kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan, dar gelirlinin enflasyonunu hesaplattı
Başbakan Şener'e, soğuk davrandı

Tayyip Bey'in enflasyonu

Başbakan, her ay marketten, pazardan fiyat alıyor... Halkın enflasyonunu bizzat hesaplıyor.

Erdoğan temel tüketim maddelerini içeren bir liste hazırladı. Listede özel okul ve köprü ücreti gibi kalemler yok. Her ay, belirlediği malların fiyatlarını market ve pazardan aldırıyor. Özellikle dar gelirli semtlerin nabzını tutuyor... Fiyatları karşılaştırıyor. Aşırı artışın nedenini soruyor.

BAŞBAKAN'IN LİSTESİ
Listede patates, tavuk, makarna, yoğurt, süt, pirinç, yağ, domates, temizlik malzemesi gibi her evin ihtiyacı ürünler var. Erdoğan "Düşüş halka yansımadı" eleştirilerine "Asgari ücretle 2002'de 80 kilo fasulye alınabiliyordu. Şimdi 135 kilo" karşılığını veriyor.


Erdoğan, dar gelirlinin enflasyonunu hesaplattı

Başbakan, 'ekonomideki iyileşmenin vatandaşa tam yansımadığı' eleştirileri üzerine marketlerden halkın en çok tükettiği ürünlerin fiyatlarını alıp enflasyon hesabı yapıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan, "ekonomideki iyileşmenin vatandaşa yeterince yansımadığı" eleştirileri üzerine, kendisi bizzat pazar ve fiyat araştırmasına girişti. Marketlerden ve pazarlardan halkın en çok tükettiği ürünlerin fiyatlarını isteten Erdoğan, "lüks tüketim" mallarıyla değil, "dar gelirli vatandaşın" tüketimiyle ilgileniyor. AK Parti grup toplantısında, fiyatların düştüğünü ve bunun bazı ürünlerde açık bir şekilde gözlendiğini belirten Başbakan Erdoğan, zaman zaman Ankara genelinde marketlerden fiyat istediğini söylemişti. SABAH, Başbakan Erdoğan'ın enflasyon hesaplama sistemini araştırdı ve ortaya Erdoğan'ın "enflasyon tablosu" çıktı.

DAR GELİRLİLERİN GEÇİMİ
Ankara'nın Çankaya, Yenimahalle, Sincan, Çubuk ve Keçiören ilçelerinde bulunan çeşitli marketlerden fiyatlar derleten Erdoğan, özellikle dar gelirli nüfusun yaşadığı merkezlerin nabzını tutuyor. Vatandaşların yoğun olarak alışveriş yaptığı hipermarketler ile ilçelerdeki küçük ölçekli marketlerden ve semt pazarlarından gelen fiyatlar düzenli olarak izleniyor. Başbakan Erdoğan'ın enflasyonda baz aldığı ürünler ise zorunlu ihtiyaç maddeleri olan; ekmek, un, pirinç, makarna, dana eti, peynir, zeytin, süt, yoğurt, yumurta, margarin, ayçiçek yağı, yaş meyve ve sebze, temizlik malzemeleri... Erdoğan, beyaz eşya fiyatlarını da izlemeyi de ihmal etmiyor. Beyaz eşya satan bayilerin liste fiyatlarını düzenli olarak getirten Başbakan, taksitli kampanyalardaki fiyat düşüşlerini de not alıyor. Başbakan'a aktarılan bilgilere göre, AKP iktidarı döneminde buzdolabı fiyatlarında yüzde 29, çamaşır makinesi fiyatlarında yüzde 35 düşüş yaşandı. 2002'de 5 milyon 518 bin beyaz eşya satılırken, bugün 10 milyon 938 adet beyaz eşya satılıyor.

ÇAY SİMİT HESABI

Başbakan Erroğan, konuşmalarında 3 Kasım seçimleri öncesinde çay ve simidin 300'er bin lira olduğunu hatırlatıp, 5 kişilik bir ailenin sadece aylık çay-simit masrafının 370 milyon lirayı bulduğunu, asgari ücretin ise o dönemde 218 milyon lira olduğunu hatırlatıyor. Erdoğan, bugünkü çay-simit fiyatları ile asgari ücrette sağlanan artışın karşılaştırılması halinde tüketicinin cebinde 98 milyon lira kaldığını dile getiriyor. Erdoğan, önceki gün katıldığı bir televizyon programında da bu konudaki görüşlerini ve tespit ettiği rakamları şöyle açıkladı: "Asgari ücret 2002 sonunda 184 milyon TL idi. 2005 yılında 350 milyon liraya çıktı. Asgari ücretle 2002 yılında 190 kg ekmek alınırken bugün 280 kg ekmek alınıyor. 2002'de 181 kg makarna alınırken bugün 318 kg makarna alınıyor. 2002'de 80 kg kuru fasulye alınırken bugün 135 kg alınıyor."

KÖPRÜ GEÇİŞİ BİLMEYEN VAR
SABAH'a açıklamalarda bulunan bir Başbakanlık yetkilisi, enflasyon hesaplaması konusunda şunları söyledi: "Türkiye, sadece büyük şehirlerden oluşmuyor. Nüfusun yarısı kırsal kesimde yaşıyor. Köprü geçiş ücretinden, özel okuldan haberi olmayan büyük bir kesim var. Dolayısıyla enflasyon hesaplanırken insanların ihtiyaçları ve beklentileri de göz önünde bulundurulmalı. Enflasyon her ilde vatandaşa farklı yansıyor. Genel olarak enflasyonda yüzde 8-10 aralığında bir artış var. Ancak bazı ürünlerin fiyatlarında da ciddi anlamda düşüşler yaşanıyor. İşsizlik veya insanların alım gücünün olmaması ise bir başka konu. Alım gücü olmayan vatandaşın fiyatları yüksek bulması normal."

Bülent AYDEMİR/ ANKARA


1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Türkiye İran olmadığı için yatırıma geldik'
 Çeviri için 2.5 gün uyumadılar
 Borsa yabancıyla rekor kırdı
 Veraset iptal davasını kaybetti
 Erdemir'de yerli ittifaka 23 ortak
 Büyüme yavaşlamadı cari açıkta risk yok'
 İlk yarıda bütçe açığı 3.8 milyar YTL
 Motorinin litresi 2 kuruş arttı
 BKM'ye komisyon cezası
 Koç.net'ten turistler için 'alo' kartı
 Tofaş'ta ani CEO değişimi
 Binekte ilk 6 ayın lideri Renault
YAVUZ SEMERCİ
Veda
Üç yıldır bu köşeden sizlere sesleniyorum. Kendimce...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Faiz indirmeme gerekçesi ne kadar inandırıcı?
Merkez...
Rüzgârınız bol olsun
Deniz Kuvvetleri Kupası 2005 SABAH Açık Deniz Yat Yarışları öncesinde...
Uzaylı türkücü 'yeraltı'na indi
Mustafa Topaloğlu 'Karadeniz underground' tarzı yeni albümünde...
Kuzey Irak'a götürüldüğü iddia ediliyor
Kuzey Irak'a götürüldüğü iddia ediliyor
Kırandi'nin PKK tarafından kaçırılması üzerine başlatılan operasyon...
'Denek çocuklar' yasası masada
'Denek çocuklar' yasası masada
İlaç araştırmalarında çocukların 'denek' olarak kullanılmasına imkân...
IMKB
E: 28.501 D:% 1,56
DOLAR
S: 1,332 D:% -0,337
EURO
S: 1,611 D:% -0,279
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu