kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan: 'Ermenistan kaçtığı sürece kendisi kaybeder'
Alman Meclisi, Ermeni tasarısını kabul etti
Dışişleri: Almanya'nın kararını kınıyoruz
Gül: 'Ermeni girişimlerinin bulunduğu ülkeleri uyarıyoruz'
Erdoğan: 'Bakanlık sayısı azaltılacak'

Gül: 'Ermeni girişimlerinin bulunduğu ülkeleri uyarıyoruz'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, hükümetin, Ermeni iddialarıyla mücadeleyi en önemli önceliklerinden biri olarak gördüğünü bildirdi ve soykırım iddialarını siyasi gündemlerine taşıyan ülkeleri uyardı. Gül, Belçika'da yayımlanan ''Anadolu'' dergisinin, Ermeni iddialarını konu alan ve Türk görüşleri ile çeşitli bilgi ve belgeleriyansıtan İngilizce ve Fransızca özel sayısındaki demecinde Türk dış politikasının temel çizgilerini anlattı.

''Hükümetimiz Ermeni iddialarıyla mücadeleyi dış politikamızın en önemli önceliklerinden
biri olarak görmektedir. Bugün ihtiyaç duyulan,bu mücadeleyi, iyi hazırlanmış, tutarlı ve aktif yeni bir stratejiye oturtmaktır. Bunun çalışmaları bakanlığımızda kapsamlı şekilde sürdürülmektedir'' diyen Gül, şöyle devam etti:

''Ermeni iddiaları konusunda Ermenistan'a tarihi bir öneride bulunduk. Sayın Başbakan ile anamuhalefet partisi başkanı 8 Mart 2005 tarihinde ortak bir açıklama yaparak, Türk ve Ermeni tarihçileri ile diğer uzmanlardan oluşacak bir grubun 1915 dönemine ait gelişme ve olayları sadece Türk ve Ermeni değil, ilgili üçüncü ülkelerde yer alantüm arşivlerde de araştırarak, bulgularını uluslararası kamuoyuna açıklamaları çağrısında bulundular. Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi 13 Nisan 2005 tarihinde Ermeni iddiaları konusunda kabul ettiği bildiride, bu tarihi öneriyi desteklediğini açıkladı.

Sayın Başbakan 13 Nisan 2005 tarihinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a bir mektup göndererek, söz konusu öneriyi resmen iletti. Sayın Koçaryan'ın Sayın Başbakanımıza gönderdiği 26 Nisan tarihli cevabi mektup tarafımızdan olumlu bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Halen bu iki mektup temelinde bir diyalog için ortak noktaların bulunup bulunmadığı üzerinde durulmaktadır.''

UYARI

Gül, ''Yaptığımız bu önerinin uluslararası kamuoyunda önemli etki yarattığını memnuniyetle müşahede etmekteyiz'' diyerek, şunları söyledi:

''Başkan Bush tarafından 24 Nisan günü 'Ermeni Anma Günü' vesilesiyle yapılan açıklamada söz konusu önerimize atıfta bulunularak, bunun Türk ve Ermeni halkları arasında uzlaşı ve hoşgörü kültürünün güçlendirilmesine katkıda bulunacağı ifade edilmiştir. Federal Almanya Şansölyesi Schröder de mayıs başında ülkemizi ziyaretinde, komisyon kurulması fikrinin olumlu bir öneri olduğunu telaffuz etmiştir. Ayrıca, birçok AB ülkesi yetkilileri de önerimizi olumlu bulduklarını ifade etmişlerdir. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu'nda parlamenter heyetimizce hazırlanarak imzaya açılan ve söz konusu önerimize destek veren yazılı bir bildiri 28 Nisan 2005 tarihinde 97 parlamenter imzasıyla yayınlanmıştır. Şu ana kadar ülkemizin önerisi konusunda herhangi bir ülkenin olumsuz görüş açıkladığı görülmemiştir.''

Dışişleri Bakanı Gül, ''Parlamentolarında Türkiye'yi ve Türk halkını soykırım yapmakla itham eden kararların kabul edildiği ve bu yönde girişimlerin bulunduğu ülkeleri ciddi şekilde uyarıyoruz. Bu kararları hangi tarihi belge ve gerçeklere dayanarak aldıklarını sorguluyoruz. Her platformda konuyu gündeme getirerek bu konuda bize açıklamada bulunmalarını istiyoruz. Soykırım insanlığa karşı işlenen suçların en ağırını teşkil etmektedir. Çarpıtılmış tarihi verilere dayanarak ve kısır siyasi çıkarlar uğruna hiçbir ülkenin Türk halkını böyle bir suçla itham etmeye hakkı yoktur'' dedi.

ERMENİSTAN İLE İLİŞKİLER

Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerini de değerlendiren Gül, ''Türkiye, yakın çevresinde bir istikrar ve işbirliği kuşağı yaratılmasını hedeflemekte, bu temel yönelimi doğrultusunda komşularıyla mevcut ihtilafları hal yoluna koyma iradesi taşımaktadır.Bu siyasetimiz esasen somut sonuçlar vermektedir'' diyerek, şunları söyledi:

''Ermenistan'ı ilk tanıyan ülkeler arasında yer almamıza rağmen, bu ülkeyle, Ermenistan'dan kaynaklanan sebepler nedeniyle, bugüne dek diplomatik ilişki tesis edilmesi mümkün olmamıştır. Bu çerçevede hükümetimizin, Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesine karşı olmadığını özellikle vurgulamak isterim. Tam tersine, ikili ilişkilerin normalleşmesinin bölgede istikrarın tesisine ve işbirliği ortamının yaratılmasına yardımcı olacağına inanmakta ve ikili ilişkilerin aşamalı olarak normalleştirilmesini arzu etmekteyiz. Bu hedefimiz doğrultusunda, iki ülke arasındaki güven eksikliğinin giderilmesi amacıyla Ermenistan ile siyasi ve teknik düzeyde diyalogumuz sürmektedir. Ancak ikili ilişkilerin normalleştirilmesinin, Ermenistan'ın iradesi olmadan, Türkiye'nin tek yanlı girişimleriyle sağlanamayacağı malumdur. Bu ülkenin Türkiye'nin AB perspektifini istismara yönelik faaliyetlerinin süreci olumsuz yönde etkilediği açıktır. Bu itibarla Ermenistan'ın uluslararası hukukun ve iyi komşuluğun temel ilkeleri çerçevesinde Türkiye ve diğerkomşuları ile ilişki kurmak yönünde sergileyeceği irade Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine katkı sağlayacaktır. Ermenistan olumlu adım attığı zaman, Türkiye'den bu yönde karşılık görecektir.''

Gül, şu bilgileri de ekledi:


''İstanbul ile Erivan arasında düzenli charter seferleri başlatılmıştır. Ayrıca, yaz döneminde Erivan-Antalya seferleri de başlatılmıştır. Ermenistan'a sefer yapan uluslararası havayolu şirketlerine ait uçaklar Türk hava sahasını kullanabilmektedirler. Ermenistan'a üçüncü ülkelerden ve Ermenistan'dan üçüncü ülkelere Türkiye üzerinden yapılan karayolu taşımacılığında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Yaklaşık 40 bin Ermenistan vatandaşı, baştaİstanbul ve çevresi olmak üzere Doğu Karadeniz ve Ermenistan'a mücavirdiğer bölgelerimizde, ağırlıklı olarak hizmet sektöründe ve zanaatkar olarak çalışmaktadır. Öte yandan, iki ülkenin hükümet dışı kuruluşlarıarasındaki temas ve etkinlikler hükümetimizce desteklenmektedir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Erdoğan, Putin ile görüştü
 "3 Ekim'e fiziken ve zihnen hazırız"
 Brüksel görüşmeleri sonuçsuz
 Özkan ve Önal yargılanıyor
 Alpaslan Türkeş'in kemikleri çalındı mı?
 Bizi dinlemiyorsunuz!
 Başbakan, Beyrut'ta '200 milyar doları' konuşacak
 Demirel'den seçim uyarısı
 Türbanı çözmek Parlamento'nun işi
 Samsun'da giriş serbest
 Türk bayrağına 'küstah' eylem
 Barroso: Türkiye kararından dönülemez
 Bayan Fourway Takımı hazırlıklarını sürdürüyor
 Torun: Beyanlarım partimi bağlamaz
 AKP ile CHP arasındaki türban gerilimi Meclis'te
 Erdoğan: Suriye'yi Sezer ikna etti
 Baykal'dan Damat Ferit benzetmesi
 Ağar: Gaflet değilse zemin hazırlanıyor
 Ayrımcılık raporu olumlu çıktı
 TBMM'den Köşk'e aynen iade
 Başbakanlık konutu kamusal alan değil mi?
MAHMUT ÖVÜR
Hangi parti seçime hazır?
Birkaç gündür yoğunlaşan...
YAVUZ DONAT
Derin kulis
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan her pazartesi...
Bahşiş adı altında gasp çetesi
Nikâhta dağıtılan bahşiş zarfları çetelerin iştahını kabartıyor.
100 metreyi tarihe gömdü
Asafa Powell 100 metreyi 9.77'de koşarak dünya rekoru kırdı. ABD...
Genç, güzel ve yalnız prenses
Genç, güzel ve yalnız prenses
İsveç Veliaht Prensesi Victoria hayallerdeki gibi bir hayat...
Bu tavuklar fetvalı
Bu tavuklar fetvalı
Bolu'daki Erpiliç Tavukçuluk, günde 180 binin üzerinde pilici...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu