kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Soros, acaba "kahrolsun küreselleşme" mi diyor?

90'lı yıllarda yaptığı büyük para spekülasyonlarıyla hafızalarda iz bırakan George Soros, şimdi sıcak paraya kısıtlama getirilmesini öneriyor. Bu görüşünü İstanbul'da da yeniledi. Küresel mali piyasalardan en büyük parayı kazanmış kişi olarak bugünkü tesbitleri ister itiraf isterse perde arkası aktarımı olarak alınsın, çok önemli. Kaldi ki, Soros'un yazdığı "Amerikan Üstünlüğü Hayali" kitabını okuyunca bu önerisinde samimi olduğuna da kanaat getirdim. Soros kitabının, "Küresel kapitalist sistem" e ayırdığı bölümünde, globalleşmenin ancak bu işin merkezindeki ülkeye yaradığını ve çevredeki diğer ülkelere zarar verdiğini şöyle anlatıyor:
* "Küresel kapitalist sistemin göze çarpan özelliği mali sermayeye hareket serbestisi tanımasıdır. Buna karşılık insanların serbest dolaşımı ağır biçimde düzenlenmiştir. Sermaye önemli bir üretim faktörü olduğundan, tek tek ülkeler onu çekebilmek için rekabet etmek zorundadır. Bu da sermayeyi vergilendirme ve düzenleme yeteneklerine mani olmaktadır. Çünkü aksi taktirde sermaye başka bir yere yönelecektir.
* Hatta mali sermaye, sabit varlıklara yatırım yapılan sermayeden bile daha imtiyazlıdır. Mali sermaye serbestçe hareket edebilir ve ağır vergiler ile düzenlemelerin olduğu ülkelerden kaçınabilir. Buna karşılık sabit bir yatırım yapıldığında, kolaylıkla hareket ettirilemez. Bu nedenle ev sahibi ülke ne tür düzenlemeler yaparsa yapsın onun tutsağıdır . Kesinlikle, çok uluslu şirketler transfer fiyatlamasındaki esneklikten yararlanırlar ve gelecekteki yatırım kararları kanalıyla ev sahibi hükümetlere baskı uygulayabilirler. Çünkü esneklikleri uluslararası mali yatırımcıların seçim özgürlüğü ile kıyaslanamaz bile.
* Küresel mali piyasalar, sermayeyi merkezdeki mali kuruşlara ve piyasalara emen, daha sonra da çevreye kredi ve portföy yatırımları şeklinde doğrudan veya çok uluslu şirketler kanalıyla dolaylı olarak pompalayan çok büyük bir dolaşım sistemi gibi işlemektedir. Dolaşım sistemi bu kadar güçlü olduğu sürece, bütün yerel piyasaları etkileyecektir.
* Gerçekten, birçok yerel sermaye sonuçta uluslararası sermayeye dönüşmektedir. Fakat sistem çökme tehlikesine maruzdur. Finansal krizler merkezi ve çevreyi birbirinden farklı biçimde etkilemektedir. Bir çöküş uluslararası mali sistemi tehdit ettiğinde onu korumak için bir şeyler yapılmalıdır. Bu da merkezdeki ülkeleri korunma için birçok önlemler almaya zorlamaktadır. Aynısı çevredeki ülkeler için geçerli değildir; onlar kötü sonuçlara katlanmak durumundadır.
* Küresel kapitalist sistemin merkezindeki ülkeler çevredeki ülkelerden daha avantajlı konumdadır. En büyük avantajları kendi para birimlerinden borçlanabilmeleridir.
* Mali piyasalar dengeye yönelmemektedir; krize yatkındır. 1980'den bu yana, yıkıcı birkaç mali kriz yaşanmıştır, fakat ne zaman çevre tehlikede olsa, yetkililer sistemi korumak için kararlı eylemlerde bulunmuşlardır. Sonuçta yıkım çevre ile sınırlı kalmıştır. Bu da merkezdeki ülkeleri sadece daha zengin değil, aynı zamanda daha istikrarlı hale getirmiştir. Çevre ülkelerdeki kapitalistleri birikmiş servetlerini merkezde tutmaya teşvik etmiştir.
* Buna karşın, çevre ülkelerin üretici varlıkları büyük ölçüde yabancılara aittir. Yerli kapitalistlerin sermayelerini başka ülkelere götürmesi ve çok uluslu şirketlerin nüfuzu çevre ülkelerin kendi kaderlerini kontrol yeteneğini zayıflatmakta ve demokratik kuruluşların gelişimine mani olmaktadır. Zararlı etkiler kümülatiftir ve çevre ülkeler için küreselleşmenin dezavantajları faydalarını aşmaktadır." Bu görüşler küresel mali sistemin sihirbazı haline gelmiş Soros'a ait. Küresel düzeni tamamen yıkalım demiyor ama düzeltelim diyor.
Bu saptamalar ışığında Türkiye'nin küresel sistem içindeki yeri ve varlığı, dış piyasalara ve sıcak paraya bağımlılığı, reel faizlerin neden hâlâ düşürülemediği daha iyi anlaşılıyor.

Sonuç
"Aza
nereye diye sormuşlar, çoğun yanına demiş"

Türk Atasözü

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Soros sıcak paraya kısıtlama istedi ama artık çok geç   / 09-06-2005
 Sıcak para Türkiye'de bağımlılık yarattı   / 08-06-2005
 20 milyar dolarlık sıcak para neyi ifade eder?   / 07-06-2005
 Piyasalar mayısta döndü acaba nereye kadar gider?   / 06-06-2005
 Sınırlama yerine, yerli banka patronunun yılgınlığı giderilmeli   / 03-06-2005
 Çağrıda bulunmada madalyonun öteki yüzü   / 02-06-2005
 Özince: Ulusal sermaye ekonominin belkemiğidir   / 01-06-2005
 Bundan sonraki durak haziran sonu   / 31-05-2005
 Evet de hayır da piyasaları sarsmaz ama dalgalandırır   / 30-05-2005
 Yoksulluğu önlemede aklımızı başımıza alma zamanı   / 27-05-2005
YAVUZ SEMERCİ
1.5 milyar dolarlık ihale
İstanbul'a üçüncü havaalanının...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
GOP'u iyi kullanırsak lider ülke oluruz
Başbakan...
GAZİ ERÇEL
Euro'dan çıkış olabilir mi?
Fransa'nın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Soros, acaba "kahrolsun küreselleşme" mi diyor?
90'lı...
Ne olur ölme oğlum!
Alkollü araç kullanmaktan ehliyetine el konulan avukat direksiyon...
Ümraniye'de havai fişek cehennemi
Dudullu Sanayi Sitesi'ndeki havai fişek deposu ard arda patlamalara...
Tuğçe'nin gerçek annesi benim
Tuğçe'nin gerçek annesi benim
Minik Tuğçe'nin gerçek annesinin kim olduğu tartışmaları sürerken,...
'İkinci Çernobil olur'
'İkinci Çernobil olur'
Uzmanlar uyarıyor: "1999'da yaşanan sızıntının bir benzeri yaşanırsa,...
IMKB
E: 25.500 D:% -1,09
DOLAR
S: 1,363 D:% 0,037
EURO
S: 1,670 D:% -0,625
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu