kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Erdemir'i alan yerli sermaye dünya liginde de oynar

ERDEMİR'de geri sayım başladı.

Erdemir'de ihaleye katılmak için ön yeterlilik alacaklar bugün kesinleşiyor. Erdemir'e dünya çelik devlerinin büyük bir iştahı var. Dünyanın birinci, ikinci, yedinci ve sekizinci en büyük çelik üreticileri Erdemir'e talip. Bunlar ilk 10'un içindeki dört dünya devi. Erdemir'in yabancı talipli ayağı tıka basa dolu.

Yerliler de yarışta
Dünya çelik devlerinin büyük ilgisine karşılık Erdemir'e yerli alıcı hemen hemen yoktu. Zaman içinde Erdemir'in önemi, karlılığı ve potansiyeli giderek ortaya çıktı. Yerli sermaye grupları arasında ittifaklar oluştu. TOBB'un öncülüğünde 25 şirket bir araya geldi ve "Ortak Girişim Grubu" adı altında Erdemir'de "Biz de varız" dedi.
Oyak, Kibar ve Borusan grubunun ilgileri de Ortak Girişim Gurubu ile birleşebilir. Yerli talipli ayağına son olarak Erdemir'in Türkiye'deki en önemli müşterisi ve Cumhuriyet döneminin en büyük sermaye birikimlerinden birini temsil eden Koç Grubu da katıldı. Finale doğru yerli sermaye ayağının oluştuğunu görmek iyi gelişme. Sanayinin ve yerli girişimcinin geleceği açısından belirleyici bir aşama.

Yatırımın önemi
Çünkü, geçmişte de yazdığımız gibi, Erdemir'i kim alırsa Türkiye sanayinin kralı o olacak. Erdemir sanayinin ana girdisini üreten, pazar sorunu olmayan, üretimiyle yassı çelik pazarının ancak yüzde 40'ını karşılayabilen bir şirket. 2015'e kadar ki dönemde şirket üretimini 3.5 milyon tondan 15 milyon tona çıkarmayı planlıyor ve bu üretimle Türkiye'nin ihtiyacının tümünü karşılamayı hedefliyor. Bu da şu anda 7 milyar dolarlık yassı çelik ihtiyacının, ithal edilen 4 milyar dolarlık kısmının da yerli üretimle sağlanması demek. Yüzde 40 yerli, yüzde 60 ithalat oranı 2015'e kadar taşınacaksa, bugünkü fiyatlar üzerinden 9 milyar dolarlık ithalat ortaya çıkar. Yani Erdemir'in yatırım programını aksatmadan yürütmesi, ileride Türkiye'nin ihtiyacını yerli üretimle karşılaması ve dış açık vermemesi açısından son derece önemli. Yatırımların realize edilmesi demek 2015'e gelindiğinde mevcut projeksiyonlarla 9 milyar dolarlık ithalatın ikame edilmesi demek. Yatırımın aksaması, yavaşlatılması, durdurulması ise ithalatın, dolayısıyla dış ticaretin ve cari dengenin açık vermesi demek. Bunun yanında Erdemir yatırım proğramının aksaması elbetteki Türkiye için istihdam ve katma değer kaybına da yol açacak.

En büyük sanayi cirosu
Eğer özelleştirme, şirketin bu yatırımlarını yapmasına yardımcı olacaksa, Türkiye için yararlı sonuçlar doğuracak. İthalatı ikame edebileceği gibi, istihdam da yaratılacak. Eğer Erdemir'i yerli sermaye alacaksa, bu büyüklükte ciro yapacak, kar edecek, yapacak. Erdemir ile birlikte yerli sermaye de büyüyecek, öğrenecek, uluslararası marka olacak ve dünya liginde oynayacak. 2015'te 15 milyar dolarlık sanayi cirosu demek, Türkiye'nin en büyük sanayi grupları olarak bir Koç, bir Sabancı, bir Şişe Cam Grubu'nun cirosu kadar, hatta onları bile geçecek ciro demek. Çünkü satın alınacak olan sadece Erdemir Grubu değil, aynı zamanda demir çelik sektörü ve hızla büyüyecek Türkiye pazarıdır. Yabancıların da en çok ilgilendiği budur zaten.

Yerliye uyarı
Bu açıdan bakınca Koç Grubu'nun bu ihaleye girmesi son derece yerinde bir karar. Ama bugüne kadar özelleştirme ihalelerinde takındığı klasik tutumunu terketmezse sonuç onlar için yine hüsran olabilir. Yapı Kredi Bankası'nı bünyesine katmakla son yılların en iyi işini yapan bu grubun eğer gelecekte de Türkiye ekonosinde ağırlığını ve öncülüğünü korumak istiyorsa, titreyip kendine gelmesinde büyük fayda var.
Demir çelik üreticileri ve demir çeliği ara mal olarak kullanan sanayicilerden oluşan Ortak Grişim Grubu'nun da ihalede iddialı olabilmesi için, teklifinin boyutunu sektörün gelecekteki büyüklüğünü düşünerek vermesi, önümüzdeki yıllarda yatırıma büyük kaynak ayırması gerekir. Erdemir'in borsa fiyatına kimse aldanmasın. Dünya devlerinin katıldığı ve Türkiye pazarını ele geçirmek istedikleri böyle bir yarışta fiyat tahmin edilemeyen düzeylere bile çıkabilir.
Erdemir bunu eder mi derseniz, bir ödeyen çıktığına göre eder. Bu para nerden bulunur derseniz, aranan kaynağı bizzat Erdemir yaratır. Dünya devlerinin almak için yarıştığı Erdemir'e kaynak sağlamak için, finansal kesim de yarışır.

Sonuç
"İste alırsın, ara bulursun, kapıyı vur, açılacaktır"
İncil

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yabancı sermayeyi bir de kârı götürürken görün   / 13-07-2005
 Talep var ama asıl reform yoksa faiz indirimi de yok   / 12-07-2005
 Sonbahara yığılan riskler fırsata dönüşür mü?   / 11-07-2005
 Piyasalarda terörün etkisi geçer ama IMF ve cari açığın izi kalır   / 08-07-2005
 Yabancılar liradan kazanıyor dövizde kalan yerliler kaybediyor   / 06-07-2005
 Hazine'den TL bazında iyi faiz, dolar bazında duble faiz   / 05-07-2005
 Makul büyümeye karşılık yüksek cari açık dönemi mi?   / 04-07-2005
 Büyüme düşüyor, dış açık büyüyor... Bu ne iştir?   / 01-07-2005
 Bir tarafı yaparken diğer tarafı yıkmak   / 30-06-2005
 Biz tasarruf sahiplerini mağdur ederken, şirketler yabancılara gidiyor   / 29-06-2005
ŞELALE KADAK
Ah bir İddaa bayisi alsam!
Rakamı duyunca kulaklarıma...
MELİHA OKUR
Erdemir'i altın hisse ile koru, yatırımcıyı...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Erdemir'i alan yerli sermaye dünya liginde de...
Hoca, Başbakan'a 'tövbe' dedirtti
TBMM Onur Ödülü'nü törenle alan ünlü beyin cerrahı Prof. Gazi...
Dört yürek tek bilek
Deniz Harp Okulu bu yılki yarışlara Orsa, Zıpkın, Kaptan ve Alesta...
Allah ABD'den razı olsun!
Allah ABD'den razı olsun!
Sınır ötesi takibe sıcak bakmayan ABD yönetimi, Türk sınırları içinde...
Kalbim oğlumun döneceğini söylüyor'
Kalbim oğlumun döneceğini söylüyor'
Tunceli-pülümür karayolunun 35. kilometresinde Zage mevkiinde...
IMKB
E: 28.062 D:% 1,35
DOLAR
S: 1,333 D:% -0,262
EURO
S: 1,615 D:% -0,829
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu