kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Atatürk Havalimanı Terminal işletmesini TAV kazandı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen ihalede, Tepe-Akfen Vie Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş, terminalin 15.5 yıl süreyle işletme hakkını 2 Milyar 950 milyon dolara aldı..

Atatürk Havalimanı Dış ve İç Hatlar Terminal Binası, Katlı Otopark ve Genel Havacılık Terminali'nin kiralanmak suretiyle işlettirilmesine ilişkin ihaleyi, Tepe-Akfen Vie Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş (TAV) kazandı.


Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen ihale, yaklaşık 6 saat sürdü. İhale için 9 firma şartname satın alırken, TAV, Kuala Lumpur Malezya ve Alsim Alarko Sanayi Tesisleri Ticaret A.Ş/ Corporation Amerika Şirketi, ihale için kapalı zarf içinde tekliflerini verdi.

Zarflar açıldıktan sonra, Alsim Alarko Sanayi Tesisleri Ticaret A.Ş/ Corporation Amerika Şirketi, teknik yeterlilik alamadığı için ihaleden elendi.

Alarko Genel Koordinatörü Ayhan yavrucu, ihale salonundan ayrılırken, yargı yoluna gideceklerini belirterek, ''Türkiye'nin kaybıdır'' dedi.

İHALE 5. TURDA TAV'IN

İhaleye katılmaya hak kazanan TAV yetkilileri 5 tur, Malezya Kuala Lumpur Havayolları yetkilileri ise 4 tur, ihale komisyonu üyeleri ile pazarlık yaptı.

İhale Komisyonu ve DHMİ APK Daire Başkanı Funda Ocak, pazarlıkların ardından yaptığı açıklamada, Tepe-Akfen Vie Yatırım, Yapım ve İşletme A.Ş'nin, terminalin 15.5 yıl süreyle işletme hakkını 2 Milyar 950 milyon dolara aldığını bildirdi.

Ocak, Kuala Lumpur Havayolları'nın ise 4. tur görüşmelerde son teklif olarak bir milyar 711 milyon dolar teklif verdiklerini kaydetti. Ocak, Corporation Amerikan Şirketi'nin sahibinin Ermeni asıllı olduğunun hatırlatılarak, alınan kararda etkili olup olmadığının sorulması üzerine, ''Ermeni asıllı olması hiç önemli değil. Bizi siyasi yönü ilgilendirmiyor. Bizim için belgeler önemli'' dedi.

İhale sonucunun açıklanmasının ardından TAV Genel Koordinatörü Sani Şener gazetecilerin sorularını yanıtladı. TAV'ın Atatürk Havalimanı'nın yapımını 22 ayda gerçekleştirdiklerini ve 4.5 yıldır da işlettiklerini belirten Şener, sürenin de 3 Temmuz'da dolacağını bildirdi.

Şener, 2 milyar 500 bin dolar artı KDV vererek ihaleyi aldıklarını ifade ederek, ''Şu anda Türkiye'deki en yüksek özelleştirme rakamıdır bu'' dedi.

İHALENİN YÜZDE 23'Ü KDV DAHİL NAKİT ÖDENECEK

İşin zor ve riskli olduğunu ifade eden Şener, şöyle devam etti: ''Havacılık sektöründe ufacık krizler çok ciddi sonuçlara yol açıyor. 3. hava limanının da yapılacağı da açıklandı. Bu, bizim bildiğimiz bir konu. Şirket olarak sosyal sorumluluklarımıza çok önem veriyoruz, öncelikle ülkemiz için bu rakamı verdik. Türkiye'nin giriş kapısı orası, Oranın işletilmesi o kadar kolay değil. Biz, havalimanını çok başarılı şekilde işletmeye devam edeceğimize inanıyoruz. Orda çalışan 2 bin 500 elemanımız için bu teklifi verdik. Onların 3 Temmuz'da bir hüsrana uğramalarını istemiyorduk. Ticari kaygılarımızı en geriye bıraktık. Ticari kaygılarımızda bizim için önemli olan referansımızdı. Atatürk Havalimanı bizim amiral gemimiz. Gemimizi terk etmemiz mümkün değildi. Spekülasyonlara karşı vermiş olduğumuz rakam gerçekten çok önemli.''

Sani Şener, ihale bedelini yüzde 23'ünü nakit ve KDV dahil olarak ödeyeceklerini, geri kalanının ise her işletme döneminin başında ödeneceğini bildirdi. Şener, ''ihale sonuçlanmadan bazı grupların yargıya başvuracakları'' şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine, ihalenin şeffaf ve açık olduğunu belirtti.

Kuala Lumpur'un dünyanın en büyük havalimanlarından birisi olduğuna dikkati çeken Sani Şener, ''Kuala Lumpur'dan çok çekiniyorduk, Avrupalı gruplardan çekinmiyorduk. Atatürk Havalimanı ile çok ilgilendiler. Diğer gruplar havalimanına bir kere yer görmek için geldiler onun dışında ilgilenmediler bile'' diye konuştu.

15.5 YIL İÇİN 5.6 MİLYAR DOLAR CİRO

Şener, TAV olarak Hindistan, Kahire, Dubai ve Katar'daki ihalelere de katıldıklarını belirterek, şunları kaydetti: ''Biz dünyadaki rakiplerimizi çok iyi tanıyoruz, kimin ne yapıp yapamayacağını çok iyi biliyoruz. İhale onaylandıktan sonra İstanbul referansını başka yerlere taşırız. Bu rakamlarla tabii ki para kaybetmeyiz, ticari kaygılarımızın en son kısmında kar gelir. Karsızlık, kansızlıktır. Bir firmanın kar etmesi gerekir. En iyi şekilde yöneterek, maliyetlerimizi düşürerek, kaliteyi bozmadan gelirimizi artırarak biz başarılı işletmemize devam edeceğiz. İstanbul'u kaptırmayı hiçbir zaman düşünmemiştik.''

Sani Şener, yıllık ciro ve yatırımlara ilişkin bir başka soru üzerine de 15.5 yıl için 5 milyar 600 milyon dolar ciro beklediklerini ancak, bunun dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

Bu arada, Türkiye'de iç hat yolcu terminalinin de kiralanmasını öngören ihale kapsamında, iç ve dış hat terminallerinin yanı sıra havalimanında yer alan çok katlı otopark, tüm ticari hacimler, free-shop ve diğer ticari nitelikli üniteler de yer alıyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Demiryollarına 143.7 avro kredi
 Coşkun: 'Akaryakıtta denetimler artırılacak'
 Annan'dan zengin ülkelere çağrı
 KOBİ piyasasında Nasdaq modeli
 Mayıs'ta en yüksek getiriyi mevduat faizi sağladı
 Galataport'ta ihale süreci başladı
 Sıcak paraya vergi yok
 Fukaraya 'Evlilik kredisi'
 Damarınızın çapı artık kapı anahtarı olacak
 IMF kredisi yasalara takıldı
 Alüminyum folyo, yüksek ısıda yemeği zehirliyor
 Bir ilke imza atıldı, bireysel emeklilik akademisi açıldı
 Oyak'ın ortağı olan Axa 'Başak'a göz kırpıyor...
 Demirel'in helikopteri satılıyor
 Sabancı: Şu anda en büyük yatırımı eğitime yapıyoruz
 Sıcak paradan korkan Merkez faizi çeyrek puan düşürdü
 Yedi yıldızlı Rixos'u Başbakan ve jet sosyete açacak
 Erdemir'e üçü yerli dokuz firma talip oldu
 Ramsey'in çalınan Mercedes'i Sarp'ta çıktı
 İzmir Hava Yolları 2006 yılında göklerde
 İTO Başkan Yardımcısı Erken'den sitemli veda
 BDDK, tabela üstü faizi incelemeye aldı
 Garanti'nin yüzde 4.1'i HBK Fonu'na satılacak
 Tavukçuluk sektöründe 'şeffaf denetim' dönemi
 Banque du Bosphore Başak Sigorta takası
 Motorine yüzde 3.7 zam geldi
YAVUZ SEMERCİ
1.5 milyar dolarlık ihale
İstanbul'a üçüncü havaalanının...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
GOP'u iyi kullanırsak lider ülke oluruz
Başbakan...
GAZİ ERÇEL
Euro'dan çıkış olabilir mi?
Fransa'nın...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Soros, acaba "kahrolsun küreselleşme" mi diyor?
90'lı...
Ne olur ölme oğlum!
Alkollü araç kullanmaktan ehliyetine el konulan avukat direksiyon...
Ümraniye'de havai fişek cehennemi
Dudullu Sanayi Sitesi'ndeki havai fişek deposu ard arda patlamalara...
Tuğçe'nin gerçek annesi benim
Tuğçe'nin gerçek annesi benim
Minik Tuğçe'nin gerçek annesinin kim olduğu tartışmaları sürerken,...
'İkinci Çernobil olur'
'İkinci Çernobil olur'
Uzmanlar uyarıyor: "1999'da yaşanan sızıntının bir benzeri yaşanırsa,...
IMKB
E: 25.725 D:% 0,88
DOLAR
S: 1,360 D:% -0,476
EURO
S: 1,657 D:% -0,630
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu