kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cansızlar: TOKİ konutları mortgage sistemine entegre olmalı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doğan Cansızlar, uzun vadeli, uygun koşullu konut finansman sisteminden (Mortgage) dar gelirli vatandaşın yararlanabilmesi için Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) şu anda yaptığı konutlara aynen bu sistem içinde devam etmesi ve bu sisteme finansman açısından entegre olması gerektiğini söyledi.

Cansızlar, SPK olarak 2004 yılı sonunda Başbakanlığa sevkettikleri, uzun vadeli uygun koşullu konut finansman sistemi ile ilgili kanun tasarı taslağı üzerinde Başbakanlık'ta yapılan çalışmalar çerçevesinde ortaya çıkan bazı konuların tekrar sektörle birlikte ele alınması amacıyla dün bir çalıştay düzenlediklerini bildirdi.

Çalıştayda ortaya çıkan görüşün, genelde bu sistemin olumlu karşılandığı yönünde olduğunu belirten Cansızlar, ''Zaten bu sistemi, bir şekilde bütün sektörün görüş ve önerilerini toplayarak, yabancı ülke deneyimlerini de masaya yatırarak oluşturduk. Genel çerçeve itibarıyla taslakta bir değişiklik olacağını sanmıyorum, ama ufak tefek değişikleri belki monte edebiliriz, bunları taslağı ekleyerek Başbakanlığa sunucağız. Hükümetin takdirine bırakacağız'' şeklinde konuştu.

VERGİ TEŞVİKLERİ KONUSUNDA SORUN YOK


Sisteme ilişkin taslakta yer alan vergi teşvikleri ile ilgili madde konusunda Maliye Bakanlığı ile herhangi bir çekince bulunmadığını da bildiren Cansızlar, şunları kaydetti:

''Sistemin temel omurgalarından birisi olan vergi teşviki... 100 bin YTL'ye kadar olan kısma isabet eden faizin, gelir vergisi matrahından indirilmesi imkanını getiren bu maddeye ilişkin Maliye Bakanlığı ile mutabık kalındı. Sadece tüketici kredileri ile ilgili bazı konularda Sanayi Bakanlığı'nın bazı çekinceleri var. Tapu ile ilgili hiç bir sorun yok. Hazine yardımı ile ilgili belli bazı görüşler var. Bu konuda son kararı verecek Hükümet, Başbakanlık
olacak.''

TOKİ'YE ÖNEMLİ GÖREV


Cansızlar, TOKİ'nin arsa Ofisi ile birleşmesi sonrası iki ayrı görev üstlendiğini hatırlattı. TOKİ'nin hazine arazilerini kullanarak sosyal amaçlı konut üretimi yaptığını, bundan sonra da hem sosyal konut üreteceğini hem de altyapısı hazır arsa üreterek inşaat sektörüne uygun fiyatla arsayı satacağını, böylece inşaat sektörüne yönelik konut üretiminin çoğalabileceğini bildirdi.

Bu yüzden TOKİ'nin bu sistemdeki fonksiyonunun çok kritik ve önemli olacağına işaret eden Cansızlar, ''Hem hazine arazilerinin değerlendirilmesi hem de dar gelirli vatandaşların burada konut sahibi olması ile ilgili TOKİ'nin çok önemli görevi var'' dedi.

Mortgage sisteminin ''piyasa odaklı kurumsal bir konut sistemi'' olduğunu da belirten Cansızlar, TOKİ'nin bu çalışmaları ile izinsiz yapılaşmanın önüne geçileceğini, kayıtdışı ile mücadele edileceğini, düzenli bir kent planlaması yapılmış olacağını, böylece orta ve uzun vadede artık izinsiz çarpık bir kentleşmeden Türkiye'nin yavaş yavaş çıkacağına dikkat çekti.

Cansızlar, inşaat sektörünün bu sistemi canlandıracağı için istihdam yoğun olan inşaat sektöründe hem istihdamın artmasına katkı sağlayacağını hem de inşaat sektörünün canlanması ile milli gelire katkısı olacağını da söyledi.

SİSTEM, 2006'DA UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Cansızlar, şunları kaydetti: ''Uzun vadeli, uygun koşullu konut finansman sistemine ilişkin tasarı, en kısa sürede Başbakanlığa gönderilecek. Bu konuda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de Ekim ayında açılacak Meliste bunun çıkarılmasına çalışılacağını söyledi. Sistem, kanun çıktıktan sonra 2006 yılından itibaren yavaş yavaş uygulamaya konulacak.
Bu model, bankacılık, BDDK, Merkez Bankası, Adalet Bakanlığı, Hazine, Maliye Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kurumların bir bütün olarak sistemin içinde yer aldığı bir model. SPK'nın burada yaptığı, teknik, hukuki altyapıyı hazırlayıp, taslak oluşturmak. Asıl görevimiz, piyasaların ikincil boyutu ile ilgili olacak SPK olarak.''

YURTDIŞI FONLARDAN YOĞUN İLGİ

SPK Başkanı, Türkiye'de bankaların kendi mevduat kaynakları ile sisteme ilişkin orta ve uzun vadeli finansmanları yapmalarının mümkün olmadığını da bildirerek, ''Dolayısıyla yurtdışından taze kaynak ve orta ve uzun vadeli kaynakların bulunması gerekiyor'' dedi.

Bu anlamda yurtdışından oldukça önemli ve yoğun ilgi olduğunu da kaydeden Cansızlar, bu sistemi bekleyen çok sayıda yabancı yatırımcı bulunduğunu ve bu yatırımcıların hem teknik destek istediklerini hem de fonlama açısından hazır olduklarını bildirdiklerini söyledi.

Cansızlar, şöyle devam etti: ''Biz bu sistemin, yurtdışı fon girişi açısından önemli olduğunu görüyoruz. SPK olarak, yurtdışından ilave kaynak girişine yönelik (ipotek teminatlı borçlanma senedi ihracı) ile ilgili önemli bir düzenleme getiriyoruz. Biz bu anlamda yurtdışından orta ve uzun vadeli fonların Türk sermaye piyasalarına gireceğini tahmin ediyoruz. Zaten güven ortamı da oluştuğuna göre, yabancı fonların sisteme girmesi ile bu birebir eşdeger. Yabancı yatırımcıların gelmemesi için herhangi bir sebep yok.''

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Doğalgaza zam yapıldı
 Bankalar için üç aşamalı önlem
 Üç aylık büyüme % 5.3
 Süpermarkette 29 avroya uçak bileti
 OYAK, Uzan çimento fabrikalarına talip
 Doğan TV'de satış iptal
 Aytemiz'de Ciner dönemi
 Çoruh Nehri'ne ilk 'altın gerdanlık' takıldı
 Süzer 100 trilyon koysa da Kentbank kurtulamazmış!
 Operasyonlar sürecek
 'Şevket Demirel ile görüşmeye hazırız'
 3624 İmarzede'ye müjde
 OSD: Otomotiv pazarı bu yıl 725 bin adet olur
 Tekel'in ölmediğini herkese göstereceğiz
 200 milyon $ istedi 300 milyon $ verdiler
 Sosyal güvenlik yetişmiyor
 IMF iki yasada ısrarlı
 Borsa AB ile yüzde 1.2 yükseldi
 Karahan, dün toprağa verildi
 'Engin Akçakoca yanılttı'
 'Vahşi kapitalizm geliyor'
 THY uçaklarına lale motifi konulacak
 Türkiye'yi ekonomik krizden kurtardı
 ABD'li sigara üreticilerine 14 milyar dolar ceza geldi
 Hazine'nin Fon'dan alacağı 47.5 milyar YTL
 "At eti ancak ihraç edilebilir"
YAVUZ SEMERCİ
Ortaklık kültürü
Petrol piyasası hareketli. Dün...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Çin'den gelen TV'lere damping cezası
Çin Halk...
ŞELALE KADAK
Banka satıp, alma rekoru Yücel Çelik'in
Hafta başında 46...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bir tarafı yaparken diğer tarafı yıkmak
Dün batan...
Takımları da hayatları da bir
Deniz Kuvvetleri Kupası'nda ter dökecek olan karıkoca çiftler, hayat...
Bir çek yazın yeter
Afrika'daki yoksulluğu önlemek amacıyla düzenlenen 'Live 8'...
Gündüz Aksaray gece olunca Fuhuşsaray
Gündüz Aksaray gece olunca Fuhuşsaray
Aksaray gün boyunca milyonlarca insanın gelip geçtiği, bir yer.
Fuhuşa zorlanan kadınlar için Alo 157 hattı kuruldu
Fuhuşa zorlanan kadınlar için Alo 157 hattı kuruldu
Türkiye'de göç denilince akla Almanya'ya göç geliyor. Ancak...
IMKB
E: 26.957 D:% -0,66
DOLAR
S: 1,337 D:% -0,558
EURO
S: 1,615 D:% -0,401
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu