kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Şatodan dünyaya bakış

Dün sabah, yumuşak tepeler ve kırlık vadiler ortasında bir şatoda uyandık. İngiliz taşrasındaki şato, içerdeki konfora rağmen, dışarıdan bakınca 200 yıl önceki halinden pek farklı değildi. Göz alabildiğine yeşil, ilerde kocaman balıkların yüzdüğü ufak bir gölet, etrafta koşuşturan uşaklar ve koluna tüneyen şahinle dolanan bir "şahin yetiştiricisi."
Aslında bu ilginç dekora kanmayın. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le çıktığımız 60 saatlik gezi, o derece başdöndürücü bir tempoda gerçekleşti ki, son geceye kadar nefes alacak vakit bulamadık. Durmadan bir yerlere gittik. Program hem günümüz Avrupası'nın gerçekleri, hem de birbirinden zıt alemler arasında zikzak çizerek yapılan "zamana yolculuk" gibiydi.

Gül'ü
duygulandıran tören
Pazar akşamı Ankara'dan yola çıktıktan sonra Saraybosna, ardından üç saat uzaklıktaki Srebrenitsa'ya gidildi. Burada Dışişleri Bakanı, on yıl önce Avrupa tarihinin İkinci Dünya savaşı'ndan bu yana gördüğü en korkunç katliamı anma törenine katıldı. O akşam ATA uçağıyla kanadı kırık bir başka şehre, Londra'ya vardık. Bu kez gündemde geçen haftaki korkunç saldırılarda yaralanan Türk vatandaşına ziyaret vardı. Ertesi sabah, Merill Lynch'de yatırımcılar ve portföy yöneticileriyle kahvaltıda Türk ekonomisi her detayıyla konuşuldu.
Finans ve para dünyasının insanları her zaman olduğu gibi pragmatik ve netti. Ardından yine Londra trafiğinde önce havaalanı sonra uçakla Gül'ün fahri doktora aldığı Exeter Üniversitesi'nin olduğu Exeter'e gittik. Bakan, ödül töreninde duygulandı. 1970'lerde doktora öğrencisi olarak üniversite kütüphanelerinde geçirdiği günleri anımsıyordu.
Salı gecesi her şey bittiğinde, benim gibi heyetteki birçok kişinin içinden otele gidip kafayı vurup yatmak geçiyordu. Ama günün sonunda üniversite tarafından ayarlanan otelin bir şatobozması olduğunu görmek, tüm yorgunluğumuzu giderdi.

Baba-kız
aylar sonra baş başa
Belli ki böyle düşünen bir ben değildim. Dün sabah yine yollara düşmeden önce baktım ki Bakan ve üniversite çağındaki kızı Kübra, vadiye bakan o muhteşem terasta baş başa kahvaltı ediyor. Uzun zamandır ilk kez birlikte seyahat etmişler. Eminim babakız yenen o kahvaltı ve günlük koşuşturmaca başlamadan geçen o birkaç sakin dakika, gezinin tüm yorgunluğuna değmiştir ikisi için de. Gidişte ve dönüşte Gül ile sohbet imkânı bulduk. Özetlemek gerekirse, iç politikada Bakan'ın son derece rahat olduğunu gördüm. Erken seçim ya da AKP iktidarının "meşruiyeti" konularında muhalefet ve kamuoyundaki havayı ciddiye almadığını söylüyor. Bakan'a göre önemli olan hükümetin bu meselelere "özgüven"le yaklaşarak, dışarıdan gelen salvoların hükümeti yönetenlerin beyinlerinde "kuşku" uyandırmasına izin vermemek.
Yargıdan gelen tepkilerde de aynı üslubu kullandı. Bu ve CHP'nin son çıkışlarının toplum nezdinde büyük kabul gördüğünü düşünmüyor. Bakan'ı rahat ve iç politikada sıkıntısız gördüm.

Dönüş
yolunda gündem AB
Dış politikada ise ziyaret ettiğimiz yerlerin "duygusal boyutu" ( on yıl önce yıkılan Bosna ve dehşeti yeni atlatan Londra ) ister istemez bizleri olduğu gibi Bakan'ı da etkilemiş gibiydi. Geçmişte İngiltere'de yaşamış olduğu için, bu ülkenin "Müslümanlar'ın son derece özgür yaşadığı" bir yer olduğunu biliyordu. Saldırılar sonrasında İngiliz hükümeti ve yetkililerin İslam ve şiddeti ayrı tutarak, Müslümanlar'a yönelik tepki uyanmaması için gösterdiği özenli tutumu da övdü.
Dört saatlik dönüş yolunda, İngiltere'nin Ankara büyükelçisi Peter Westmacott da bizle döndü. Bakan ve Büyükelçi uçağın ön tarafında laflarken bu kez konu, AB süreci ve Türkiye'nin yakında imzalayacağı gümrük birliği protokolüydü.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bosna'dan tarihe yolculuk   / 12-07-2005
 Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için   / 08-07-2005
 Bu yıl erken seçim olacak mı?   / 07-07-2005
 Bu bayrak ve o kafa   / 05-07-2005
 Rejim mi dediniz?   / 02-07-2005
 Doğu'dan kötü haberler   / 30-06-2005
 Tatilin dayanılmaz çekiciliği   / 28-06-2005
 Kırmızı Kitapçık açıklanmalı mı?   / 22-06-2005
 Erdoğan'ın ABD gezisinden üç görüntü   / 11-06-2005
 Beyaz Saray'la beyaz sayfa   / 09-06-2005
MAHMUT ÖVÜR
CHP İstanbul'da 'zor seçim'
CHP İstanbul ilçe kongreleri...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Şatodan dünyaya bakış
Dün sabah, yumuşak tepeler ve...
YAVUZ DONAT
Şanghay... Nüfus 17 milyon
Huangpu Nehri, İstanbul'daki...
Hoca, Başbakan'a 'tövbe' dedirtti
TBMM Onur Ödülü'nü törenle alan ünlü beyin cerrahı Prof. Gazi...
Dört yürek tek bilek
Deniz Harp Okulu bu yılki yarışlara Orsa, Zıpkın, Kaptan ve Alesta...
Allah ABD'den razı olsun!
Allah ABD'den razı olsun!
Sınır ötesi takibe sıcak bakmayan ABD yönetimi, Türk sınırları içinde...
Kalbim oğlumun döneceğini söylüyor'
Kalbim oğlumun döneceğini söylüyor'
Tunceli-pülümür karayolunun 35. kilometresinde Zage mevkiinde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu