kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
4 MİLYAR DOLARI VAR Refik Hariri 2003‘te Forbes listesine girdiğinde serveti 3.8 milyar dolar seviyesindeydi. Bugün oğlu Saad Hariri’nin yönettiği ailenin servetinin 4 milyar doları aştığı söyleniyor. ***SERVETİ 15.6 MİLYAR $ 15,6 milyar dolarlık kişisel servete sahip olan Mikhail Fridman’ın zevkleri arasında samuray kılıcı koleksiyonuna yeni parçalar eklemek geliyor. Fridman tiyatro ve güzel yemeklere de hayran.
IMF'ye bedel iki işadamı

Biri Arap, diğeri Rus sermayesinin iki yıldızı, Türkiye'ye tam 10 milyar dolarlık para getiriyor: Saad Hariri, Oger'in Başkanı. Türk Telekom ihalesini aldı. Alfa Grubu Başkanı Mikhail Fridman da Turkcell için 3.3 milyar dolar kredi sağlayacak.

Türkiye'yi sarsan iki petrol baronu

70'lerdeki ünlü petrol krizi ile zengin olan Ortadoğu'nun en güçlü ailelerinde Hariri Ailesi'ne ait Oger Telecom, Türk Telekom'a 6.5 milyar dolar vermeyi taahhüt etti.

Tüm dünya 70'li yıllarda, petrol krizinden olumsuz anlamda etkilenirken, Lübnanlı bir aile ileride kendilerini dünyanın kapısına açaçak zenginliğe kavuşuyordu. Türk Telekom'un yüzde 55'ine 6 milyar 550 milyon dolar ile en yüksek teklifi Oger Telecom'un sahibi Hariri Ailesi bugün 4 milyar doları aşan şahsi servetleriyle, Türkiye'nin gündemine oturdu.

35 YAŞINDAKİ VARİS
Hariri Grubu'nun başında 35 yaşında bir iş adamı, Saad Hariri var. Öldürülen Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin küçük oğlu olan Saad Hariri 26 yaşında aile şirketinin başına geçti. Babası politik hayata başlayınca şirketlerin yönetimini ona bıraktı. Refik Hariri 14 Şubat 2005'de bombalı saldırıya kurban gitti. Şüpheli ölümde Suriye'nin parmağının olabileceği iddia edilmiş ve bu süreç Suriye'nin Lübnan'dan çekilmesini hızlandırmıştı. Saad, Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde işletme eğitimi aldı. Evli olan işadamının iki de çocuğu bulunuyor. Saudi Oger aslında Ortadoğu'nun en büyük inşaat şirketlerinden. 35 bin kişiden fazla çalışana sahip grubun milyar dolar yakın cirosu bulunuyor. Grubun faaliyet alanlarında bankacılık, emlak ve medya da var. Grubu kuran Baba Refik Hariri 1978 yılında ilk küçük çaplı sözleşmeler ile girdiği müteahhitlik sektöründe, daha sonra bir Fransız inşaat şirketini de satın alarak daha büyük projelere imza atmaya başladı ve Saudi Oger'in temellerini attı. Ardından bilgisayar, medya ve yayıncılık sektörlerine yatırımlar yaptı. Hariri 1980'li yıllarda ulaştığı zenginlik ile Forbes'ın en zengin 100 kişi arasında girdi. Refik Hariri oğlu Bahaa Hariri Boston Üniversite'nden mezun olduktan sonra hediye olarak işletme binasını inşaa etti. Binaya Refik Hariri'nin adı verildi.

***

1992 yılında Rus petrolünü yurtdışına satma lisansı alan ve bugün ülkenin en güçlü ikinci işadamı olan Mikhail Fridman Çukurova Grubu'yla 3.3 milyar dolarlık işbirliği yapıyor
Mikhail Fridman Rusya'nın en büyük işadamlarının başında geliyor. 1964 yılında Yahudi kökenli bir ailenin çocuğu olarak doğan Friedman'ın girişimcilik ruhunu Sovyet rejimi bile engelleyemedi. Özel sektör girişimciliğinin tamamen yasadışı olduğu 80'li yılarda önce cam silme şirketi kuran Fridman iddialara göre aynı dönemde Moskova'da bir de diskoya sahipti. Üniversite yıllarında Moskova'nın en büyük bilet mafya ağını da kuran Fridman özellikle siyasilere olan yakınlığıyla işlerini sürekli büyütmeyi başardı. Dünyanın her bölgesinde siyasilere olan yakınlığıyla ün yapan Fridman'ın asıl yükselişi 80'lerin ikinci yarısında Mikhail Gorbaçov'un başa gelmesiyle birlikte başladı. Özel teşebbüsün desteklenmeye başladığı bu döneminde Friedman şirketlerini peş peşe dizdi. Makine fabrikası, emlak şirketi, sigara ve parfüm yönelik ithalat ve ihracat şirketi, bilgisayar şirketi, laboratuarlarda kullanılmak üzere yetiştirilen beyaz fare çiftliği ve kurye servisi bunlardan yalnızca birkaçıydı. Friedman'ın yükselişi 1992 yılında Rus petrolünü yurt dışına satmasına izin veren lisansı almasıyla birlikte iyice hızlandı. Aynı dönemde Friedman'ın ortağı Pjort Aven'in Rus Dış Ticaret Bakanı olarak atanması hem Friedman hem de Alfa Grubu'nun önünü iyice açtı.

ALFA'YI 1989'DA KURDU
1989 yılında Alfa Eco adıyla kurulan Alfa Group, Michail Friedman'ın girişimcilik ruhu ve siyasilere olan sağlam ilişkileri sayesinde kısa sürede Rusya'nın en büyük holdinglerinden biri haline geldi. 2003 rakamlarına göre Alfa Group'un cirosu tam 1.9 milyar dolar. Alfa Grubu, bankacılık sektöründen perakendeye kadar birçok sektörde faaliyet gösteriyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 THY'de rötar çilesi anlaşmayla bitiyor
 Türk Telekom'da asıl gelir 8 milyar dolar!
 Turkcell parasını tamamen özkaynaktan karşılayacağız
 İşadamı Ceylan'a 12 yıl hapis cezası
 Dışbank resmen Fortis'in oldu
 Gıda bu kez TÜFE'yi eksiye düşüremedi
 Cari açıkta erken revizyon
 Gol kralı olamadı ama pide kralı oldu!
 Makine tamircisi 8 trilyon liralık ciro yarattı
 İplikte tüy bırakmadı
 KOBİ'lere butik kredi
 Zorlu Holding babasını yitirdi
 Çiftçiye mazot desteği
 Zorla rekor kırdırdılar
 Turkcell İran şartını kabul etti
 Memura iki günde emeklilik
 THY'den Bolayırlı'ya zarar davası
 Koç, YKB'de çağrı muafiyeti istedi
 Petrolde ilk yarı faturası 3.9 milyar $
YAVUZ SEMERCİ
Yıllık izin
Yazarımız, yıllık izninin bir bölümünü...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Telekom ihalesinin açmazları
Türk Telekom ihalesinde...
ŞELALE KADAK
e-imza için göz retinasıyla açılan kapılar...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Hazine'den TL bazında iyi faiz, dolar bazında duble...
TOKİ konutlarında gece yarısı kuyruğu
Dar ve orta gelir grubuna yönelik konutlar için vatandaş şafaktan...
Dünyanın en kötü 10 binasından biri
Mimarlık Kongresi'ne katılan Prof. Sorkin'e İstanbul'u sorduk. O...
Yurttan 'seller' korosu
Yurttan 'seller' korosu
Özellikle Marmara Bölgesi'ni vuran şiddetli yağışlar en çok Sakarya,...
Karadenizli korkuyor!..
Karadenizli korkuyor!..
Karadenizli'nin artık iki korkusu var... Özellikle kentli insanlar,...
IMKB
E: 27.702 D:% 0,31
DOLAR
S: 1,342 D:% -0,112
EURO
S: 1,597 D:% -0,653
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu