kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Türkiye'ye rağmen olmaz

Türkiye'nin Irak'a yönelik politikasında akılcı değişiklikler yapıldı. Bu da Ankara'yı etkili bir aktör haline getiriyor. Irak politikasıyla yakından ilgilenen diplomatların da vurguladıkları gibi Ankara'nın her dediğini yaptırmak gibi bir gücü olmasa da (kaldı ki böyle bir güç hiçbir ülke veya grubun elinde yok) Türkiye'ye rağmen bir şeyler yapmak da kolay değil.
Burada 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinin olumlu sonuçlarından birisini daha görmek mümkün. Zira tezkere geçmiş olsaydı bugüne kadar süregelen takıntılardan ve Türkmen konusunda olduğu gibi yanlış tasavvurlardan kurtularak siyaset oluşturulması mümkün olmayacaktı. Uzun vadeye bakıldığında Irak'ın zaman içinde istikrara kavuşmasıyla Türkiye'nin yapıcı etkisinin artacağı da söylenebilir. Iraklı Kürtler'in yeni Irak'ta kazandıkları konumun kabullenilmesi Şiiler'in Irak'ın bundan sonraki yönetici halkı olacağı gerçeğine uyum gösterilmesi yeni siyasetin oluşturulabilmesini sağladı.
Türkiye bugün Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinin ve olası bir federatif devletin dış dünyayla bağını kurabileceği yegane ülke. Celal Talabani'nin cumhurbaşkanı seçilmesinde oynadığı rolle Irak siyasetinin denklemlerinde belirleyici adımlar atabileceğini de gösterdi. Irak Başbakanı İbrahim Caferi'nin ilk dış ziyaretini Türkiye'ye yapması ve cuma namazını Başbakan Erdoğan ile kılması da diğer komşularla kıyaslandığında Türkiye'nin farklılığının altını çizen bir gösterge.

ABD ilişkilerinde PKK'nın rolü

Irak'ın tüm komşuları arasında bu ülkenin istikrarını, temsili bir yönetime kavuşmasını gerçekten isteyen tek ülke de aslında Türkiye. Yazık ki Ankara diplomasisinin oynadığı bu yapıcı rolün dünyada fark edildiğini söylemek mümkün değil.
Terör nedeniyle yaşamını kaybeden asker sayısının artması hemen her gün ülkenin çeşitli yerlerinden cenazelerin kalkması Türkiye açısından Irak denklemindeki en can acıtıcı konu. PKK'nın buradaki varlığının sona erdirilememesi tüm yetkililerin vurguladıkları gibi Türkiye-ABD ilişkilerindeki en önemli meselelerden biri. PKK'lıların yalnızca Kandil dağında bulunmadıkları Fırat vadisine indikleri, arada şehirlerde dolaştıkları biliniyor. Türkiye'nin beklentisi ABD'nin PKK'nın mali ve lojistik kaynaklarını kesmesi, örgüt elebaşılarının yakalanması ve teslim edilmesi, son aşamada da bir saldırıyla örgütün barınaksız bırakılması. ABD'nin imkansızlıklar nedeniyle yapmadığını söylediği PKK'ya yönelik bir operasyonun Başbakan'ın ziyaretinden sonra gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ise yakında belli olur.

Kuzey'de istikrar sürer

Bunun ötesinde Irak'taki gelişmelerin ardından Türkiye'nin Türkmen politikasının iflas etmesi de daha sağlıklı bir siyasete yönelebilmenin önünü açtı. Türkmenler'in mezhepsel ve siyasal çeşitliliğini kabul ederek yürütülen bir siyasette, ortak bir platformun oluşturulması da kuşkusuz daha kolay olacaktır. Sonuçta Iraklı Kürtler yalnızca Türkiye'yi değil Iraklı Araplar'ı, Arap devletlerini ve İran'ı da rahatsız edecek bir hamleyle Kerkük'te bir oldu bitti yaratmaya kalkmadıkları taktirde Irak'ın kuzeyindeki nisbi istikrar da sürecektir.
Irak'ın bugünden yarına kendini toparlaması ve şiddet sarmalının bitmesi söz konusu değil. Ancak Türkiye tüm komşular içinde bunu gerçekten isteyen de tek ülke. Bunun önemi ve kazançları da daha uzun vadede ortaya çıkacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tufandan sonra   / 05-06-2005
 "İhanet"   / 29-05-2005
 Hayırdaki hayır   / 26-05-2005
 Rüşvet   / 22-05-2005
 Daha iyi bir küreselleşme   / 15-05-2005
 Düşüş   / 08-05-2005
 İşi doğru yapmak   / 05-05-2005
 Anlama zamanı   / 01-05-2005
 Paradigma   / 28-04-2005
 Meal   / 24-04-2005
SOLİ ÖZEL
Türkiye'ye rağmen olmaz
Türkiye'nin Irak'a yönelik...
Altı taşla 2 kuş
Altı taşla 2 kuş
Hem Kazakistan'ı 6 golle geçip kalan 3 maçımız için morallendik hem...
3 adım daha
3 adım daha
2006 yolunda millilerin hedefi Danimarka, Ukrayna ve Arnavutluk'u da...
Organlarımızı ancak savaşta veririz
Organlarımızı ancak savaşta veririz
'Satılık böbrek' pankartı ile iş istediği için Başbakan'ın "Burası...
Stratejik ortaklığa vurgu
Beyaz Saray'da Başkan Bush tarafından kabul edilen Erdoğan, iki ülke...
Şahin Wolfowitz bu kez övdü
Başbakan Erdoğan Amerika gezisinin ikinci gününde, ABD Savunma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu