kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Güler Sabancı, L'Express dergisinde

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, büyük bir grup olduklarını ve öyle kalacaklarını belirterek, ''Ama değişen ekonomik evrene uyum sağlama kapasitesine sahip, esnek bir yapıyı koruyarak etkinliklerimizi merkezde toplayacağız'' dedi.

Sabancı Holding'den yapılan açıklamaya göre, Fransa'nın önde gelen dergilerinden L'Express, Güler Sabancı ile gerçekleştirdikleri röportaja geniş yer ayırdı. Dergideki haberde, 1 yıl önce amcasının yerini alarak Grubun başına geçen Güler Sabancı'nın ''64 kuruluştan oluşan bu imparatorluğu uluslararası arenaya kabul ettirmek istediği'' anlatılıyor.

Sabancı Holding'in geçen yıl 12 milyar dolar işlem hacmi kaydeden bir ulusal ekonomi devi olduğu vurgulanan dergide, ''8 ayrı dalda organize olmuş, bazıları yabancı ortaklarla işbirliği yapmış 64 kuruluşuyla, Toyota otomobillerden IBM bilgisayarlara, Akbank'tan Philip Morris sigara paketlerine ve tabii tekstil, otomobil lastiği, kimya alanlardaki ürünleriyle Türklerin gündelik hayatını belirleyen ve üç nesilde inşa edilen bu imparatorluğa 50 yaşını henüz geçmiş, boğuk sesli, güler yüzlü, dinç, her zaman acelesi olan bir kadın başkanlık ediyor. Türk dünyasında bir ilk sorgulanıyor'' ifadelerine yer verildi.

L'Express'in haberinde ''Karizmatik Sakıp Sabancı'nın yeğeni olan ve vefatından sonra görevi devralan Güler Sabancı, kendini Türkiye'nin en güçlü kadını olarak kanıtlayabilecek mi? Şüphesiz Güler bu göreve tesadüfen gelmedi. Amcasını şirketlerde 27 yıl boyunca adım adım izledi. Uluslararası ortaklıklarda uzman haline geldi. Kuzenleri arasında koltuğu devralmaya aday erkekler de bulunuyordu. Ama amcası, sonuca ulaşmadaki kararlılığı ve makul düzeyde risk almayı bilmesi, mutlak ayakta kalma içgüdüsü nedeniyle bu kadını tercih etmişti''
değerlendirmesi yapıldı.

''DEDEM ÜRETİME OLAN AŞKINI MİRAS BIRAKTI''

Güler Sabancı'nın ''Sakıp Amcam bana stratejik düşünmeyi ve yönetmeyi öğretti'' sözüne yer veren L'Express, Sabancı hakkında ''Gerisini de hayat öğretir ona. Çocukluğu bir peri masalı sayılmaz. Gencecikken ayrılan ailesi tarafından terk edilir, ardından da babasını kaybeder. Sabancı efsanesini başlatan dedesi Hacı Ömer Sabancı'nın bakımına bırakılır'' deniliyor.

Türkiye'nin güneyindeki Adana'da pamuk ipliği fabrikasına ilk kez 3 yaşındayken adım atan Güler Sabancı, dergiye ''Dedem bana üretime olan aşkını miras bıraktı'' dedi. Dergide, şu görüşlere yer verildi: ''Ama o günden sonra dünya ve Türkiye değişti. Önceki nesiller gümrük bariyerleri ardında servetlerini inşa ettilerse de bu sınırlar globalleşmeyle birlikte ortadan kalktı. Çabuk hareket etmek gerekiyor.Güler bir yıl önce (Kimse ikinci Sakıp Sabancı olmamı beklemesin) dedi. Bugün bazı nostaljikler onun öncelikle bir yönetici gibi
davranmasına kızıyor. Zira aile kültürünü korumakla yetinmesini istiyorlar. Bunca eleştiri, kararlılığını artırmaktan başka bir işe yaramıyor. Katılımcı yönetimi geliştirmek istiyor. Yakın zamanlarda, gelecek 10 yıl için bir stratejik vizyon hazırlamak üzere 200 yöneticisini bir araya getirdi. (Büyük bir grubuz ve öyle kalacağız) diyor Güler Sabancı, (ama değişen ekonomik evrene uyum sağlama
kapasitesine sahip esnek bir yapıyı koruyarak, etkinliklerimizi merkezde toplayacağız.)''

''GİMA'YI EZELİ RAKİBİ KOÇ'A RAĞMEN SATIN ALDI''

''Sabancı'nın yeni çağı başladı'' değerlendirmesinin yapıldığı dergide, ''Bazı aile üyelerinin ayrılması, yönetim kadrolarının yeniden yapılandırılması, Güler Sabancı'nın yalnızca mirası devralmakla yetinmeyeceğini kanıtladı. Amerikan DuPont sentetik lif fabrikalarının satın alınması, Grubun ulusal pazarla yetinmeyeceğini gösterdi. Ve Carrefour ile ortaklığıyla, Gima'yı ezeli rakibi Koç'a rağmen satın alarak ani fırsatları değerlendirmeyi bildiğini kanıtladı'' denildi.

ABD'de eğitim gören Güler Sabancı'nın, yarattığı Gülor şarap markasıyla kaliteli bir şarap tutkunu, her zaman işbaşında olan ve yeni uluslararası elitin değerleri ile yaşam stilini paylaşan biri olarak da tanımlandığı dergide, Sabancı'nın Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunu savunduğu, buna hazırlanmak üzere AB'ye entegrasyon evresinin Sabancı Grubu için doğuracağı sonuçları ve fırsatları
incelemekle görevli Türk ve yabancı danışmanlardan oluşan bir birim kurduğu belirtildi.

''6 YAŞINDAKİ BEBEĞİ, SABANCI ÜNİVERSİTESİ''

L'Express, Güler Sabancı'nın Mütevelli Heyeti Başkanlığı'nı yaptığı Sabancı Üniversitesi'ne de değinerek, ''Hiç evlenmemiş olmasına rağmen 6 yaşında bir bebeği, yakından ilgilendiği Sabancı Üniversitesi var'' değerlendirmesinde bulundu.

Sabancı Üniversitesi'nde 2 bin üniversiteli öğrencinin Amerikan modeliyle aldıkları eğitim sırasındaki etkinliklerinde eksiksiz bir özgürlükten faydalandıklarının vurgulandığı dergide, Üniversite Rektörü Prof. Tosun Terzioğlu'nun Sabancı için ''Üniversitenin bir şirket gibi yönetilemeyeceğini biliyor'' yorumuna da yer verildi.

L'Express, ''Grup şirketlerinin birçoğunda olduğu gibi üniversitede de yönetici görevlerinden birçoğu kadınlar tarafından sağlanıyorsa da Güler Sabancı kesinlikle feminist değil. Örneğin her türlü siyasi kota düşüncesine karşı çıkıyor. İş hayatında zirveye ulaştıktan sonra kadınların yalnızca başarıları ölçüsünde değerlendirilmesini istiyor'' yorumunu yaptı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 ABD, KKTC'de 10 milyon dolarlık proje başlatıyor
 Borsa rekor kırdı
 Yoksulluk sınırı 1802 YTL
 FDF 19.5 milyar YTL
 KİT'lere 3 yılda 9.1 milyar dolar yatırım
 'Gelin birlik olalım, bu şirketi kaptırmayalım'
 'Sadece Telsim'e talibiz'
 Şampiyonluk yarışı
 Çalıntı cep taşıyana 5 ay süre
 Moskova'ya 2 milyar dolarlık çıkarma
 Türk malı hibrid oto
 Ferrari ve Maserati artık emin ellerde
 Euro geriledi, ilaç fiyatları % 8.33 oranında düştü
 Türkiye, turizmde ilk 10 ülke içinde
 Kablosuz internet keyfi artık ücretli
 F1'e sağlık hizmeti Anadolu Sağlık'tan
 Erdoğan: Ekibimin yabancılarla sorunu yok
 Haluk Ulusoy, TMSF'den arsa aldı
 Merkez Bankası'ndan sahte YTL uyarısı!
 TÜSİAD Erdoğan'ı ağırlayacak
ŞELALE KADAK
Ah bir İddaa bayisi alsam!
Rakamı duyunca kulaklarıma...
MELİHA OKUR
Erdemir'i altın hisse ile koru, yatırımcıyı...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Erdemir'i alan yerli sermaye dünya liginde de...
Hoca, Başbakan'a 'tövbe' dedirtti
TBMM Onur Ödülü'nü törenle alan ünlü beyin cerrahı Prof. Gazi...
Dört yürek tek bilek
Deniz Harp Okulu bu yılki yarışlara Orsa, Zıpkın, Kaptan ve Alesta...
Allah ABD'den razı olsun!
Allah ABD'den razı olsun!
Sınır ötesi takibe sıcak bakmayan ABD yönetimi, Türk sınırları içinde...
Kalbim oğlumun döneceğini söylüyor'
Kalbim oğlumun döneceğini söylüyor'
Tunceli-pülümür karayolunun 35. kilometresinde Zage mevkiinde...
IMKB
E: 28.501 D:% 1,56
DOLAR
S: 1,332 D:% -0,337
EURO
S: 1,611 D:% -0,279
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu