kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkiye'ye verilen kararlardan dönülemez'
D'Estaing: AB Anayasısının reddinden Türkiye sorumlu
Aday bilgilendirme toplantısı iptal edildi
Baykal: Türkiye AB ilişkilerinin olumsuz sonuçladı
Chriac: İngiltere finansmanda tam rol oynamalı
AB zirvesinde 'düşünme süreci' başlıyor
'Referandumlara ara verilsin'
Dışişleri: Protokol metin ile ilgili çalışmalar tamamlanınca imzalanacak

Baykal: Türkiye AB ilişkilerinin olumsuz sonuçladı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''Türkiye-AB ilişkilerinin birinci raundunun olumlu olmayan bir şekilde sonuçlandığını'' bildirerek, ''Yakın bir gelecekte Türkiye-AB ilişkilerinde sevindirici, olumlu adımlar beklemenin gerçekçi bir yanıkalmamıştır'' dedi. Baykal, ''AB'nin geleceğinin kuşkulu ve tartışmalı'' olduğunu savundu.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği ile ilgili sürece değindi. Fransa ve Hollanda'da AB Anayasası'nın reddedilmesiyle birlikte yeni bir sorgulama sürecinin
yaşandığına dikkati çeken Baykal, gelişmeler üzerine diğer ülkelerde referandum takviminin askıya alındığını kaydetti.

Brüksel'de yarın başlayacak olan AB Zirvesi'nde bir iç değerlendirme yapılacağını belirten Baykal, şöyle devam etti: ''AB'nin geleceğiyle ilgili çok ciddi tereddütler, kuşkular ortayaçıkmaya başlamıştır. Artan kuşkular, AB'nin genişleme sürecini, dolayısıyla Türkiye'yi çok ciddi şekilde etkilemeye başlamıştır.

Maalesef Türkiye'nin AB içinde yer alabileceğini düşünen, bunu kabul edenlerin sayısı olağanüstü azalmaya başlamıştır. Bu gelişme bizi de AB'yi yeniden değerlendirme ihtiyacıyla karşı karşıya bırakacaktır. Buna hazırlıklı olmamız lazım. Hiçbir şey eskisi gibi değildir. Eski kafalarla, eski anlayışlarla yeni AB ve Türkiye-AB ilişkisini düşünmek, değerlendirmek artık anlamını kaybetmiştir.''

Baykal, AB'de yaşanan sorunların altında yatan ana nedenin ''AB'nin sürekli büyüyen, kalkınan ve rekabet kabiliyeti yükselen bir Avrupa ekonomisi gerçeğini ortaya koyamaması'' olduğunu ifade etti.AB üyesi ülkelerin nüfuslarındaki azalmanın araştırmalarla ortaya konulduğunu belirten Baykal, bu yüzyılın sonuna doğru Avrupa nüfusunun20 milyon azalacağını söyledi. Baykal, bu yapı ile AB'nin yükselen Hindistan, Çin, Brezilya, Japonya ile ABD-Kanada-Meksika bütünleşmesiyle rekabet etme şansı bulunmadığını savundu.

'AB'NİN GELECEĞİ KUŞKULU'

AB'nin gelecekte genişleyebilmesini sağlayabilecek en önemli toplumun Türk toplumu olduğunu kaydeden Baykal, ''Bunu AB'nin henüz buaşamada değerlendirme şansı yoktur. Çünkü başka konularla meşguller. Gün gelecek Avrupa, anlamlı bir bütünlük sergileyebilmek, dünyada etkin bir güç olabilmek için Türkiye'ye sırtını dönmeye değil tam tersine Türkiye ile kucaklaşmaya ihtiyacı olduğunu anlama noktasına gelecektir'' dedi.

AB'nin geleceğinin ''kuşkulu, tartışmalı'' olduğunu savunan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:''Türkiye, AB'nin kuşkulu geleceğine yeni sorunlar getirmez, AB'nin geleceğini daha olumlu hale getirir. Bunu Avrupa'nın anlaması lazım. Tabii birilerinin de buna inanarak Avrupa'ya anlatmaya kalkışması lazım.

AB ilişkilerimiz önündeki engel Türkiye'yi yönetenlerin, Türkiye AB ilişkilerini müzakere masasında sürdürenlerin, bu ilişkinin niteliği konusunda kafalarını netleştirememiş olmalarıdır. Onlar önlerine ne konulsa onunla yetinmenin, AB ile ilişki geliştiriyor görüntüsünü Türkiye'de siyasi başarıya dönüştürebilmenin hesabı içindedir.''

Yakın bir gelecekte Türkiye AB ilişkilerinde sevindirici, olumlu adımlar beklemenin gerçekçi bir yanı kalmadığını bildiren Baykal, ''Buna umut bağlayan, bel bağlayan bir siyasetin artık anlamı kalmamıştır'' dedi. Bunun, Türkiye'nin çağdaş uygarlık yolculuğunu etkilemeyeceğini de kaydeden Baykal, ''En azından bir süre AB kaldıracı olmadan bu yolda devam edileceğini'' söyledi. Baykal, şöyle devam etti:

''Türkiye AB ilişkilerinin birinci raundu maalesef olumlu olmayan bir şekilde sonuçlanmıştır. AB açısından da Türkiye açısından da böyleolmuştur. Ama Türkiye-AB ilişkileri hiç kuşku yok, önümüzdeki dönemlerde tekrar gündeme gelecektir. Gündeme geldiğinde Türkiye, AB karşısındaki konumunu netleştirmiş olacaktır. AB, Türkiye'ye olan ihtiyacını, Türkiye'nin Avrupa'ya katabileceklerinin önemini daha iyi değerlendirme noktasında olacaktır.''

ANKARA ANLAŞMASI

Brüksel'de yapılacak olan AB Zirvesi'nin Türkiye'nin ismi telaffuzedilmeden, genel bir ifadeyle 17 Aralık kararına atıfta bulunularak yada temenniler dile getirilerek geçiştirileceğini savunan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''3 Ekim'e giderken biz ne yapıyoruz? Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'niAnkara Anlaşması kapsamı içine alacağız. Ne diye alacağız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak mı? Hayır, Kıbrıs Cumhuriyeti olarak AnkaraAntlaşması'nın kapsamı içine alacağız, altına imzayı atacağız. O imzayı attığımız zaman artık Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ortadan kalkmış, Kıbrıs Cumhuriyeti olmuştur. Peki o Kıbrıs Cumhuriyeti ise KKTC ne?

İmza atarken altına 'Biz Burada Kıbrıs Cumhuriyeti diyoruz ama Kıbrıs'ta bizim tanıdığımız bir başka devlet, KKTC var. Bu KKTC'yi yoksaymak anlamına gelmez' diye bir yazılı şerh koyma imkanını vereceklermi bize? Hayır.''

''Bir süre sonra Güney Kıbrıs Rum gemileri, uçakları Türkiye limanlarına hava limanlarına gelecek mi gelmeyecek mi'' diye soran Baykal, ''İmza atarsanız, gemisini gönderecek, almadığınız zaman mahkemeye verecek, mahkemeden karar çıkaracak. Türkiye çok ciddi ödünler vermeye sürüklenmektedir. Bu çok üzüntü verici bir tablo. AB ile ilişkilerimizde önümüzdeki günlerde Kıbrıs açısından en somut gerilim bu olacaktır.

Güney Kıbrıs Rum gemileri Türk limanlarına geldiği andan itibaren Türkiye'nin Kıbrıs davası çok ciddi bir şekilde hançerlenmiş olacaktır. Bu sadece benim değil, şu andaki KKTC yönetiminin kararıdır. Kısa bir süre önce KKTC yönetimi, 'ne yapın yapın Güney Kıbrıs Rum yönetiminin gemilerine, uçaklarına Türkiye'ye geliş izni vermeyin' demiştir.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 RTÜK değişikliği Meclis'te
 Elçilerin Güneydoğu eleştirisi
 Türban olayına Arınç'tan tepki
 Baykal'dan hükümete eleştiri
 Gürcülerle enerji anlaşması tamam
 Dışişleri:Rumlar temsilcilik açamaz
 Gündem kapkaççıları
 "Çankaya'ya molla oturtmak istiyorlar"
 Gül: Türkiye'deki ayıp teşhir ediliyor
 Zana'ya polis takibi
 Gerekirse türban için referanduma gideriz
MAHMUT ÖVÜR
'Bahçeli, Türkiye için bir şans'
MHP'de neler oluyor?...
MUHARREM SARIKAYA
Virüs bünyeye girince...
Sağ elinin işaret parmağı ve...
YAVUZ DONAT
Erken seçimin tarihçesi
Dünden bugüne seçim...
Arzu yaşamak için çalışıyor
Felç tehlikesi bulunan 12 yaşındaki Arzu, ameliyat parası topluyor.
Şafak operasyonuyla rehine genç kurtarıldı
Babasının 1.5 milyar liralık borcuna karşılık kaçırılıp, 15 milyar...
Hasta 'by-pass' ediliyor tartışması
Hasta 'by-pass' ediliyor tartışması
Tıp dünyası 'hastalar pahalı yola zorla itiliyor' iddiasını...
Bu kadar ilgiye alışık değilim
Bu kadar ilgiye alışık değilim
İsveç veliaht prensesi Victoria, Türkiye'de gösterilen yakın ilgiye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu