kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Başörtünün baş sömürücüsü kim?

AB yolunda 'yerinde say, marş marş' komutu ile yüksek tempo yapan iktidarın terli vücudu karşıdan esen soğuk rüzgar yüzünden hayli sancılı
Bazılarına göre bu sancılar yeni bir başörtü dalgası doğuracak.
Baş kanıtları da, düne kadar başörtü meselesine vurgu yapmayan iktidarın birdenbire 'irtica-savar' odaklara tepkilerini yoğunlaştırması
Bu yeni dalga iktidarın yemeye devam edeceği soğuk AB rüzgıyla tırmanacak kas ağrılarını dindirmeye kâfi gelir mi? Doğrusu başörtü mağdurlarının çoğuna saffet ve gafleti hesaba katarsak bu soruya evet cevabı verebiliriz. Mağdur kitlenin büyük bölümü, yasağa karşı çıkanların veya çıkar görünenlerin 'derin engelleyici' görevi yürütebileceklerini hesaba katmıyor. Aynı kitlenin aynı saffet ve gaflet içinde olması, dolayısıyla 'başörtü siyaseti'nin bir kere daha kâr getirmesi çok kuvvetle muhtemeldir.
Bu yorumda da benim kanıtım iktidarın başörtüsü ile ilgili olarak birdenbire yükselen 'yutturumları'dır İktidar olarak 'yaptırım' uygulaması gerekenler acizliklerini örtmek için yutturum uyguluyorlar. Buna göre, mağdurun derdini çözmek yerine ondan daha yüksek perdeden ağlamaya kendinizi kaptırırsınız, olur biter.
Bu yutturumlar itibar gördüğü için yeni bir başörtüsü dalgası gelebilir.
Gerçekten de mağdurların yutturum kurmaylarına yönelik ciddi bir tepkileri yok. Pek çoğu 'her şeye rağmen' oylarını yine yutturumcuya verme eğiliminde... Yasaktan ötürü sızlanıyorlar ama yaptırım yerine sadece 'kahrol başörtü düşmanı, ay ne kadar da zalimsin' diyen yutturumcuları kınayamıyorlar.
Esasen bu yutturumları, iktidarın başlangıçta AB uğruna yaptığı yüksek tempolu 'yerinde sayma' mesaisinin boşa çıkmasına bağlayanlar da az değil. Onlara göre iktidarın şimdiye kadar 'başörtüsü önceliklerimiz arasında değildir' demesi, AB'nin şip-şak sağlayacağı özgürlüklere bel bağlamanın ifadesi. Bu hayal çökünce başörtüsü birdenbire öncelikler arasına girdi, yutturumlar başladı.
Peki bu yeni dalga başörtüsü siyaseti öncekiler kadar kı olacak mı?
İşte o kesin değil. Şimdi belirmeye başlayan dalga belki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin büsbütün ufalanmasını önleyebilir ama öncekilerde olduğu gibi 'yükselen hareket' haline getirici bir fırtınaya dönüşmez. Bunun da kanıtı Ağar'ın dünkü Sabah'ta vurguladığı 'basma başörtülü fukara' gerçeği! DYP Genel Başkanı'nın Sabah yazarlarına konuk olduğu -Malatya'da bulunduğum için katılamadığım- sohbette iktidara yönelttiği 'bunlar Armani başörtülülerin hükümeti' şeklindeki eleştiri, bir bakıma önümüzdeki seçimin anahtar konusunu teşkil edecek.
İktidar partisinin düğün derneğiyle, hanı hamamıyla, adamı hanımıyla sergilediği zengin ve zenginlikçi görünüm dar gelirli kesimlerde ciddi bir samimiyet sorgulamasına yol açabilecektir. Böylece iktidarın seçimlere doğru depreşen başörtüsü heyecanı da kuşku ile karşılanabilecektir.
Mağdurların bütün saffet ve gafletine rağmen, başörtü fitnesinin başladığı günden beri yaşanan iki büyük dalganın 'iklim mimarları' konusunda soru işaretleri de uyarıcı olmaya başlayabilir. Malum; 12 Eylül sonrası patlayan yolsuzluk kültürü merkez sağı süpürüyordu ama başörtüsü yasağı olmasaydı Refah şahlanışı asla yaşanmazdı. Bu birinci başörtüsü dalgasıydı
Yine malum, hapse atılarak zalim düzenin mağdurluk nişanı ile taltif edilmiş Erdoğan hareketini besleyen en büyük kaynaklardan biri de başörtüsü yasağıydı. Sözgelimi önceki iktidar (DSP-MHP-ANAP ortaklığı) sadece bu yasağı kaldırabilseydi, iktisadi bunalım faciasına rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidar olamazdı. İkinci başörtü dalgası da buydu.
Görülüyor ki, başörtü yasağı ilkinde Erbakan'ı, ikincisinde Erdoğan'ı başbakan yapan 'numara'ların en etkili olanıdır. Bu yüzden, bütün saffet ve gafletlerine rağmen mağdurlarımız başörtü yasağının ardındaki 'iklim mimarları' hakkında biraz olsun aydınlanabilirler.
En yoğun saffet ve gaflet bile bazı soruları sonsuza kadar askıda tutamaz:
Başörtü yasağında ısrar edenler ülkeye ille de 'Siyasal İslami' eğilimden gelme (Erbakan ve Erdoğan gibi) başbakan kazandırmak için mi yırtınıyorlar? Sağda 'başörtü siyaseti' sürekli kâr getirirken işin esnafı bu ticaretin bitmesini bütün kalbiyle ve kalıbıyla ister mi? Eğer isterse, başörtü yasakçılarını tahrik ederek 'derin engelleyici' görevini yürütür mü?
Kim kime ve neye çalışıyor?
Muhafazak siyasetçiye başörtü yasağı gibi muazzam bir 'rey fabrikası' hediye eden ben miyim?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 AB için yerinde say marş!   / 28-06-2005
 Siyasetçinin ve gazetecinin en müptezeli   / 27-06-2005
 Tek dişi kalmış Fehriye   / 24-06-2005
 Hangisi yapay gündem?   / 23-06-2005
 Türban testinde Erdoğan ve Mumcu   / 21-06-2005
 AB'nin derin bunalımı kimin bayramı?   / 20-06-2005
 50 yılda 'tahsis'ten kolpaya   / 17-06-2005
 Tek adamın kitabı   / 16-06-2005
 Köşk ve türban, yandım aman   / 14-06-2005
 Mumcu'nun iddialı deneyi   / 13-06-2005
ERDAL ŞAFAK
Zor viraj geçildi
Brüksel'de dün AB Komisyonu'nun...
ALİ KIRCA
Denizde karartı var!
Biz bir deniz...
ÖMER LÜTFİ METE
Başörtünün baş sömürücüsü kim?
AB yolunda 'yerinde say,...
UMUR TALU
Çocukluk hastalığı
Başbakan'ın Avrupa Birliği'ne...
ERGUN BABAHAN
Vicdanlar rahat mı?
Herkes türbanı tartışıyor ama...
...Türkiye rahat nefes aldı
SABAH'ın dün yayımladığı gibi çerçeve belgesinde yeni talep yer...
Bush konuşmasında Türkiye'yi unutmadı
Irak Savaşı yüzünden reytingleri dibe vuran Başkan George W.
8 Milyon $'lık yıldız
8 Milyon $'lık yıldız
G.Saray'ın istediği Arjantinli İnsua'nın şartları: Kulübü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu