kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Yabancı sermaye önemli bir kaynak"
"Anayasa'nın yargı bölümü değişmeli"
"Yabancı sermaye önemli bir kaynak"

"Yabancı sermaye önemli bir kaynak"

Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Türkiye'de, yabancı sermayenin önemli bir imkan ve kaynak olduğunu ifade ederek, ''Özelleştirme aşamasında da olabildiğince yabancı şirketlerin, Türkiye'deki bu ihalelere katılmasını arzu ediyoruz'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, ele alınan konular hakkında bilgi verdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantıda, düzenleyici ve denetleyici üst kurulların 2004 yılı faaliyet raporlarının görüşüldüğünü belirten Çiçek, 2004'e ait iş, işlem, harcama, mali portre ve insan kaynaklarına ilişkin bilgilerin, kurul üyelerine ayrıntılı olarak anlatıldığını kaydetti. Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda, dış ve iç gelişmeler üzerinde de genel bir değerlendirme yapıldığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, özellikle ABD iş çevreleriyle yaptığı çalışma ve görüşmeler hakkında bilgi verdiğini vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin kalkınma çabalarını, bütün imkanlarıyla kullanarak sürdürmeye çalıştığını dile getirdi.

Yabancı sermayenin gelişi için ciddi çabalar harcandığını, son günlerde de bu konuların sıkça tartışıldığını anımsatan Çiçek, ''Türkiye'de yabancı sermayenin daha aktif şekilde rol almasından yanayız. Türkiye'nin kalkınmasına daha aktif bir şekilde katılmasından yanayız. Politikalarımızı da bu çerçevede sürdürüyoruz'' dedi. Çiçek, son Bakanlar Kurulu toplantısından bu yana yurtiçi ve
yurtdışında yaşanan önemli olayların da ele alındığını belirtti.

YABANCI SERMAYE


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in yabancı sermayenin Türkiye'ye gelişine ilişkin açıklamalarının Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soru üzerine Çiçek, Şener'in, daha sonra ikinci bir açıklama yaptığını hatırlattı. Çiçek, ikinci açıklamaya yönelik farklı yorumlar yapıldığına işaret ederek, hükümetin, Türkiye'de yabancı sermayenin olabildiğince gelmesinden yana olduğunu bildirdi.

Çiçek, Türkiye'nin kalkınma çabalarında yabancı sermayeden azami ölçüde yararlanılması gerektiğini, bu konuya olumlu baktıklarını ifade
ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''O türlü değerlendirmelerin bir kısmı, 1994 şartlarındaki Anayasa ile bağlantılı olarak yapılan değerlendirmelerdir. 1994'te milletvekili olan ve bugün de milletvekilliği yapan arkadaşlarımızın beyanları, Anayasa'nın o günkü hükümleri çerçevesindedir. 1999'da Anayasa'ya özelleştirme girmiş, anayasa hükmü haline geldikten sonra, ondan önceki hukuki değerlendirmelerle, bugünkü arasında bazı farklılıklar da olabilecektir. Sayın Şener de dahil olmak üzere, hepimiz Türkiye'de, yabancı sermayenin önemli bir imkan, kaynak olduğunu, olabileceğini düşünüyoruz. Özelleştirme aşamasında da olabildiğince yabancı şirketlerin, Türkiye'deki bu ihalelere katılmasını arzu ediyoruz.''

''KRİZ BEKLENTİLERİNİ BIRAKMAMIZ GEREKİYOR''

Çiçek, Şener'in açıklamalarının, yabancı sermayenin, Türkiye'ye gelmesinde bir kriz yaratıp yaratmayacağına ilişkin bir soruya karşılık, kriz lafları konuşulduğu anda Türkiye'nin eski rahatsızlıklarının gündeme geldiğini belirtti. Türkiye'de kriz olmasını gerektirebilecek ya da bu lafın telaffuz edilmesini mümkün kılacak hiçbir gelişmenin bulunmadığını kaydeden Çiçek, ''Ekonomideki genel dengelere baktığımızda, taşların yerli yerine oturduğunu göreceksiniz. İhracatta artış, enflasyon ve faizlerde düşüş var. Türkiye'nin bir döviz sıkıntısı yok. Yani neye
bakarak böyle bir değerlendirme yapacağız?'' diye sordu.

Çiçek, şöyle konuştu: ''Bence bu çok kolay izah edilemez. Durup dururken, Türkiye belli istikamete doğru yürürken, hedeflerini olabildiğince tuttururken, geriye dönük olarak, 2003-2004 yılı hedeflerine baktığınızda da zaman zaman böyle beklentiler oldu. Türkiye'de kriz beklentisi içerisinde olanlar da olabilir. Bunun arkasında siyasi talepler de olabilir.

(Allah vere de şu hükümet bir tökezlese de biz de buradan nema çıkarsak) diyenler de olabilir. Ama bu tür beklentileri bir tarafa bırakmamız lazım.'' Türkiye'nin uyguladığı ekonomik, mali politikaların olduğunu, bunlardan taviz vermeksizin, işin buraya kadar getirildiğini dile getiren Çiçek, ''O lafı telaffuz etmek için biz hiçbir sebep görmüyoruz'' dedi.

''TÜRKİYE'NİN HAKLILIĞINI GÖSTERMİŞTİR''

Çiçek, İngiltere'deki olayın dışında, Güneydoğu'da da terörist eylemlerde artış olduğu anımsatılarak, bu konunun toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine, asayiş olaylarının, Türkiye'nin de, başka ülkelerin de gündeminde bulunduğunu söyledi.

Bu konuyla ilgili zaman zaman, dar ya da geniş kapsamlı toplantılar yaptıklarını vurgulayan Çiçek, bu toplantıları, geniş katılımlarla önümüzdeki günlerde yapacaklarını bildirdi.

Çiçek, hem Türkiye'de, hem de İngiltere'de yaşanan olayların, terör konusunda uluslararası camianın samimi bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu açık bir şekilde gösterdiğini kaydetti. Türkiye'nin, terörün her türlüsünden çok çektiğini anlatan Çiçek, bu tecrübe ve üzüntülerini, herkesle paylaşmak istediğini, bu konuda samimi işbirliği yapan ülkeler olduğu gibi, işi ağırdan alan, umursamazlıktan gelenlerin de bulunduğunu söyledi.

''Terör denilen suç, insanlık ve herkes için tehdit'' diyen Çiçek, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin, bu iddialarında ve taleplerinde ne kadar haklı olduğunu, bu yaşanan olaylar bir kez daha göstermiştir. Temenni ederiz ki, ne ülkemizde ne de herhangi ülkede bu neviden olaylar yaşanmasın, yaşananlar samimi bir işbirliği, diyalog için yeterli ders olsun. Yakın, samimi, kararlı bir işbirliği olmadığı zaman, terör ve terör örgütleri bu boşluklardan istifade ediyor, demokrasinin ve hukukun boşluklarından istifa etmek suretiyle masum insanların canını almaya
devam ediyor.

Uluslararası camiada, yeterli kararlılık var mı derseniz, bunun somut adımlarının ortaya konulması lazım. Türkiye'de suç işleyen bazı insanlar, bazı ülkelerde özgürlük savaşçısı olarak görülebilmektedir. Buralarda, yasal boşluklardan istifade edip, serbest bırakılabilmektedir ya da yargılaması yeteri kadar yapılamamaktadır. Bunlara bakıldığında, bir işbirliği ihtiyacı çok açık ortadadır.
Maalesef uluslararası hukuk bu noktada yavaş işliyor. Suçluların iadesi mekanizması yeteri kadar işlemiyor ya da zamanında işlemiyor. Bu da cezaların, yargının caydırıcılığı açısından en önemli problemi teşkil ediyor. Bu nedenle herkese bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Bu örgütleri, terör örgütü kabul eden bütün ülkelerin, bu örgütlerle ilgili faaliyetlerinde bize yardımcı olmalarını ve adım atmalarını bekliyoruz. Bir örgütün, terör örgütü olduğunu kabul etmek yetmez, onunla ilgili olarak somut adımların atılması lazım, aksi takdirde bu
kabullerin çok fazla da bir faydası yok anlamına gelir.''

Çiçek, Türkiye'nin çevresinin, teröre müsait bir çevre olduğunu, özellikle Irak'taki otorite boşluğu ve düzenin sağlanamamasının, etnik terör açısından önemli kaynak oluşturduğunu kaydetti. Çiçek, ''Bir kısım insanların da terörde kullanılan malzemenin de o boşluktan istifadeyle, oradan geldiğini bilmeyen kimse de yoktur. Onun için biz her defasında, Irak meselesi başta olmak üzere, konunun Türkiye için ne kadar önemli olduğunu ifade etmeye çalıştık. Bu konuda ortaya çıkan gelişmeler de bu yöndeki tespitlerimizin doğruluğunu açıkça ortaya koyuyor'' diye konuştu.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'den iptal davası
 Belediye Yasası'na kısmi iptal
 Karamanlis Türkiye'ye gelecek
 Gül: Risk görmüyorum
 Arınç'tan taziye mesajı
 Meclis RTÜK için olağanüstü toplanıyor
 Meclis'i yasa boğdu
 Oğlunun tabutuna selam durdu
 Yargıtay Başkanı'na Ağar'dan destek
 BBP Genel Merkezi'ne taşlı ve silahlı saldırı
 Mahkeme yabancı gözlemcileri reddetti
MUHARREM SARIKAYA
Şener: Önce hukuk sonra ekonomi
Başbakan Yardımcısı...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Bosna'dan tarihe yolculuk
Saraybosna - Dilinde...
YAVUZ DONAT
Formül: Dışa açılmak
Çin Yabancı Ülkelerle Dostluk...
Çocuğu bu 'madde'den kesinlikle uzak tutun
Yeni TCK'da çocukların kobay olarak kullanılmasına izin veren 90.
Spor, beyefendisini yitirdi
Önceki gün, yıllardır savaştığı hastalığa yenilerek hayatını kaybeden...
Uzlaşma dönemi bitti
Cumhurbaşkanı Sezer'in vetolarının kendisini bezdirdiğini söyleyen...
'BM katliama davetiye çıkardı'
'BM katliama davetiye çıkardı'
Eski Büyükelçi İnal Batu, 10 yıl önce BM'de Srebrenitsa'nın 'güvenli...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu