Keyifle Okuyun, Zevkle Pişirin, Afiyetle Yiyin
Erişteli mercimekli börek (6 kişilik) * 1 paket etli piliç salam * 1 adet büyük boy soğan (ince kıyılmış) * 2 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış) * 1/2 su bardağı maydanoz (ince kıyılmış) * 3 adet yufka * 2 çorba kaşığı zeytinyağı * 4 çorba kaşığı zeytinyağı (5 çorba kaşığı su ile çırpılmış) Soğanı yağda yumuşatarak pişirin. Salam, mercimek ve maydanozu ilave edip, harmanladıktan sonra ateşten alın. Yufkaları ufak sigara böreği yapılacak şekilde kesin. Her parçaya yağlı sudan serpiştirin. 3 tatlı kaşığı harç koyup sıkı olmayacak şekilde sigara böreği gibi sarın. Yağlanmış tepsiye sıralayıp, üzerlerine zeytinyağı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 25 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Sebzeli kavurma (6 kişilik) * 500 gr. hindi kalça kuşbaşı * 2,5 çorba kaşığı zeytinyağı * 1 adet soğan (piyaz doğranmış) * 2 diş sarımsak * 500 gr. domatesli makarna sosu * 2 adet patlıcan (küp doğranmış) * 2 adet kabak (küp doğranmış) * 1 çay bardağı su * 2 çorba kaşığı taze mercanköşk (doğranmış) * 2 sap taze mercanköşk (süslemek için) * 1 çay kaşığı karabiber Büyük bir tencerede bir çorba kaşığı yağı ısıtın. Etleri hızlı ateşte yumuşayana kadar gerekirse biraz daha yağ koyarak 4-5 dakika soteleyip, tencereden alın. Kalan yağı, aynı tencerede orta ateşte ısıtıp, soğan ve sarmısağı ilave edip, soğanlar yumuşayana kadar 2-3 dakika pişirin. Etleri tekrar tencereye alın. Makarna sosu, patlıcan, kabak, mercanköşk, su, tuz ve karabiber ilave edin. Kaynama noktasına getirip ateşi kısın ve 10 dakika hafif ateşte pişirin. Mercanköşkle süsleyip, servis yapın.
Kuru bamyalı ebegümeci (6 kişilik) * 1 paket piliç kalça kuşbaşı * 100 gr. kuru bamya * 1/2 kg. ebegümeci * 1 adet ufak boy havuç (halka doğranmış) * 1 adet orta boy soğan (ince kıyılmış) * 4 çorba kaşığı zeytinyağı * 2 su bardağı su (kaynar) * 1 adet limon Bamyaları ipleri ile yaprakları ve tüyleri dökülene kadar ovuşturun. Akan suyun altında tekrar ovarak yıkayın ve yarım limon sıkılmış bol kaynar suda 10 dakika haşlayıp, süzün. İplerini çekerek çıkartın ve tekrar soğuk su içinde bırakın. Ebegümecinin yapraklarını saplardan keserek alın. Topraklı suyu bitene kadar yıkayıp, süzülmeye bırakın. Yapraklı kısmı iri ise biraz doğrayın. Et, havuç ve soğanı zeytinyağında, hafif ateşte 10 dakika karıştırarak pişirin. Ebegümeci ve bamyayı katıp, suyu ve kalan limon suyunu ilave edin, bamyalar yumuşayana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
|