayrı yapacağız. Eğer ayrı yapmazsak YDS sorularını da sınava giren tüm adaylara dağıtmak gerekir, ki bunun maliyeti çok fazla olur. Sınav merkezlerine 46 TIR sınav evrakı götürüyorduk, seneye soru sayısı toplam 240 olacağı için TIR'ların sayısı 60'a yükselecek. Eğer YDS de ÖSS ile birlikte yapılırsa bu sayıçok daha artar. Bu nedenle YDS'yi ayrı yapmak durumundayız.''

SORULARIN KATSAYILARI YÜKSELECEK

ÖSYM Başkanı Yarımağan, ÖSS'nin müfredatla ilgili kısmından ayrı olarak, ÖSS puanları hesaplanırken testlerin standart puanlarının çarpılacağı katsayılar üzerinde de bir çalışma yaptıklarını anlattı.

Son birkaç yıldır birçok adayın Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler testinden soru yapmadığı kaydeden Yarımağan, şunları söyledi: ''1 milyon 100 bin kişi Fen testine hiç dokunmuyor. Neden, çünkü eğer eşit ağırlıklı veya sözel ağırlıklı puanla bir bölüme gidecekse bu iki puan türünün hesaplanmasında fen testinin ağırlığı 0.1'dir. Böyle olunca, öğrenci Fen testini yapacağına daha yüksek katsayılı testleri yapıyor ve Fen testinden birkaç soru yapacağına, diğer testten bir tane yapması yetiyor.

Örneğin Türkçe-Matematik kolundan mezun olan bir aday İşletme'ye gitmek istiyorsa ve dereceye girmek gibi bir amacı da yoksa, sınava hazırlanırken katsayısı düşük diye Fen'i bir tarafa bırakıyor. Adaylar sınava hazırlanırken Fen Bilimleri'ne hazırlanmıyorlar. Fen Bilimleri onlara ürkütücü geliyor. Büyük bir kitle Fen'i öğrenmiyor.

Aynı şeyi sayısalcılar da yapıyor. Onlar da çarpılacak katsayı 0.1 olduğu için Sosyal Bilimler testine hiç dokunmuyor. Sosyal bilimlere dokunmayanların sayısı 350 bin kişi.

Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Testi'nin standart puanlarının sayısalcılar ve sözelciler için 0.1 katsayısıyla çarpılmasının büyük sakıncası ortaya çıkmış durumda. Onun için bu miktarları biraz yükseltmek istiyoruz.''

YDS'DE DE DEĞİŞİKLİK

Ünal Yarımağan, dil sınavına giren adaylara da puanları hesaplanırken Matematik ve Fen Bilimleri testinin hiçbir etkisinin olmadığına işaret etti. Yarımağan, şöyle konuştu:

''Burada diğer adaylara karşı haksızlık var. Kişi yabancı dilde bir yere gidecekse, ÖSS'ye girip 3 saatte iki test yapıyor. Herkes 4 test yaparken onlar 2 test yapıyor. Bu diğerlerine haksızlık. Ayrıca, yabancı dil puanıyla bir yere girecek adayların puanı hesaplanırken Matematik ve Fen Bilimleri soruları etki etmiyor. Yani bu adayların Matematik ve Fen Bilimleri soruları yapmalarına gerek bulunmuyor. Bu, adayların Matematiğe ve Fen'e ihtiyacı yok mu? Onun için buraya da Fen ve Matematiği az da olsa koymayı düşünüyoruz.''

ÖSYM Başkanı Yarımağan, gelecek yıl yapılacak ÖSS'de hangi konulardan soru yöneltileceğine ve bu soruların tüm sorular içindeki ağırlıklarının ne olacağına ilişkin bilgiyi de bir basın toplantısı düzenleyerek vereceğini bildirdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Yabancıların Antalya sevdası
 Kemer'de orman yangını
 Türbana ABD usulü çözüm
 Dikkat scooter tehlikesi!
 Vizontele tarih olmuştur
 Torun Picasso İstanbul'da
 Bodrum'da film gibi operasyon
 Doğu'da bale ve İngilizce revaçta
 'Huysuz İhtiyar'ın heykelini diktiler
 Çağla Şikel de artık ehliyetsiz!
 Mercedes aranıyor
 Küçük Arda havuz kurbanı
 Minik Makbule'nin dramı
MEHMET BARLAS
Terörizmin gerekçesi olabilir mi?
Kitleleri sokağa döküp...
İLKER SARIER
Fazla politik olmak
Halife-i ruizemin...
SAİT GÜRSOY
ÖSS'de doğru tercih
Artısıyla eksisiyle bir Öğrenci...
SAVAŞ AY
Rehber kız, çocuklar ve civcivler
Tatil köylerinden...
Tur tarihi 3 Ağustos
Tur tarihi 3 Ağustos
Trabzon, CL müzakeresinin Kıbrıs'taki ilk ayağında hüsrana uğradı.
Seni istiyorum
Seni istiyorum
Newcastle'ın hocası Souness Anelka'ya "Senin için her şeyi göze...
'Az konuşacağım biz sanatçı değiliz'
Anayasa Mahkemesi yeni Başkanı Tülay Tuğcu, "Mahkeme başkanlarının...
ABD'deki torunu Ali'yi çok özlüyor
Tülay Tuğcu, Hukuk Fakültesi bittikten sonra avukatlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu