kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Halas 71 ikinci baharını yaşıyor
Prensesleri ağırlayan şehir hatları vapuru

İngiltere Prensesi Margaret'ten ABD Başkanı Bush'a pek çok ünlü Halas 71'in konuğu oldu.

Glasgow'da 1915 yılında inşa edilen ve 69 yıl boyunca Boğaz'da yolcu taşıyan Halas 71 vapurunu, 1985'te İltur Şirketi satın aldı. Üç yıl süren restorasyondan sonra 1988'de özel geziler için hizmet vermeye başladı. Gecelik kirası 10 bin euro olan gemiyi görüntüledik...


Halas 71 ikinci baharını yaşıyor

Bir zamanlar Şirketi Hayriye'nin 71 numaralı vapuru olarak Boğaz'da çalışan Halas gemisi şimdi dünya jet-set'ine ev sahipliği yapıyor.

Ülkemize gelen devlet adamları, kraliyet ailesi mensupları ya da starların İstanbul ziyaretleri hep birbirine benzer karelerle yansır gazetelere; Kapalıçarşı'da halı satın alırlar, Ayasofya Müzesi'ni dolaşırlar, Boğaz'da balık yerler ve mutlaka Halas gemisiyle bir boğaz turu yaparlar. Dünya jet sosyetesinde iyi tanınan Halas'a ayak basanlar arasında kimler yok ki... İlk akla gelen isimler arasında İngiltere Kraliyet Ailesi'nden Prenses Margaret, Prens Charles, Hollanda Veliaht Prensi Willem Alexander ve eşi Maxima Alexander, Amerika eski Başkanı George Bush, Hillary Clinton, Fransa eski Başkanı François Mitterand, Dünya Bankası eski Başkanı James Wolfensohn var. Ünlülerin gemisi Halas, ilginç geçmişiyle de dikkat çekiyor. 1915 yılında Glasgow'da inşa edilerek İstanbul'a getirilen gemi, Şirketi Hayriye'nin 71 numaralı vapuru olarak İstanbul Boğazı'nda çalışmaya başladı. Kurtuluş anlamına gelen "Halas" adını da o yıl aldı. Zamanında şehir hatlarının en sükseli gemilerinden biri olarak kabul edilen Halas 71, 69 yıl boyunca Boğaziçi'nde yolcu vapuru olarak çalıştı. Halas'ın Boğaz macerası kömürle çalışan motoru havayı kirlettiği için 1984 yılında son buldu. Şehir Hatları tarafından hurdaya çıkarılan gemi 1985'te İltur Şirketi tarafından satın alındı. Restorasyondan sonra Halas, 14 lüks kabinli modern bir turistik gemi haline getirildi. Turizm işletme belgesi olan gemi, 1988'den beri jet sosyeteye hizmet vermeye devam ediyor. Gemi Sorumlusu Zeynep Ural, gemide konaklamalı, konaklamasız akla gelebilecek her türlü davet organize edebildiklerini söylüyor: "Kapalı gruplara akşam yemekleri, düğünler, doğum günleri gibi etkinliklerimiz oluyor. Boğaz'da yaptığımız standart 3 saatlik turumuz var. Rezervasyon olduğu takdirde Göcek kıyılarına iniyoruz. Müşteri ne kadar isterse o kadar kiralayabiliyor. Konaklamalı kiralama günlük 10 bin euro. İster bir kişi kalsın ister 28 kişi. Maksimum 28 kişi kalabiliyor. Çünkü ikişer kişilik 14 kabinimiz var. Ayrıca 60 kişi oturmalı yemek servisi veriyoruz. Onun haricinde 100 kişiye kadar kokteyl ve ayakta yemek servislerimiz var. Yemeklerde mönü fiyatları ise kişi başı 65-100 euro arasında değişiyor."

OSMANLI-TÜRK MÖNÜSÜ
Türk-Osmanlı yemekleri ağırlıklı mönülerin geminin mutfağında hazırlandığını söyleyen Zeynep Ural, geminin özelliklerini şöyle anlatıyor: "Yerde gördüğünüz bütün halılar antika. Duvardaki tablolar, Çiğdem ve Haldun Simavi'nin yurtdışındaki müzayedelerden satın aldığı eserler. Koltuklardan, sehpalara kadar her şeyin antika değeri var." Geminin kaptanı Sabahattin Aydın Şehir Hatları'nda kullanılırken de Halas'ın kaptanlığını yapmış. 1984 yılında Halas devre dışı bırakıldığında çok üzüldüğünü belirten Aydın, gemi tekrar restore edilip, kaptanlığı da kendisine teklif edilince hemen kabul etmiş: "1993'te Şehir Hatları'ndan emekli oldum. 1996'da bu gemiye geldim. Hala buradayım. Bu çok özel bir gemi. Bir rivayete göre 1915'lerde, I. Dünya Savaşı döneminde Çanakkale'de hastane gemisi olarak da kullanılmış. Hep çok özel misafirlerimiz oluyor. Mesela Prenses Margaret çok severdi Halas'ı. Her yıl gelip Göcek'te 14 gün kalırdı. Bir yıl da İstanbul'da kalmıştı. Her dönüşünde oğluna Halas'ta geçirdiği günleri anlatırmış. Fakat oğlu hiç gelememişti. Ancak bu yıl gelebildi ve yıllar sonra Lord David Linley şu anda annesinin kaldığı odada kalıyor." Halas'ın 14 yıllık servis şefi Kamer Kaya ise bugüne kadar dünyanın en ünlü insanlarına servis yapmaktan çok mutlu: "Bu insanlar hiç de öyle düşünüldüğü gibi kaprisli değiller. Son derece nazik, mütevazı, sıcak insanlar. Devlet büyükleri kalmadan önce yoğun güvenlik önlemleri alınır. Mesela geçen sene Hollanda Prensi gelmeden önce sualtı dalgıçları geminin altını bile inceledi. Son iki senedir Rus işadamları geliyor. Onlar çok eğlenceli insanlar. Fakat 24 saat içiyorlar. Halas'a bir gelen mutlaka bir daha gelir. İnsanlar burada çok rahat ediyorlar. Geçen yıl kalan Amerikalı işadamlarının eşleri ağlayarak ayrıldılar."

Neslihan TUNÇ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Maalesef her otistik yağmur adam değil
 Minik rap'çiler şarkılarla trafik dersi veriyor
 Batı ile Doğu tek nefes oldu
 Yaz modasına Kapalıçarşı yön veriyor
 Geçmiş ve gelecek Pera Müzesi'nde
 Kralın 3 bin yıllık hazinesi
 Hayat Ömer için hiç kolay olmayacak
 Göz kamaştıran mücevherler
 Siverekli erkeklerin artık bir barı var
 Bizans gemisi karada bulundu
 Tatilcilere özel kitabevi
 Yardım melekleri 'engeller'i kaldırdı
 Doğası, insanı ve tarihiyle Van
 Azra Erhat'ın mavi düşleri
 İp üzerindeki yaşam savaşı
 Onların da tatile hakkı var
 Süpürgeyle gelen servet
 Bu işyerinde patron da diyette personel de
 Önce sınav stresi aşılmalı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kötü bir piyango gibi...
Anne oğluna sesleniyor:...
Bir yudum buzlu kahve ferahlatır
Bir zamanlar sadece köpüklü Türk kahvesini bilirdik. Şimdi espresso, capuccino,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.