kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Blair'den Türkiye'ye genişleme desteği
Frattini: Türkiye ile müzakereler derinlikli ve karmaşık olacak
Genişleme, Almanya'yı daha zengin yapacak
Tan: 'Türkiye protokolü 3 Ekim'den önce imzalayacak'

Genişleme, Almanya'yı daha zengin yapacak

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, ''AB'nin genişlemesinin Almanya'yı daha fakir değil, daha zengin yaptığını'' söyledi.

Schröder, Bild gazetesi için yazdığı bir makalede, AB'nin, Avrupa'daki halkların savaşlara verdiği bir yanıt olduğunu ve Avrupa'nın entegrasyonuyla kıtaya bir zamanlar sefalet getiren milliyetçiliğin aşıldığını belirterek, ''AB'nin genişlemesi Almanya'yıdaha fakir değil, daha zengin yapıyor. Bunun yanı sıra Avrupa sadece bir pazar değil, aynı zamanda ortak değerlere, haklara ve görevlere dayalı başarılı bir toplumsal ve sosyal model. Barışı ve refahı korudu. Şimdi ise bu modelden şüphe duyuluyor'' ifadesini kullandı.

''Fransa ve Hollanda'da AB Anayasası'yla ilgili yapılan referandumların ve ardından düzenlenen AB zirvesinin de başarısızlıklasonuçlanmasından sonra Avrupa'nın ciddi bir krizin içinde bulunduğunu'' belirten Schröder, şunları kaydetti: ''Ancak Avrupa'daki krizi çözeceğiz. Burada önemli olan soru nasılbir Avrupa istediğimiz. Siyasi bir birlik mi istiyoruz, yoksa sadece bir ekonomik topluluk mu? Ben sonuncusunu istemiyorum.''

AB içindeki ülkelerin tek başına hareket etmelerinin sorunların çözümü için yeterli olamayacağını, sorunların ancak birlikte çözülebileceğini ifade eden Schröder, makalesinde ''Bazıları AB'nin sadece bir serbest ticaret bölgesine dönüşmesi için çaba harcıyor. Diğerleri ise siyasi açıdan aktif ve dünya politikasını şekillendiren bir AB istiyor. Ben de böyle bir AB istiyorum'' diye yazdı.

'AB DAĞILIRSA NE OLUR?'

Berlin'de yayımlanan B.Z gazetesi ise ''AB dağılırsa ne olur?'' başlığıyla verdiği bir haberde, Hamburg kentindeki Dünya Ekonomi Arşivi Başkanı Thomas Straubhaar'ın bu soruya verdiği yanıtları yayımladı.

Straubhaar, AB'nin geleceğini parlak görmeyen bazı üye ülkelerin sözleşmeleri tek taraflı olarak feshedebileceklerini, bunun Almanya'nın dünya politikasındaki inandırıcılığına büyük ölçüde zarar vereceğini ve komşu ülkelerde yeniden ''Büyük Almanya'' endişelerinin yaşanabileceğini belirtti.

AB'nin dağılması durumunda, bundan seyahat ve ticaretin de büyük ölçüde olumsuz yönde etkileneceğini ifade eden Straubhaar, sınırlarda yeniden uzun kuyrukların oluşacağını, ticaretin de büyük ölçüde kısıtlanacağını, bundan da en fazla Almanya'nın zarar göreceğini kaydetti.

Ekonomide de Alman şirketlerinin büyük zarara uğrayacağı ve bunun bir felaket olacağı uyarısında bulunan Straubhaar, avro'nun da şimdi güçlü olduğunu, yeniden eski para birimi olan mark'a geçilmesi durumunda bu para biriminin daha zayıf olacağını belirtti. Alman çiftçilerin de zarar göreceğini savunan Straubhaar, AB'nin, küreselleşmenin yan etkilerini yumuşattığını ifade etti. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Avrupa Parlamentosu Milletvekili Elmar Brok da AB'nin dağılması durumunda savunma bütçesinin de artacağına ve AB'den savunma için ek para gelmeyeceğine dikkat çekti.

SCHRÖDER'İN İSTİFA ETMESİ TALEBİ

Öte yandan, Birlik 90/Yeşiller Partisi federal meclis milletvekiliWerner Schulz, Başbakan Schröder'in istifa etmesini istedi. Schulz, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, güvenoyu oylamasıyla yapılacak bir aldatmacanın yerine Schröder'in istifa etmesinin en doğru yol olacağını ileri sürdü.

Werner Schulz, Süddeutsche Zeitung gazetesine yaptığı açıklamada da 1 Temmuz'da federal mecliste yapılacak güvenoylamasında kabine üyelerinin çekimser oy kullanmaları durumunda Federal Anayasa Mahkemesi'ne itiraz edeceğini bildirdi.

Gazetenin haberinde, aşırı sağcı ''Cumhuriyetçiler'' dahil olmak üzere diğer bazı küçük partilerin de güvenoylamasında Schröder'in koalisyon ortaklarından kendisine güvenoyu vermemelerini isteyerek erken seçim yolunu açmasının anayasayı ihlal edeceği gerekçesiyle Federal Anayasa Mahkemesi'ne itirazda bulunacaklarını açıkladıkları kaydedildi.

Başbakan Schröder'in, 1 Temmuz'da federal mecliste güvenoyu talep ederek, koalisyon ortaklarından kendisine güvenoyu vermemelerini isteyeceği ve böylece Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in meclisi feshederekerken seçimlere gidilmesi yönünde karar vermesini sağlamaya çalışacağıbelirtiliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ermenistan'a uyarı yok
 Bakan Koç'tan Yüce Divan'da ilginç açıklama
 "Erdal'ı tekrar isteyeceğiz"
 Telefonunuzu artık 'TİM' dinleyecek
 Avrupa'daki toz dumanın inmesini bekleyin!
 Sağlık Bakanlığı hastaneyi akladı
 Çöpleri öğütüp şifa dağıtıyorlar
 Belçika, Fehriye Erdal'ı suikastten yargılamayacak
 Van'da yine gerginlik
 Ağrı, Şırnak ve Siirt'te mayın tuzağı: 3 şehit
 Kürt aydınları da 'barış' çağrısı yaptı
 Adli Tıp raporunda gaf
 Hamit Bayram'ın evinde suikast silahları bulundu
 Kuş sürüsüne çarpan F-4 düştü: 2 pilot kurtuldu
 Krizin faturası Türkiye'ye
 Sezer'den 'yapay gündem' uyarısı
 Orhan Pamuk'a Almanya'dan ödül
 Kelkit: Hâkimler baskıyla sindirildi
 Kanser düşmanı virüs bulundu
ERDAL ŞAFAK
Yarım elma, gönül almama
Yükseköğretim Kurulu...
ALİ KIRCA
Eksik harfler!
Şimdi okuyacağınız satırlar, her birimiz...
ÖMER LÜTFİ METE
Hangisi yapay gündem?
Sağlı sollu iki medya röntgeni...
UMUR TALU
Madem karşıydınız..
Takke böyle zamanlarda düşer ki kel...
YILMAZ ÖZDİL
Kadın olmak zordur...
Gazetecileri sağa sola gezmeye...
Eylem için Türkiye vizesi
İngiliz gazetelerine göre; Irak'taki direnişi destekleyen internet...
Bush, eski esiri Kuzey Kore danışmanı atadı
SABAH gazetesinin Kuzey Kore yazı dizisi çerçevesinde...
Beyzbol sopası kime indi?
Beyzbol sopası kime indi?
Ribery sopalı saldırıyı remsen açıkladı. Doğru söylüyorsa G.Saray...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu