kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
 ÜZERİNDE HER TÜRLÜ TESİS VAR... Yaklaşık olarak 12 trilyon değer biçilen 20 dönümlük arazinin üzerinde kilisenin yanısıra yüzme havuzu, tenis kortları, futbol sahası ve gazinolar bulunuyor.
Papazı bulduk!

Bakanlar Kurulu onayladı, Fenerbahçe Burnu'ndaki 12 trilyonluk arsa resmen Papazlar Topluluğu'nun....

Mülkiyet hakkı yılan hikâyesine dönen İstanbul Fenerbahçe'deki 20 dönüm arazi Bakanlar Kurulu'nun 15 Haziran kararı ile Papazlar Topluluğu'nun oldu...

3-4 PAPAZLIK TOPLULUK
Kim bu Papazlar Topluluğu? İki yüzyıl önce kurulan bir tarikatın Türkiye kolu. Bugün İstanbul'daki 3-4 papaz hariç faaliyeti ve cemaati yok.


12 trilyonluk arazi papazlara geri verildi

Abdülmecid tarafından yaklaşık 150 yıl önce rahiplere verilen Fenerbahçe'deki 20 dönümlük arazi Bakanlar Kurulu kararıyla Papazlar Topluluğu'na geri verildi.

Osmanlı padişahı Abdülmecid'in Assompsion Tarikatı'na verdiği bugün değeri 12 trilyon liraya yaklaşan Fenerbahçe Burnu'ndaki arazinin mülkiyet hakkı yüzünden çıkan kriz uzlaşmayla sonuçlandı. Fransa'da Kurulan ve Vatikan'ın tarikat olarak kabul ettiği Assompsion Papazlar Topluluğu'nun öyküsü 200, arazinin öyküsü ise 150 yıl öncesine kadar uzanıyor. Amaçları Doğu-Batı arasında kiliseleri birleştirmek olan tarikat, Fransa'da "yasadışı faaliyet yapıyorlar" diye yasaklanmış. Tarikatın bir kolu da Türkiye'de. onlar da Papazlar topluluğu olarak biliniyor . O devirlerde (1859) Padişah Abdülmecid isteklerini kırmıyor, şimdiki Fenerbahçe Burnu'nda iri kıyım bir arazi veriyor onlara.

TESCİLEDİLDİ
Papazlar üzerine kilise yapıp, taş ocağı açtığı bu araziyi aradan geçen onlarca yıl sonunda büyüttü ve müştemilatlar ekledi. 1943 yılında Tapu Kadastro Tespiti yapıldığında arazi, Ruhban Medreresi ve Manastır Mabed olarak papazlar Topluluğu adına tescil edildi. 20 dönümlük arazinin 1993 yılında bir yabancı bir şirkete kiraya verilmesi üzerine, Vakıflar Genel Müdürlüğü bu anlaşmanın Lozan Antlaşması'ndaki azınlık mallarının kullanımıyla ilgili maddelere aykırı olduğu gerekçesiyle tapu iptal davası açtı. Bu dava sonunda arazinin tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün üzerine geçti.

KRİZ AİHM'DE BİTTİ
İbadet ve mülkiyethaklarının çiğnendiğini öne süren ve aradan geçen sürede sayıları azalan Assompsion Tarikatı'nın mensupları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurup yüklü miktarda tazminat talebinde bulundu. Davanın Türkiye aleyhine vahim sonuçlar doğurma ihtimali nedeniyle Dışişleri Bakanlığı Strasbourg'daki Mahkeme'de davanın mahkeme tarafından sonuçlandırılmasını beklemek yerine 'Dostane çözüm' önerdi.

KULLANIMI PAPAZLARIN
2000 yılında varılan anlaşmaya göre, arazi bir yıl içinde Assompsion Rahipler Topluluğu'na mülkiyeti devlete verilerek iade edilecekti. Kullanım hakkı Rahipler Topluluğu'nda olacak olan arazinin, özel girişimciye kiralanmasından elde edilen gelirin yüzde 70'i de Türkiye'ye bırakılacaktı. Ancak anlaşma birDalyan Clup’ün de bulunduğu arazi Bakanlar Kurulu kararıyla papazlara geri verildi.türlü yerine getirilmeyince Konu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin önüne geldi. Komite Türkiye'ye AİHM kararını yerine getirmesi için çağrı yaptı Uyarılar üzerine Bakanlar Kurulu, Fenerbahçe Burnu'ndaki arazinin intifa (yararlanma) hakkının Assompsion Rahipleri'ne verilmesi konusundaki kararnameyi imzaya açtı. Jet hızıyla imzadan geçen kararname ile Türk tarafı, AB'ye olan taahhütlerini, geç de olsa yerine getirmiş oldu. Bu kararnamenin üzerinden yıla yakın bir zaman geçmesinin ardından Fenerbahçe Burnu'nda bulunan ve 12 trilyon değer biçilen 20 dönümlük arsanın intifa hakkı, geçtiğimiz günlerde resmen Assompsion Rahipler Topluluğu'na verildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Tüm hayatını Güney'e adadı
 'Bakan bey bizi duyun'
 Erdoğan'ı C-4 kalkanı koruyacak
 Ünlüler cezaevinde ne yapar nasıl yaşar?
 İkinci heyecan temmuzda
 Tunceli'de, dağ taş temizlendi
 Babaya son bakış..
 'Kızım için ölürüm'
 Devlet 'Hera'nın peşinde
 Şehrin ortasında LPG dehşet saçtı
 Kayıp işadamı için ailesi endişeli
 Recep Bilginer yarın törenle uğurlanıyor
 Lagendijk: Doğukapı'nın açılması herkese yarar
 Güvenlik görevlilerine 'bomba' tutuklaması
 Lösemili genç kızın ömrü ilik nakline yetmedi
 TCDD yemekli vagon işletmesi yine devlette
ERDAL ŞAFAK
Sakal ile bıyık arasında
Avrupa Birliği en...
UMUR TALU
İyi yolculuklar çocuklar
1 milyon 730 bin 850 çocuk yola...
Liderler dar alanda kısa paslaşacak
Bütçede "at pazarlıkları" işe yaramadı. krizin en az 2 yıl sürmesi...
İran'da seçimler ikinci tura kaldı
İran'da dün, 47 milyon seçmen dokuzuncu cumhurbaşkalarını seçmek için...
Senin ayağını kırarım!
Senin ayağını kırarım!
G.Saray'dan ayrılan Franck Ribery'nin eski menajeri Jean Bico'nun,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu