kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdoğan'dan Annan'a rapor sitemi
Cumhurbaşkanlığı ve stratejik ortaklık
Irak ve AB
ABD ile kurduğumuz ortaklık küçümsenmemeli
Soyer: Annan'ın söyledikleri tezlerimizin uluslararası alanda kabul gördüğünün işaretidir

Erdoğan'dan Annan'a rapor sitemi

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, son gelişmeler ışığında Kıbrıs'ta izolasyonun kaldırılması konusunda Güvenlik Konseyi'ni yeniden bilgilendireceğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Annan'la BM binasının 38. katındaki bürosunda bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Başbakan Erdoğan'a Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başmüzakereci, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin eşlik etti. Görüşmede BM Genel Sekreteri Siyasi İşler Danışmanı Kieran Prendergastda hazır bulundu.

Görüşme sonrasında Başbakan Erdoğan ve Annan, basın mensuplarına bir değerlendirmede bulundu.

Başbakan Erdoğan'la çok iyi ve çok verimli bir görüşme yaptıklarını söyleyen Annan, ''BM reformu ve bu reforma verdiğimiz önemi birlikte tartıştık. Kıbrıs'ı da tartıştık. Bildiğiniz gibi yakınlarda Siyasi İşler Danışmanım Kieran Prendergast'ı bölgeye gönderdim. Kendisi bölgeye gittiğinde Kıbrıs'ta hem Türk tarafını hem de Rum tarafını ziyaret etti. Ayrıca Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret etti. Biz de bugünkü görüşmelerimizde Kıbrıs ile ilgili gelecek açısından çeşitli konuları tartıştık'' dedi.

Aynı zamanda çok önemli bir konu olarak Irak'ı da ele aldıklarını kaydeden Annan, ''Uluslararası toplumun Irak'ta istikrarın sağlanması için birlikte çalışmasının çok önemli olduğunun altını çizdik. Bu sürecin katılımcı olması gerektiğini ve bütün unsurları içine katması gerektiğini dile getirdik'' şeklinde konuştu.

ERDOĞAN'IN DEĞERLENDİRMESİ

Başbakan Erdoğan da görüşme hakkında yaptığı değerlendirmede, ''Her şeyden önce sayın Genel Sekreter'in bu çalışma yemeğini bizlerleberaber gerçekleştirmesi, gerçekten bizlerde ayrı bir memnuniyet yaratmıştır. Sayın Prendergast'ın Kıbrıs ziyaretinden sonra böyle bir araya geliş, bizler için anlamlıydı. Görüşmemizde Kıbrıs'ta bir garantör ülke olarak gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduk'' dedi. Kıbrıs'taki süreci Genel Sekreter'le Davos'ta başlattıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Kıbrıs'taki soruna çözüm olması bakımından bizim sözümüz şuydu:

'Rumların attığı adımdan bir adım daha fazla adım atacağız' demiştik ve biz bu sözümüzü sonuna kadar tuttuk. Sayın Annan planını hazırladı ve Türkler bu plana 'evet' dedi. Rumlar ise bu plana 'hayır' dedi. Amabuna rağmen, ne yazık ki, Rumlar Avrupa Birliği'ne üye olarak kabul edildi. Türklere yönelik ise hala izolasyon devam etti.''

Annan'ın geçen yıl 28 Mayıs'ta hazırlamış olduğu raporun hala BM Güvenlik Konseyi'nde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''Bu raporla ilgili kararın verilmeyişi doğrusu bizi üzmektedir. Artık bunun bir neticeye bağlanması gerekir ve bundan olumlu bir karar bekliyoruz. Bizim beklediğimiz netice adil, siyasi kapsamı olan siyasi bir çözüm olmalıdır'' dedi.

IRAK KONUSU

''Tabii bu arada komşumuz olan, akrabalık bağlarımızın olduğu Irakkonusunu görüşme fırsatı da bulduk'' diyen Erdoğan şöyle devam etti:''Şu ana kadar aktif olarak yaptığımız çabaları BM zemininde bundan sonra da, özellikle anayasa yapımı sürecinde, vermeye devam edeceğiz. Irak'ın demokratik sürece geçişi, gerek komşu ülke olarak bizleri, gerekse koalisyon güçlerini ve tüm insanlığı da mutlu edecektir. Bölgemizin istikrarı için bu önemlidir. Bu, teröre karşı ortak bir mücadelenin de orada netice alması anlamına gelir. Bundan dolayı da özellikle Caferi yönetimin başarılı olmasını diliyoruz.'' Annan, ''Prendergast'ın bölgede taraflarla yaptığı görüşmelerden sonra hazırladığı rapor üzerine Kıbrıs konusunda yeni bir girişiminiz olacak mı?'' şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi:

''Prendergast geldi, raporu bana yeni verdi. Dolayısıyla ben bu raporu dikkatle inceleyip ondan sonra hangi adımları atabileceğime bakacağım. Diğer taraftan Sayın Başbakanı duydunuz, kendisi geçen senebenim hazırladığım raporun Güvenlik Konseyi'nde görüşülmemiş olmasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Bu konuyu, iyi niyet misyonu çerçevesinde, Güvenlik Konseyi'nde tekrar görüşüp konu ile ilgili olarak onları son durum hakkında bilgilendireceğiz.''

'İZOLASYONUN KALDIRILMASI...'

''Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonun sona erdirilmesi konusunda Başbakan Erdoğan ile somut olarak konuştuğunuz şeyler var mı?'' şeklindeki soruyu da Annan şöyle yanıtladı:

''Hazırladığım raporda zaten bu konular dile getiriliyordu. Bu raporda izolasyonun kaldırılması konusunda bazı önerilerim vardı. Aynışekilde AB ve diğer kurumların da bu konuda yardım edeceği konusunda çeşitli görüşler dile getirmiştim. Hükümetlerin de tabi ki, bu konuda yapabilecekleri çeşitli şeyler var. Ben de şimdi son gelişmeler ışığında Güvenlik Konseyi'ni yeniden bilgilendireceğim.''

Annan, ''Kıbrıs'ta son bir yılda herhangi bir değişiklik var mı ki, siz iyi niyet misyonunuzu yeniden devreye sokmayı düşüneceksiniz?'' şeklindeki soruyu da, ''Benim iyi niyet misyonum herzaman mevcut. Bunu devreye sokabilirim ama bunu devreye sokabilmem için gerekli ortamın ve tarafların buna hazır olması gerekiyor.

Yaptığım çabanın da bir anlam ifade etmesi gerekiyor. Geçen seneden buyana bildiğiniz gibi Rumlar AB'ye üye oldular. Bunun yanı sıra ben Prendergast'ı bir değerlendirme yapması için bölgeye gönderdim. Kendisinin verdiği bilgiler ışığında bir karar vereceğim'' diye yanıtladı.

''Referandum'a Rumlar 'hayır', Türkler 'evet' dedikten sonra aceleetmemek gerekiyordu'' diyen Annan, ''Bir süre verip biraz herkesin bu durumu düşünüp değerlendirmesi, ortalığın sakinleşmesi gerekiyordu. O süreyi geçirdik'' şeklinde konuştu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Türkiye 12 Skorsky alıyor
 En önemli senatörden mücadele çağrısı
 SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımı davası
 Tuğçe'nin gerçek annesi benim
 'İkinci Çernobil olur'
 Bu sayılara dikkat edin
 İmamın en acı cenaze namazı
 AB sonuç bildirgesinde 3 Ekim tarihine itiraz
 'Duruşmada yalancı tanık dinlendi'
ERDAL ŞAFAK
Kayıkçı kavgası
Başbakan Erdoğan'ı da,...
ÖMER LÜTFİ METE
Korsan fıkıh musluğu
Kocaeli'nin Dilovası ilçe...
UMUR TALU
Şemsiyenin altında
Umarım, Başbakan o dediklerini bin...
YILMAZ ÖZDİL
ay lav yu abd...
Karşılıklı kafa çekmek istediğim tek...
ERGUN BABAHAN
Peki şimdi ne oldu?
ABD ile ilişkilerin geleceği, Beyaz...
Yıldızlar "pamuk eller cebe" diyecek
Ünlüler, açlığa karşı devlet yardımı girişimlerini bu kez...
Sanal alemin 'kralı' evinde hack'landı
ABD'nin tarihin en büyük internet korsanı ilan ettiği İngiliz...
Restart
Restart
Türkiye Kazakistan'da farklı kazanıp Yunanistan evinde Ukrayna'ya...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu