kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Müzakereler en önemli önceliğimiz"
İspanya Dışişleri Bakanı Moratinos: Türkiye'ye verilen söz tutulmalı

"Müzakereler en önemli önceliğimiz"

AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, AB'nin Türkiye ile 3 Ekim'de müzakereleri başlatma vaadini yerine getirmenin, dönem başkanlığı sırasında İngiltere'nin en önemli önceliklerinden biri olacağını söyledi.

Westmacott, İngiltere'nin AB dönem başkanlığının ilk gününde düzenlediği basın toplantısında, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Türkiye ile müzakerelere başlanmasına ilişkin kararlığını ve ''genişlemeyi bir tehdit olarak değil, büyük ve güçlü bir birlik oluşturmak için tarihi ve olağanüstü bir fırsat'' olarak değerlendirdiğini hatırlattı.

İngiliz büyükelçi, ülkesinin, AB Komisyonu'nun Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonun kaldırılmasına ilişkin Mali Yardım ve Doğrudan Ticaret tüzükleri konularında ilerleme kaydedilmesine çalışırken, aynızamanda BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunmasına yönelik çabalarının da destekçisi olacağını kaydetti.

'TARAMA HEMEN BAŞLAMALI'

Westmacott, konuşmasında, AB yolculuğundaki Türkiye'yi bundan sonra bekleyen sürece de değindi.

AB Komisyonu'nun, 35 farklı bölüm başlığı üzerinde yapılacak taramayı (3 Ekim'den sonra) hemen başlatması gerektiğini kaydeden Westmacott, ilk birkaç başlık üzerindeki tarama tamamlanır tamamlanmaz, üye ülkelerin her bir başlık üzerindeki müzakereleri başlatmak ve kapatmak için gerekli olacak performans kriterleri üzerinde anlaşmaya varmaları gerektiğini söyledi.

Bir başlık üzerindeki müzakereleri açmadan önce, 35 başlığın hepsinin taramasının bitirilmesi gerekmediğini belirten İngiliz büyükelçi, daha kolay bölümler üzerindeki taramanın hızlı bir şekilde tamamlanmasını umduklarını söyledi.

Westmacott, Türkiye'nin şu anda yapması gerekenin, işkence ve kötümuamelenin tamamen ortadan kaldırılması, temel özgürlükler ile kadın-erkek eşitliği, yargıyla ilgili reformların uygulanması, Güneydoğu'daki durumun iyileştirilmesi, terörizmle mücadelenin sosyal,kültürel, ekonomik gelişmeyle desteklenmesi, yerlerinden olmuş kişilerin geri dönüşü ve tazminat sisteminin etkin şekilde uygulanması, ekonominin liberalleştirilmesi ve yabancı yatırımlar içinortam oluşturulması gibi konulara ağırlık vermek olduğunu söyledi.

DÖNEM BAŞKANLIĞI

İngiltere'nin AB dönem başkanlığı ile Gelişmiş Ülkeler G8 başkanlığının aynı zamana rastladığını ve bunun büyük bir sorumluluk olduğunu kaydeden Westmacott, Fransa ve Hollanda'daki AB anayasası referandumları ile iki hafta önceki Avrupa Konseyi toplantısının sonuçlarının da Avrupa'nın küresel sorunların üstesinden nasıl geleceğine ilişkin sorunları gündeme getirdiğini belirtti. Westmacot,t bu sorunların, yalnızca eski ve daha zengin üyelerin değil, tüm üye ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanmasına, küreselleşen dünyanın sorunlarına yönelik yeni sorunlarla yüzleşme fırsatını verdiğini kaydetti.

İngiliz büyükelçi, ülkesinin, dönem başkanlığı döneminde, AB bütçesi, geleceğe yönelik mali konular, AB'nin üyelik bekleyen Türkiyeve Hırvatistan gibi ülkelere karşı yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gibi konulara eğileceğini söyledi.

AB anayasasına, Fransa ve Hollanda'da ''hayır'' denilmesinin, anayasanın yürürlüğe girmesi ile Avrupa'nın siyasi ve ekonomik geleceğine ilişkin ciddi soruları gündeme getirdiğini de ifade eden Westmacott, bu referandumların, insanların, AB'nin mevcut durumuna ilişkin hoşnutsuzluklarını dile getirmenin bir aracı haline geldiğini belirtti.

12 KUĞU

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, konuşmasının sonunda ülkesinin AB dönem başkanlığını simgeleyen, ''V'' şeklinde uçan 12 kuğunun yer aldığı yeni logonun anlamını açıkladı. Kuğuların, birbirlerinin oluşturduğu hava akımından yararlanabilmek için ''V'' şeklinde uçtuğunu, bir süre sonra en baştaki kuşun sıranın arkasına geçtiğini ve bir diğerinin onun yerini aldığını anlatan Westmacott, bunun üye ülkelerin sırayla AB'ye dönem başkanlığı yapmasına benzediğini ifade etti. Westmacott, ''V'' şeklinde uçan 12 kuğunun yer aldığı logonun, takım çalışması, işbirliği ve verimliliği temsil ettiğini söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kabotaj bayramı kutlanıyor
 Dövizle askerlik 21 güne iniyor
 Yargıda 'siyasallaşma' uyarısı
 Fuhuş üssü Çömlekçi
 Hikâyeleri hep aynı: Çalışmaya gelmiştim
 Gül'ü ağlatan türkü
 'Bazı AB ülkeleri PKK'yı destekliyor'
 'Bakan uyuyunca bekçiler de uyur'
 Her alanda işbirliği
 Bakü, KKTC'ye el verdi: Direkt uçuş ve yatırım
 First Leydi'nin balon keyfi...
 İzmir Valisi Göksu'yu müfettiş inceleyecek
 Hafta sonu çok sıcak geçecek
ERDAL ŞAFAK
Doğrular ve yanlışlar
CHP lideri Deniz Baykal dün son üç...
ÖMER LÜTFİ METE
Hangi basın müşterisini aldatıyor?
Avrupa Komisyonu'nca...
UMUR TALU
Kanserli hafıza
Biz...
Çocuk ölümlerle, genç...
ERGUN BABAHAN
Savunma hakkı kutsaldır
"Hortum"la mücadele adı altında...
Verheugen pas açtı Barroso smacı çaktı!
Müzakere Çerçeve Belgesi toplantısında AB komiserleri ikiye bölündü.
Gazze "yasak bölge" oldu
İsrail'in Gazze'den çekilme planına karşı çıkan Yahudi yerleşimciler...
Beşiktaşlı oldum
Beşiktaşlı oldum
Siyah-beyazlıların Carew'in yerine düşündüğü Kovaçeviç, "Yıllardır...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu