kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
7 bebek öldü sebep enfeksiyon
'İyi denilen evladımız nasıl ölür'

7 bebek öldü sebep enfeksiyon

Trakya Üniversitesi'inde iki gündür yaşanmakta olan bebek ölümlerinde kayıp sayısı yediye çıktı. (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Armağan Altun konula ilgili yaptığı açıklamada bebek ölümlerinin sebebinin bir enfeksiyon türü olduğunu söyledi..

Başhekim Doç. Altun: "Bebek ölümlerine etkenin kaynağını saptamaya çalışıyoruz. Şu ana kadar vardığımız sonuç rastlamadığımız bakterial bir enfeksiyon sonucu olduğu kanaatini doğurmakta. Konuyla ilgili olarak Sağlık bakanlığının görevlendirdiği uzmanlar dışında kendi üniversitemizden üç uzmanı görevlendirdik. Yoğun bakımda iki bebeğimiz var birisinin durumu kritik. Bahsettiğimiz bebekler hepsi prematür ve solunum desteğine muhtaç bebekler. Ölen yedinci bebek ise miyadında doğan bir bebek. Ancak bize geldiiğinde çok ciddi metabolik durumu çok zor
durumda olan bebek." açıklamasını yaptı.

SABAH YAPTIĞI AÇIKLAMADA DAHA İYİMSERDİ

2 bebek dışında diğer bebeklerde sağlık sorunu yaşanmadığını belirten Doç. Dr. Altun, şunları kaydetti: ''2 bebekten 1'inin durumu bugün daha iyi. Hafta sonu yapılan testlerin sonuçlarının bize ulaşmasını bekliyoruz. Bugün geç saatlerde ya da yarın sabah bazı sonuçların elimize ulaşacağını düşünüyoruz. Diğer 3 bebeğimizin de Adli Tıp Kurumu'nda otopsileri yapılacaktı. Adli Tıp Kurumu, kendileri açısından gerekli diğer analizleri de yaparak, olumsuzlukların gözden kaçırılmamasını sağlayacak. Hastanemizde 2 gün peş peşe yaşanan bebek ölümlerinin nedenini saptamak üzere araştırmalar başlatıldı.''

Doç. Dr. Altun, bir soru üzerine, birçok olasılığı birden değerlendirmek zorunda olduklarını belirterek, elde veri olmadan çeşitli spekülasyonlar yapılmasının yanlış olacağını kaydetti.

Ölen bebeklerinin, düşük doğum ağırlığına sahip ve erken doğanlar olduğunu bildiren Doç. Dr. Altun, şöyle devam etti: ''Dünyanın her tarafında yeni doğan ünitelerinde prematüre
bebeklerin, ölüm oranları yüzde 10-40 arasında değişiyor. Bu çocuklar zaten çok ciddi risk altında olan bebekler. Solunumlarına destek altında devam etmek zorundalar. Ünitemizde peş peşe ölüm olmasını değerlendirirken, birçok olasılığı göz önüne alarak açıklamamız
gerekiyor. Şu anda elimizde bir veri olmadan spekülasyon yapmak çok zor.''

Bebek ölümlerinin yaşanmasının ardından yeni doğan ünitesine bebek kabulünün durdurulduğunu ifade eden Altun, ''Sorunun ne olduğunu açıklamamız lazım ki, ondan sonra tekrar bebek alımına devam edelim'' dedi.

Gebelerden bir kısmına, İstanbul'daki merkezlere yönelmelerini önerdiklerine dikkati çeken Doç. Dr. Altun, tedavisi süren 3 bebeğin 1.5 kilogramın altında olduğunu ve kendi kendine solunum yeterliliklerinin gelişmediğini söyledi.

YOĞUN BAKIMA GİRİŞLER

Herkesin yoğun bakım ünitelerine giremediğini, kontrol mekanizması olduğunu belirten Doç. Dr. Altun, ''Buralar rastgele giriş çıkışın yapıldığı yerler değildir. Öğrenciler de ön eğitim verildikten sonra bu ünitelere alınırlar. Her önüne gelen bu hastaları elleyip müdahale
edemez. Standartlara uygun olmayan hiçbir ürünü hastanede kullanmıyoruz'' dedi.

Hastanenin yeni doğan ünitesi dışındaki hiçbir bölümünde bu tür sıkıntı yaşanmadığını ve bazı basın organlarında yazıldığı gibi hastanede klima arızası yaşanmadığını belirten Doç. Dr. Altun, şunları kaydetti:

''Ölen altı bebekten 5'inin ortak özelliği, olması gereken tarihten önce doğmaları ve ağırlıklarının 700 gramla 1,5 kilo arasında olmasıydı. Diğer ölen bir bebekte de doğumsal beyin hasarı vardı. Avrupa ve Amerika'da da bu bebeklerdeki ölüm oranları yüzde 10 ile
yüzde 40 oranı arasında değişiyor''

''ÖLÜMLER, BELKİ DE TESADÜFTÜR''


Ünitelerinde, 17 Haziran Perşembe gününe kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadıkları halde, ölümlerin peş peşe olmasının belki de tesadüf olabileceğini savunan Doç. Dr. Altun, ''Ama bizim tüm olasılıkları, diğer bebeklerin sağlıkları açısından değerlendirmemiz lazım'' dedi.

Hastaneden, Sağlık Bakanlığı'nca ölen bebeklerle ilgili İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla bilgi alındığını bildiren Doç. Dr. Altun, ''Biz de ölen bebeklerle ilgili bilgileri Sağlık Bakanlığı'na ilettik. Onun dışında bizimle başka iletişim kurulmadı. Bakanlık tarafından görevlendirilen üç öğretim üyesi ile TÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından görevlendirilen 3 öğretim üyesinden oluşturulan bir komisyon kurulmuştur'' dedi.

Altun, hastanede karantina uygulanmasının söz konusu olmadığını, sadece yeni doğan ünitesine yeni hasta kabulünün durdurulduğunu söyledi.

TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 2 günde 6 bebeğin ölmesi, 3 bebeğin ise durumlarının ağır olması üzerine yeni doğan ünitesine hasta kabulü durdurulmuş, ölen 3 bebeğin cesedi, otopsi yapılmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Bürokrasi sona eriyor
 "Stratejik ilişkiler yeniden şekillendiriliyor"
 Rehn: Müzakereler 3 Ekim'de başlayacak
 Ermeni lobisinden yeni atak
 Gurur veren değişim
 ÖSS puanını kolay hesaplamanın yolu
 Yanlış adresler sınav kaçırttı
 Müthiş çiftlik öğrencilerin
 17 yıllık bebek hasreti sona erdi
 TIR'dan dökülen çelik borular can aldı
ERDAL ŞAFAK
Cebrail mi, Azrail mi?
Evet; bugün de...
UMUR TALU
Toplu mezar
Siz, belki çok yakınınız, oğlunuz, kızınız;...
ERGUN BABAHAN
Dış politika sınavı
İktidar AB sürecine bağlı kalmayı...
MEHMET ALTAN
AB'de köylülük krizi...
Son AB Zirvesi'nin bozgun ile...
ÖMER LÜTFİ METE
AB'nin derin bunalımı kimin bayramı?
Son zirvenin...
Patronların AB rüşveti!
Sırbistan-Karadağ'da işadamları, AB'ye girmenin önündeki engel savaş...
Torun Humeyni reformdan yana
İran'daki İslam Devrimi'nin mimarı Humeyni'nin torunu Zehra Eşragi,...
Emre çıkmazı
Emre çıkmazı
Yıldız oyuncu, F.Bahçe'nin 4 yıllığına 10 milyon euroluk teklifini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu