kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
  » Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Havuz problemine çözüm

Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, Süper Lig yayın haklarının dağıtımına dair yeni model taslağını açıkladı.

Ataköy Olimpiyatevi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında ''Birhavuz problemi'' başlığıyla barkovizyon gösterisi eşliğinde konuşan başkan Bıçakcı, eski sisteme göre gelirlerin yüzde 50'sini 4 büyük kulübün kendi aralarında paylaştığını, diğer 14 kulübün de yüzde 50'yibelli kriterlere göre aldığını belirterek, ''Bugün için bu sistem futbola çare olmamakta. Çünkü şu an futbolda rekabet azalmakta, ligin kalitesi düşmekte ve kulüplerin bütçesi küçülmektedir. Bunların değişmesi ve kulüplerimizin uluslararası alanda söz sahibi olması içinyeni bir havuz sistemi hazırladık'' diye konuştu.

Dünyadaki sistemleri incelediklerini İngiltere, Almanya ve Fransa'daki havuz sistemlerine yaklaşık bir sistem oluşturduklarını anlatan Bıçakcı, şöyle devam etti:

''Süper Lig ve Türkiye Kupası'nın isim hakkı satışa çıkarıldı. Geçen yıl 131 milyon YTL olan dağıtılacak para 152 YTL'ye çıkarıldı. Devrim niteliğindeki bu havuzda eşit bir dağılım öngörüyoruz. Yeni sisteme göre gelirlerin yüzde 51'i performans payı, yüzde 49'u ise katılım payı olarak kulüplere dağıtılacak. Her kulüp 3 milyon YTL katılım payı alacak. Hiç kimse 'ben büyüğüm şu kadar parayı alırım' diyemeyecek.''

YENİ HAVUZ SİSTEMİ

Yeni sisteme göre önümüzdeki sezon yüzde 51 performans payının yüzde 44'ü puan performansına göre (Haftalık kazanılan puana göre) dağıtılacak.

Performans payı 2 sene boyunca her sene yüzde 1 artarak yüzde 46'ya çıkacak. Yüzde 7'si ise sezon performansına göre (İlk 6'ya girentakımlara) dağıtılacak.

Yüzde 49'luk katılım payının yüzde 35'i dayanışma payı olarak 18 takıma eşit dağıtılacak. Yüzde 14'ü ise şampiyonlar payı olarak şampiyonlara şampiyonluk sayısı oranında dağıtılacak. Şampiyonluk payı2 sene boyunca her sene yüzde 1 azalarak yüzde 12'ye düşecek.

'BİR TAKIMA GELİRİNİ YÜZDE 200'E KADAR ARTIRMA İMKANI VEREN YENİ BİR HAVUZ SİSTEMİ YARATTIK'

Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, 6 aylık bir çalışmayla yeni bir havuz sistemi oluşturduklarını belirterek, ''Bir takıma gelirini yüzde 200 kadar artırma imkanı veren yeni bir havuz sistemi yarattık'' dedi.

Bıçakcı, Ataköy Olimpiyatevi'nde gerçekleştirilen basın toplantısında, futboldaki pastayı büyüttüklerini ve her kulübe yarışmaimkanı tanıdıklarını, amaçlarının futbolun kalitesini yükseltmek ve futbolu tabana yayıp, güzelleştirmek olduğunu söyledi.

Süper Lig isim hakkının sponsorluk geliri, yayın gelirlerindeki artış ve Türkiye Kupası isim ve yayın haklarının satılması sonucunda 27 milyon dolar civarında ek gelir getirdiklerini anlatan Levent Bıçakcı, ''Yeni yaratılan kaynaklar ve yeni oluşturulan havuz dağıtım modeli uygulamasında 2005-06 sezonunda Süper Lig ve Türkiye Kupası havuz gelirleri, 2004-05 sezonundaki Süper Lig havuz gelirlerinin altında kalan kulüplere destek olmak üzere bütçemizde 2 milyon YTL fonayırdık. Ama buna gerek kalacağını sanmıyorum. Ayrıca yeni havuz sistemiyle şike ve teşvik büyük oranda ortadan kalkacak.''Soruları da yanıtlayan başkan Bıçakcı, kulüp başkanlarıyla yeni sistemi teker teker paylaştıklarını, 7 Temmuz Perşembe günü kulüplerleİstanbul'da yapacakları toplantıda bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

Bir soru üzerine Bıçakcı, Süper Lig'in isim hakkı ve yayın konusunda Digitürk'ten 10 milyon dolarlık teklif aldıklarını kaydetti.Levent Bıçakcı, toplantıdan sonra bir televizyona yaptığı açıklamada, 4 büyüklerin bu sisteme tepki göstereceğini düşünmediğini belirterek, ''Onlar '4 büyüğüz' diyorlar. İlk 4 sırayı paylaştıkları taktirde eski alacaklarından daha fazla parayı alacaklar. Büyük olmanın da mutlaka bir çalışması var. Onu da gösterecekler'' diye konuştu.

TÜRKİYE KUPASI'NA UEFA MODELİ

Levent Bıçakcı, Türkiye Kupası'nda da yeni bir havuz sistemi oluşturduklarını ve bunun için yaptıkları ihalenin sonuçlanmak üzere olduğunu açıkladı.

Türkiye Kupası için Kanal D ve atv ortaklığının 13.20 milyon dolar, Digitürk'ün ise 13.5 milyon dolarlık teklif verdiklerini belirten Bıçakcı, bu konuyu da perşembe günü kulüplerle yapacakları toplantıda görüşeceklerini söyledi.

Başkan Bıçakcı, Türkiye Kupası'nın yeni statüsünde UEFA Kupası'nınmodel olarak alındığını söyledi.

Başkanın açıkladığı yeni Türkiye Kupası statüsü şöyle:

- 20 takım beşer takımlı 4 grup tek maç esasına göre karşılaşacak,gruplarında ilk 2 sırayı alan takımlar çeyrek finale çıkacak.

- Toplam ödül 12 milyon dolar civarında olacak. Gruplara katılan 20 takıma 100'er bin dolar ödenecek. Grup elemelerinde kazanan takım 50 bin dolar alacak. Beraberliklerde takımlar 25'er bin dolar alacak.

- İlk 8'e kalan takımlardan 2 maçı da kazanan takım 350 bin dolar,kaybeden takım 250 bin dolar alacak.

- İlk 4'e kalan her takım 600'er bin dolar alacak.

- Şampiyon olan takım 2 milyon dolar, finalist 1.2 milyon dolar alacak.

- Gruplarındaki tüm maçlarını kazanıp, şampiyon olan takım toplam 3.25 milyon dolar almış olacak.

HAVUZ SİSTEMİNİN AYRINTILARI

Toplantıda havuz sisteminin ayrıntıları konusunda Futbol Federasyonu Mali Danışmanı Hilmi Güvenal bilgi verdi.Yaklaşık 54 milyon YTL olan dayanışma payının 18 kulübe eşit dağıtılacağını anlatan Güvenal, şunları kaydetti:

''Takım başına dayanışma payı 3 milyon YTL olacak. Bu rakam geçen sezon Akçaabat Sebatspor'un aldığı toplam para seviyesindedir. Yüzde 44 ise takımların sezon içi performansına göre puan başına dağıtılacak rakamdır. Puan başına yaklaşık 78 bin 500 YTL dağıtılacak.Yani bir puan 78 bin 500 YTL, 3 puan alan takım ise 234 bin YTL para alacak. Bu yüzde 44'lük oranı önümüzdeki 2 senede 1'er puan artırarak yüzde 46'ya çıkarmak istiyoruz. Şampiyonlara ayrılan yüzde 14'lük pay ise 2 yıl boyunca 1'er puan düşürülerek yüzde 12'ye çekilecek.

Sezon sonunda ilk 6'ya giren takımlar, 152 milyon YTL'nin yüzde 7'sini paylaşacak. Birinci olan 10 katsayı, onu takip eden 5 takım sırasıyla 8, 6, 4, 2 ve 1 katsayı alacak.

İki sene sonunda performans payı yüzde 51'den yüzde 53'e çıkarken,katılım payı yüzde 49'dan yüzde 47'ye düşecek.

Bu sezonun şampiyonu Fenerbahçe, önümüzdeki sezon aynı puan performansıyla tekrar şampiyon olduğunda, bu sene aldığı sabit rakamdan 2.2 milyon YTL daha fazla alacak. (Bu sene 19.7 milyon YTL aldı). Galatasaray şampiyon olduğunda ise 1.7 milyon YTL geçen sezona göre daha fazla alacak.

Dört büyükler dışında bir takım örneğin Gençlerbirliği şampiyon olursa 12.7 milyon YTL alacak. Geçen sezonu 5. bitiren Gençlerbirliği,aynı puan performansla yine 5. olursa yeni sezonda geliri 1.7 milyon YTL (Yüzde 25) artacak.

Geçen sezon 7. olan Büyükşehir Belediyesi Ankaraspor, aynı puan performansıyla bu başarıyı tekrarlarsa geliri 2.3 milyon YTL (Yüzde 51) oranında artmış olacak.

Sivasspor ve Vestel Manisaspor gibi Süper lige ilk defa çıkan takımlar dahi ligi 4. bitirirlerse 9.8 milyon YTL kazanacaklar.''Bu arada, toplantıya Futbol Federasyonu Başkanvekili Hasan Doğan ve bazı yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SPOR HABERLERİ
 Alex: Cuma günü antrenmandayım
 Çıldırtan sessizlik
 Hasan bin pişman
 Kupaya en yüksek teklif atv-Kanal D'den
 Yrimizi biliyoruz
 Şahlanırım
 Yıldız kuzeyden geliyor
 Beni bırakın
 Rüştü için İtalya zirvesi
 Cannes'ın umudu Saran
 İbo'nun şahidi Başbakan
 Hakan Şükür Milli Takım'a
 McEwen 183 sıra indirildi
 Haber Hattı
ÖMER ÜRÜNDÜL
Gözümüzün pası silindi
Konfederasyon Kupası ve U-20...
HASAN SAYDAM
Zor dostum zor
Bugünkü Ankara programında dokuz adet,...
Yurttan 'seller' korosu
Yurttan 'seller' korosu
Özellikle Marmara Bölgesi'ni vuran şiddetli yağışlar en çok Sakarya,...
Karadenizli korkuyor!..
Karadenizli korkuyor!..
Karadenizli'nin artık iki korkusu var... Özellikle kentli insanlar,...
Güçlü güzel Gisele
Güçlü güzel Gisele
Brezilyalı top model Gisele Bündchen'in güzelliği kadar zenginliği de...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu