kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sırrımı ölene dek sakla!...
2007'de yürürlüğe girecek olan yeni TCK, 'hapis' diyor
Sağlık bandı nerede?
Çevre Halkının Öfkesi Dinmiyor

Müdürü de kanser oldu

Eski AKSA Genel Müdürü Ergin'in kaderi birçok Yalovalı ile aynı oldu. Fabrikadan sızan madde kanser etti.

Yalova'ya ölüm saçan AKSA, kendi genel müdürünün de hayatına maloldu. 17 Ağustos 1999 depremi sonrası akrilonitril adlı ölümcül kimyasalın fabrikadan çevreye yayılmasını durdurmak için günlerce bizzat çalışan Selçuk Ergin akciğer kanseri oldu ve hayatını kaybetti.

'Müdahale edemedik'
Ergin, yıllar önce AKSA'nın depreme hazırlıklı olmadığını itiraf etmişti: Zehirli maddeye karşı etkin önlem alamadık... Köpük sıktık ama yetmedi...


Sırrımı ölene dek sakla!...

AKSA'nın, kanserden ölen eski genel müdürü Selçuk Ergin, tedavi için ABD'den dönünce Türkiye'deki doktoruna vasiyet ediyor; 'Hastalanma sebebimi ölene kadar sır gibi saklayacaksın'.

Yalova'da AKSA dendiği zaman akla gelen çok önemli bir isim var. Bu fabrikanın eski genel müdürü ve küçük payda ortağı olan Selçuk Ergin. Ne yazık ki artık aramızda değil çünkü akciğer kanserinden öldü. Genel Müdür'ün ölümüne neden olan kanser türü üzerine rivayet muhtelif. Kimine göre (yeni genel müdür de dahil) aşırı sigara tüketmekten, kimine göre de genel müdürü olduğu AKSA'nın deprem gecesi sızan zehrinden gitti Selçuk Ergin. Çünkü tanıkların da anlattığına göre deprem sırasında yırtılan borulardan meydana gelen sızıntıyı önlemek için, yanına fedakar 3-5 işçi alıp tam 11 gün boyunca uğraşmış, sızıntıyı önlemeye çalışmıştı. İddiaya göre uzaklardan ve kısa süre solunması halinde bile çok büyük sağlık sorunları yaratan akrilonitril ile bu direkt ve uzun süreli temas genel müdürü sonunu hazırlamıştı.

'MÜDAHALE EDEMEDİK'Selçuk Ergin
Çevresinde çok dürüst bir adam olarak nitelenen merhum genel müdürün, olaylardan sonra gazeteci Yalçın Bayer'e anlattıkları ise fabrika yönetimini kızdırmıştı ama açıkça, mertçe yapılan bir öz eleştiriydi. Yazının bir bölümüne göz atarsak olayın dehşetinin yanı sıra AKSA'nın hatalarını da ortaya koyuyordu bu açıklamalar: "Yalova'daki evimden tesise 1.5 saatte gelebildim. Anladık ki tüm önlemlerimizi yangına göre almıştık. Depreme hazır değildik. Depremden itibaren 11 gün ayrılmadım buradan. Sarsıntıdan sonra 40 saat elektrik kesildiğinden her şeyi dört dörtlük yaptıramadık. Etkin müdahale ettiğimizi söyleyemem. Her şey bir gün içinde oldu. İnsan sağlığı için tehlikeli olan bu madde silindir tanklarda muhafaza ediliyordu. Depremde, bu maddeyi taşıyan borular, iki tanka girişte kaynak yerlerinden koptu. Kimyasal madde yanındaki beton havuzlara boşaldı. Deprem zemini çatlattığı için, 6 bin 500MEYVELER VE ÇOCUKLAR... Kanun, sağlık bandı şart diyor... Ama AKSAnın yanı başında çocuklar denize giriyor, meyve ağaçları ekiliyor.ton zehirli hammadde denize kaçtı ve toprağa sızdı. Maddenin buharlaşmasını önlemek için tek çare köpük sıkmaktı. Kullandığımız köpük yetmedi. Köpük ve sıkma makineleri getirttik. Mücadele için fazladan 200 bin dolar üzerinde köpük harcadığımızı söyleyebilirim. Ama maalesef bu yeterli olmadı."

'ERGİN GÖREV ŞEHİDİ'
O tarihlerde olayın üzerine giden bazı gazeteciler oldukça hüzün verici bilgilere de ulaştılar. Anlatan kişi konuştuğu meslektaşımıza adının yazılmamasını rica etmiş ve şunları söylemişti: "Selçuk Bey, olaylar biraz yatışınca Yalova'da bir röntgen mütehassısına gidiyor ve akciğer filmi çekilmesini istiyor. Mütehassıs, filmlere bakıp, "Tanımlamakta zorlandığım bir lezyon var" diyor. Sonrasında Selçuk Ergin, apar topar Amerika'ya gidiyor. Uzun süre tedavi oluyor. Amerika'dan döner dönmez de o röntgen mütahassısını arıyor. 'Ben ölene kadar bu konuda kimseye bir laf etmeyeceksin, vahim bir şeylervar. Hiç kimseye bir şey söylemeyeceksin' diyor. Yani hastalığını sır gibi saklıyor. Yalova'daki Çevre Koruma Derneği'nin kadim başkanı Arif Ekim ise, "Selçuk Bey'in normal yollardan ölmeyeceğini biliyordum. Sızıntı başladıktan havadaki akrilonitril değeri 300-400 ppm olarak ölçüldü. Olaydan 1 hafta sonra bile bu değer 10-30 ppm arasındaydı. Oysa uluslararası standartlar tehlike sınırını 2 ppm olarak verir. Patlamayı önledi. Artçılarla meydana gelen sızıntıları da durdurdu. Ama hayatını bitirdi Selçuk Bey. Aslında o bir görev şehididir."

'ZARARIMIZ YOK'
Kapılarını ilk kez SABAH'a açan AKSA'nın şu anki Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ise, Selçuk Ergin'in itiraflarını paylaşmıyor. AKSA'nın çevreye hiçbir zarar vermediğini savunan Genel Müdür Yılmaz, fabrikasını; insan ve çevre sağlığına duyarlı, Türk ekonomisine büyük katkılarda bulunan dünya çapında önemli bir kuruluş olarak görüyor.

Gürkan Toaman


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Başbakanlık önünde Greenpeace eylemi
 Plan var, uygulama yok
 Bedavacıların kraliçesi Gülşen
 Liseli kızlar kapıştı
 Yine okul servisi faciası
 Apronda görünmez kaza
 Sıcaktan bunalan soluğu denizde aldı
 Okula dönüşleri muhteşem oldu!
 Yeliz kamyonette doğdu
 Hırsızı vuran öğretim üyesi beraat etti
 Aliye' yine zirvede
 Şans Topu
 İyi ki doğdun
 Alo SABAH İstanbul
 Ölmesi işten bile değildi
REHA MUHTAR
Ekmek arası bir buçuk köfte...
Efendim söylemesi ayıp,...
MANSUR FORUTAN
Bir gün size de çıkabilir
Benim hakkımda ne...
SAVAŞ AY
Kafkas Tebeşir Dairesi ve Ulusoy'lu adam
İlk mektep...
MAHMUT ÖVÜR
Merhaba
Yaklaşık 9 aydır İstanbul sayfalarında halkın...
MEHMET BARLAS
Levent Kırca'dan "Ateşin Düştüğü Yer" başlıyor
Önceki...
Altı taşla 2 kuş
Altı taşla 2 kuş
Hem Kazakistan'ı 6 golle geçip kalan 3 maçımız için morallendik hem...
3 adım daha
3 adım daha
2006 yolunda millilerin hedefi Danimarka, Ukrayna ve Arnavutluk'u da...
Organlarımızı ancak savaşta veririz
'Satılık böbrek' pankartı ile iş istediği için Başbakan'ın "Burası...
Türk'e yakışmıyor öyle mi? Böyle giderse ben hırsız olacağım
Başbakan Tayyip Erdoğan'a geçen ay Uşak'ta, işsizliğe feryat...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu