kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 
ÖSS'de doğru tercih
Tercihin püf noktaları...
Tercihin temel ilkeleri
SABAH yine yanınızda

ÖSS'de doğru tercih

Artısıyla eksisiyle bir Öğrenci Seçme Sınavı daha bitti. Bir milyon 700 bin adayın yaklaşık 400 bini üniversiteli olabilecek. Kısacası adayların heyecanı ağustos ortalarına dek sürecek. İstediğiniz yükseköğretim programında okuyabilmeniz için bilinçli ve doğru bir tercih listesi oldukça önemlidir. Bu nedenle aşağıda belirtilen noktalara dikkat etmeniz yararlı olacak.
2005-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki tablolarda her yükseköğretim programını belirten özel bir kod vardır. Her aday, girmek istediği programların kodlarını bu tablolardan bularak istek sırasına göre tercih formu üzerindeki alanlara yazacak ve kodlayacak.
Merkezi yerleştirme, ÖSYM tarafından bilgisayarla yapılır. Adaylar yükseköğretim programlarına; a-Puan durumuna b-Tercih sırasına bakılarak yerleştirilirler.
Her yükseköğretim programına, bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Bu işlemde puanı yüksek olan adaya öncelik tanınır.

Tercih
yerleştirme işlemi

1- ÖSS'ye katılan tüm adayların SÖZ, SAY ve EA; sınavına girmişse ayrıca DİL puanları hesaplanır.
2- Tüm adayların bu puanlarına Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları ilave edilerek Y-ÖSS-SÖZ, Y-ÖSS-SAY, Y-ÖSS-EA ve varsa Y-ÖSS-DİL puanları hesaplanır. Toplam dört puan türünde tüm adaylar en yüksek puanlıdan en düşük puanlıya doğru sıralanarak başarı sıraları bulunur.
3- Tüm bölümlerin, o bölümleri tercih listesine almış öğrencilere göre başarı sıralaması yapılır. Bir bölümün başarı sıralamasını, o bölümü tercih eden en son adayın puanı oluşturur.
4- Son aşamada, adayların tercih listeleri yükseköğretim programlarının başarı sıralamalarına göre ayrı ayrı incelenir. Adaylar birinci tercihine yerleştirilmeye çalışılır. Eğer puanı birinci tercihine yetmiyorsa ikinci tercihine, ona da yetmiyorsa üçüncü ve daha sonraki tercihlerine yerleştirilir. Puanı tercihlerinin hiçbirine yetmeyen adaylar açıkta kalmış olurlar.
5- Bir aday, tercih listesine yazdığı bölümlerin birkaç tanesini birden kazanacak kadar puan almışsa, bilgisayar onu puanının yettiği en üst sıradaki tercihine yerleştirir.
6- Adaylar son tercihlerine de mutlu olabilecekleri bir bölümü yazmak zorundalar. Çünkü herhangi bir yükseköğretim programını (AÖF hariç) kazanan bir aday kayıt yaptırsın, yaptırmasın 2006 ÖSS'de puan kaybına uğrayacak.
7- Tercih alanlarının tamamını doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih formunda sadece 8 programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği taktirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu 8 programın kodlarını tercih formundaki birinci sıra numaralı yerden başlayarak tercih sırasına göre yazıp kodlamalıdır.
8- ÖSYM yerleştirmede adayların tercihlerinin sıralamasını değil, puanlarını göz önüne almaktadır. Aynı yükseköğretim programını tercih eden iki adaydan Y-ÖSS puanı yüksek olanı, tercih sıralamasındaki yerine bakılmaksızın öncelikle yerleştirilir. Bundan dolayı bir yükseköğretim programını son sıralardaki tercihlerde göstermenin yerleşme şansını azaltacağı veya üst sıralardaki tercihlerde göstermenin yerleşme şansını artıracağı düşüncesi doğru değildir.
9- Adaylar, tercih listesine yazdıkları bölümlerin özel koşulları olup olmadığını kılavuzdan kontrol etmeli. Çünkü durumları kılavuzda belirtilen koşullara uymayan adaylara yerleştirme işlemi sonrası Kazandı Belgesi gelse bile kayıt yaptıramayacaklardır.
10- Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programlarında merkezi yerleştirme olmadığından bu bölümlere tercih listesinde yer verilmez. Üniversitelere bizzat başvuru gerekir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 OKS'de doğru tercih   / 20-07-2005
 Meslek seçiminin önemi   / 13-07-2005
 ÖSS doğru zamanlama yanlış   / 06-07-2005
 Avrupa ve uluslararası çalışmalar   / 29-06-2005
 Üniversite gözüyle   / 22-06-2005
 Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nü unutmayın!..   / 15-06-2005
 ÖSS'deki oturma düzeni   / 08-06-2005
 Üniversite gençliği pasif   / 01-06-2005
 Lise gençliğini kaybediyoruz   / 25-05-2005
 Meslek liselilere umut mu?   / 18-05-2005
MEHMET BARLAS
Terörizmin gerekçesi olabilir mi?
Kitleleri sokağa döküp...
İLKER SARIER
Fazla politik olmak
Halife-i ruizemin...
SAİT GÜRSOY
ÖSS'de doğru tercih
Artısıyla eksisiyle bir Öğrenci...
SAVAŞ AY
Rehber kız, çocuklar ve civcivler
Tatil köylerinden...
Tur tarihi 3 Ağustos
Tur tarihi 3 Ağustos
Trabzon, CL müzakeresinin Kıbrıs'taki ilk ayağında hüsrana uğradı.
Seni istiyorum
Seni istiyorum
Newcastle'ın hocası Souness Anelka'ya "Senin için her şeyi göze...
'Az konuşacağım biz sanatçı değiliz'
Anayasa Mahkemesi yeni Başkanı Tülay Tuğcu, "Mahkeme başkanlarının...
ABD'deki torunu Ali'yi çok özlüyor
Tülay Tuğcu, Hukuk Fakültesi bittikten sonra avukatlık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu