kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Londra'da yine bomba alarmı
Tony Blair: "Olay kontrol altına alındı"

Londra'da yine bomba alarmı

İngiltere'nin başkenti Londra'da iki hafta önce meydana gelen ve 56 kişinin yaşamına malolan patlamaların ardından, bugün yine patlama alarmı verildi.

Londra'da metro ve otobüste patlamalar meydana geldi. Londra'da metroda meydana gelen olaylarda bir kişinin yaralandığı bildirildi.

LONDRA POLİSİ: 4 BOMBALI SALDIRI GİRİŞİMİ OLDU

Londra Emniyet Müdürü Ian Blair, "Açıkça çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. 4 patlama ya da bombalı saldırı girişimi oldu.İki hafta önceki saldırıya göre bombalar daha küçük" açıklamasını yaptı.

Londra Emniyet Müdürü Ian Blair, bugün güvenlik alarmına yol açan patlamaların, 7 Temmuz'daki patlamalara göre çok daha küçük olduğunu ve ciddi kayıp beklemediklerini bildirdi.

Saldırıların etkilerinin henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadığını belirten Blair, sonuçların, soruşturma sonucunda belli olacağını ifade etti.

Bombaların küçük olduklarını da söyleyen Blair, Londra halkından bazı isteklerde bulundu. Polisin bütün acil durum planlarının uygulandığını, acil servislerin görevlerini yaptıklarınıkaydeden Blair, halktan bulundukları yerden mecbur olmadıkça ayrılmamasını istedi.

Londra'da polisin ve hastanelerin acil servislerindeki görevlilerin olaylara başarı ve soğukkanlılıkla müdahale ettiğini vurgulayan Blair, halka, ellerindeki fotoğraf, video görüntüsü gibi delil teşkil edebilecek malzemeleri polise vermesi çağrısında da bulundu.

Halen patlamamış bazı düzeneklerin bulunduğunu kaydeden Blair, olayların El Kaide ile bağlantısı bulunduğunu söylemek için çok erken olduğunu söyledi. Soruları yanıtlarken temkinli davranan Blair, pek çok soruyu soruşturmanın sürdüğü gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

Bugünkü olayların sorumlularının, iki hafta önceki patlamaları yapanlarla bağlantılı olup olmadığını bilmediklerini belirten Blair, soruşturmanın bu durumu aydınlatacağını umduğunu söyledi. Blair, bugün öğleden sonra Downing Sokağı'ndaki Başbakanlık Konutu'ndan silahlı polisler tarafından çıkartılan kişinin olaylarla ilgisi bulunmadığının anlaşıldığını da bildirdi. Londra Belediye Başkanı Ken Livingstone da halka, soğukkanlı olmasını tavsiye etti.

Livingstone, bir gazetecinin, metro istasyonlarında havaalanlarındakine benzer güvenlik kapılarının kullanılmasının mümkün olup olmadığı yolundaki sorusu üzerine, bu konudaki çalışmaların hızlandırıldığını, imkanları gözden geçirdiklerini belirtti.

EMNİYET MÜDÜRÜ BLAİR: OLAYLAR ÇOK CİDDİ


Londra Emniyet Müdürü Ian Blair, bugünLondra toplu taşıma sisteminde meydana gelen olayların çok ciddi olduğunu söyledi. Emniyet Müdür Blair, Londralılardan neredelerse orada kalmalarını istedi.

"PATLAMALAR HEMEN HEMEN EŞ ZAMANLIYDI"

Londra'da metrodaki patlamaların hemen hemen eşzamanlı olarak meydana geldiği bildirildi. Londra Emniyet Müdürü Ian Blair gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Patlamalar hemen hemen eşzamanlı olarak meydana geldi. Ancak bunu tam olarak belirmek zaman alacak'' dedi. Blair, patlamaların iki hafta önceki patlamalardan küçük olduğunu tekrarladı.

ACİL SERVİSLERE İHBAR TELEFONLARI YAĞIYOR

Londra'da meydana gelen bombalı saldırı girişiminden sonra acil yardım servislerine şüpheli paketler görüldüğüne ilişkin ihbar telefonları yağıyor.Londra polisinden bir sözcü, ''Londra'nın her yerinden yüzlerce telefon aldık. Onların hepsini yanıtlamak zorundayız'' dedi.

Polisin, bir ihbarı değerlendirirken St Paul's Katedrali yakınındaki bölgenin bazı kesimlerini kordon altına aldığı, eğlence bölgesi West End'in merkezi Shaftesbury sokağının kısa süreyle kontrol edildiği belirtildi.
Polisin, kaygı içindeki Londra sakinlerinden çok sayıda ihbar telefonu almayı beklediği de kaydedildi.

Bu arada bazı terör uzmanları, bugünkü bombalı saldırı girişimlerinin, iki hafta önce Londra'da 56 kişinin öldüğü saldırılara göre daha az karmaşık olduğunu, ancak yeni bir terör hücresinin varlığını ortaya çıkarabileceğini söylediler.

Merkezi Londra'da bulunan Jane's Terörizm ve İsyan Merkezi adlı kuruluştan Jeremy Binnie, bugünkü bombalı saldırı girişimleriyle iki hafta önce Londra'yı sarsan patlamalar arasında önemli farklılıklar bulunduğunu belirtti.

Bugünkü bombalı saldırı girişimlerinin kalabalık bir saatte olmadığını, ücra metro istasyonlarının seçildiğinive bu girişimin fiyaskoyla sonuçlandığını söyleyen Binnie, ''Birçok yönden çok fazla amatörce gözüküyor'' dedi.
Uluslararası İlişkiler Kraliyet Enstitüsü'nden (RIIA) Keith Burnet de, bombalı saldırı girişimlerinin, 7 Temmuz'daki saldırıları yapan intihar bombacıları kadar profesyonel olmayan kişilerce yapılan kopya bir çalışma olduğunu söyledi.

Burnet, İngiliz güvenlik güçlerinin, metroyu ve otobüsleri kullanan her yolcuyu arayamayacağı için bu tür saldırı girişimlerini önlemek konusunda çok fazla seçeneği bulunmadığını kaydetti. Bradford Üniversitesi'nden Paul Rogers da görevlilerin, bugünkü bombalı saldırı girişimleri üzerinde çalışarak birçok kanıta ulaşacağını belirterek, saldırı girişimlerinin İngiltere'de başka bir terörist hücrenin varlığına işaret edebileceğini kaydetti.

WARREN STREET'TE 1 YARALI VAR

Polis, yaptığı açıklamada, Warren Street hattında metroda bir kişinin yaralandığını belirtti.

Otobüsteki olayda, camların kırıldığı, ancak kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

GÖRGÜ TANIĞI: "SIRT ÇANTASINDA PATLAMA"

Öte yandan, bir görgü tanığı,bir kişinin kendisine, 'metroda bir sırt çantasının patladığını söylediğini' belirtti.

Ivan McCracken adlı görgü tanığı, SKY televizyonuna, Warren Street hattında metroda bir kişinin anlatımına göre, bir kişinin sırtındaki çantanın patladığını, patlamanın büyük olmadığını, ama çantayı açacak kadar büyük olduğunu söyledi.

Sırtında çanta patlayan kişinin ''bir şeyin yanlış gittiğini'' söylediği ve bunun üzerine herkesin vagondan dışarı kaçtığını söyledi.

Londra'nın üç büyük istasyonu olan Oval, Shepherd's Bush ve Warren Street istasyonlarının boşaltıldığı açıklandı. Görgü tanıkları, trenlerden patlama sesinin ardından dumanların yükseldiğini söyledi.

Shepherd's Bush, Oval ve Warren Street istasyonlarına çok sayıda polis ve ambulans gönderilirken, SKY TV, doğu Londra'da Hackney semtinde bir otobüste de patlama meydana geldiğini bildirdi.

Warren Street istasyonunda tabanca sesleri duyulduğu da belirtilirken, bazı yayın organları, Warren Street istasyonunda patlayan bombanın parça tesirli olduğunu bildiriyor.İstasyonlarda panik olduğu ama trenlerino sırada istasyonlarda olmadığı kaydedildi. Metro hizmeti Victoria ve kuzey hatlarında durduruldu. İstasyonlardaki ''olaylarda'' kayıp olmadığı bildirildi.

"KUZEY LONDRA'DA BİR OTOBÜSTE PATLAMA OLDU"

Londra'nın doğusunda bir otobüste de patlama meydana geldiği bildirildi. Polis kentin doğusunda, Hackney Road hattında çalışan 26 no'lu otobüste bir ''olay'' olduğunu doğruladı.

Reuters "Otobüste sadece camlar kırıldı ölü ve yaralı yok" açıklamasını yaptı.

SKY televizyonu, Londra'da bir otobüste patlama olduğunu, ölen ya da yaralanan bulunmadığını duyurdu.

Televizyon polis kaynaklarına dayanarak, patlamalarda bomba değil fünyelerin patlatıldığını bildirdi.

Bu arada Warren Street istasyonunda parça tesirli bir bomba patladığı bildirilirken, bir istasyonda da ateş edildiği ileri sürüldü.

İKİ TRENİN SEFERLERİ DURDURULDU

Londra'da hayatın normale dönmesine yönelik çabalar devam ederken, kentin dışına yolcu taşıyan iki trenin seferlerinin durdurulduğu açıklandı. King's Cross St. Pancras istasyonundan yolcu taşıyan ''Midland Mainline'' treninin seferlerinin kuşkulu birpaket yüzünden belirsiz süre için durdurulduğu açıklandı. Aynı şekilde kent merkezinden St. Albans'a yolcu taşıyan trenin seferleri de bir vagonda bulunan şüpheli paket nedeniyle durduruldu.

BBC: KİMYASAL MADDİ İZİNE RASTLANMADI

BBC, metrolarda yapılan inceleme sonucu kimyasal silah ya da madde izine rastlanmadığını bildirdi.

Londra'da meydana gelen patlamaların ardından olayların yaşandığı istasyonlarda yapılan araştırmaların ilkinin sonucu açıklandı ve Oval istasyonunda kimyasal saldırı izine rastlanmadığı bildirildi.

SKY televizyonu, özel giysili polislerin yaptığı incelemenin sonucunda Oval istasyonunda herhangi bir kimyasal saldırı izine rastlanmadığını belirtti.

POLİS BİR HASTANEYİ KORDON ALTINA ALDI


Londra'da silahlı polislerin, Londra Üniversitesi Hastanesi'ne girdiği ve hastaneyi kordon altına aldığı bildirildi.

Warren Street istasyonunda meydana gelen patlamanın ardından bir kişinin kaçtığı ve platform üzerinde tabanca sesleri duyulduğu yolundaki haberlerin ardından, bu kişinin istasyon dışında da izlenmesine devam edildiği belirtildi.

Polisin hastaneyi kordonaltına almasının ve içeriye silahlı görevlilerin girmesinin nedeninin bu kişinin yakalanması için olabileceği ifade edildi.

Bu arada, SKY TV, polis kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, toplam üç bombanın bulunduğunu ve bombaların sadece mekanizmalarının patlamış olabileceğini belirtti.

BBC de Westminster, Waterloo, King's Cross Thameslink, St Paul's ve Oxford Circus istasyonlarının da kapatıldığını duyurdu.

POLİS, MAVİ GÖMLEKLİ ŞÜPHELİYİ ARADI

İngiliz polisinin, Londra Üniversitesi Hastanesi'nde arama yaptığı doğrulandı. Yapılan açıklamada, şüpheli olduğu belirtilen kişinin eşkali de bildirildi. Bu kişinin, genç olduğu, üzerinde mavi bir gömlek bulunduğu ve gömleğinin çevresinden kablolar sarktığı belirtildi.

WARREN STREET KORDON ALTINA ALINDI

Londra polisi, Warren Street metro istasyonunun bulunduğu semti tamamen kordon altına aldı.

Görgü tanıkları, metro istasyonunun kapanmasına neden olan olayda patlama olmadığını, duman da çıkmadığını, ancak kablo yanığı gibi bir koku çıktığını belirterek, metrodaki insanların büyük korkuya kapıldıklarını söylediler.

Sofianeisimli görgü tanığı, ''Olay sırasında vagonda kitabımı okuyordum, tam Görevimiz Tehlike filmi gibi oldu. Kablo ve lastik yanığı kokusu hissettim. Sonra metro sürücüsü bizi perona çıkardı. Hiçbir şey olmamış gibi sakindi'' diye konuştu. Görgü tanığı, yaralı olmadığını da söyledi.

DOWNİNG SOKAĞI'NDA KUŞKULU BİR KİŞİ

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in resmi konutunun bulunduğu Downing Sokağı'ndan kuşkulu bir kişi silahlı polisler tarafından çıkartıldı. TV kameralarının canlı yayınına yansıyan görüntülerde silahlı ve çelik yelekli polislerin silahlarını bir kişiye doğrulttukları ve esmer 30 yaşlarında kişinin büyük bir polis kordonu arasında bölgeden uzaklaştırıldığı dikkat çekti. Olayla ilgili açıklama yapılmadı.

ABD DURUMU YAKINDAN İZLİYOR

ABD'nin, İngiltere'nin başkenti Londra'da yine 3 metro istasyonu ve bir otobüste meydana gelen patlamaların ardından durumu yakından takip ettiği bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, ABD Başkanı George Bush'a patlamalarla ilgili bilgi verildiğini belirterek, Beyaz Saray'ın durumu yakından takip ettiğini belirtti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'ABD askerinin morali bozuk'
 Cezayirli diplomat kaçırıldı
 Iraklı Kürtler'den yeni harita
 Emily kasırgası Meksika'yı vurdu
 Discovery, salı günü fırlatılacak
 Guantanamo'da 8 tutsak serbest
 Scotty'nin külleri uzaya gönderilecek
 Radikallerle sanal savaş
 Yunanistan F16 uçakları alıyor
 Bush'tan yine 'bağış kardeşliği'
 Prematüre bebek en 'zayıf halka'
 Bart ve Gargamel sinemaya transfer
 Prensesin 19 aylık 'hapsi' bitti
 Ruslar sıcak denizlere indi!
 3 İngiliz asker savaş suçuyla yargılanacak
 Bush'un yeni ataması muhafazakâr
 İki ülke arasında tatlı krizi
 Türk reklam filmi başladı
SOLİ ÖZEL
Teröre akıllı çözüm
Bir kez daha hükümetin, daha doğrusu...
Havuzun %94'ü doldu
Havuzun %94'ü doldu
4 büyüklerin, "Federasyon bize %6'lık artırımı garanti etsin" talebi...
Türkiye'yi ayağa kaldırırım
Türkiye'yi ayağa kaldırırım
Ailton ilk röportajını SABAH'a verdi. Brezilyalı oyuncunun...
Erdoğan Evliya Çelebi gibi
Erdoğan Evliya Çelebi gibi
Dünyanın çevresini 10 kez dolaşmaya eşit olan geziler boyunca 402 bin...
İşte terörü boğacak yasa
Genelkurmay 2. Başkanı Org. Başbuğ'un örnek verdiği İngiltere'deki...
Şehit teğmenin babaevinde yas
Hakkâri'de şehit düşen teğmen Kara'nın cenazesi, memleketinde tepki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu