kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soros: "Demokrasi askeri güçle getirilmez"
'Türkiye cazip ülke'
Soros'tan AKP'ye övgü
Soros protesto edildi

Soros: "Demokrasi askeri güçle getirilmez"

Türkiye'de faaliyetini sürdürdüğü 2001 yılından bu yana eğitimden kültür ve sanata, kadın ve insan haklarından Avrupa Birliği'ne katılma sürecine katkıda bulunacak 50'nin üzerinde projeye destek veren Açık Toplum Enstitüsü'nün Kurucu Başkanı George Soros, Çırağan Sarayı'nda ''ABD'nin Dünyada Nasıl Daha İyi Bir Rolü Olabilir?'' konulu bir konferans verdi ve soruları yanıtladı.

ABD'li ünlü spekülatör ve yatırımcı George Soros, hükümetlerin sıcak para hareketlerine kısıtlama getirmek zorunda olduklarını bildirdi.

Toplantıya, Açık Toplum Enstitüsü Türkiye Direktörü Hakan Altınay ve Danışma Kurulu Başkanı Can Paker'in yanı sıra Danışma Kurulu üyeleri ve basın mensupları ile Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri katıldı.

George Soros konuşmasında, soğuk savaş döneminde iki süper güçten biri ve özgür dünyanın lideri olan ABD'nin SSCB'nin dağılmasından sonra tek süper güç haline geldiğini, dünyada hakim bir konumda bulunduğunu söyledi.

Özgür dünyanın liderliği için işbirliğine ihtiyaç duyan ABD'nin tek süper güç haline gelmesinin dünyaya kendi iradesini kabul ettirme anlamına geldiğini vurgulayan Soros, ciddi bir tartışma olmadan bu rolün ortaya çıktığını bildirdi.George Soros, ''ABD dünyanın gündemini belirliyor. Dünyanın kaderiWashington'da belirleniyor'' dedi.

Mevcut dünya düzenindeki sorunların ancak işbirliğiyle çözülebileceğini, tek bir gücün zorla iradesini dikte etmesiyle bunun olamayacağını belirten George Soros, çözülmesi gereken sorulardan birinin, ''Saddam benzeri tiranların nasıl ortadan kaldırılacağı, bunlarla nasıl başa çıkılacağı'' olduğunu söyledi.

'ABD AFGANİSTAN'I İŞGALDE HAKLI'

Egemenliğin halka ait olduğunun, dünya düzeninin üzerine kurulduğubir ilke olduğunu, Fransız devriminden sonra kralların devrilmesiyle egemenliklerin halka geçtiğini anlatan Soros, ancak kendisine emanet edilen egemenliği kötüye kullanan yöneticiler bulunduğunu belirtti.

''Uluslararası toplumu burada koruma sorumluluğu var. Tiranların iktidarda kalmasına izin verilirse dünyanın geride kalanı için tehdit oluşturacaktır'' diyen Soros, ABD'nin, Bin Ladin'in yaşadığı, kamplarının bulunduğu Afganistan'ı işgalinde ''haklı'' olduğunu savundu.

Çözülmesi gereken bir diğer konuyu, çevre sorunları ve iklim değişiklikleri olarak açıklayan ve tehlikelerine dikkat çeken Soros, acil çözüm bekleyen bu konuda ciddi işbirliğine ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.

Bush yönetimini temsil eden ideolojinin, en sağlamın hayatta kalmasını öngören ''sosyal darwinist'' bir fikir olduğunu, işbirliği yerine rekabete odaklanılması nedeniyle insanlığın şu anda yanlış yönde ilerlediğini belirten Soros, Bush doktrinin iki sac ayağının, ''ABD, askeri üstünlüğünü dünyanın her yerinde korumalı'' ve ''İleriyedönük önleyici saldırı yapma hakkına sahiptir'' şeklinde olduğunu söyledi.

''ABD'nin caydırıcı güç olması gerektiğine inanıyorum ama bu caydırıcı gücünü kullanması gerektiğine inanmıyorum'' diyen Soros, doktrinin ilk pratik uygulamasının Irak'ta gerçekleştirildiğini, bunundünyada anti Amerikanist bir hisse yol açtığını, alerji geliştirdiğinibildirdi.George Soros, ''Türkiye'de de var bu his ama Türkiye bu alanda yalnız değil'' dedi.

'MİLLİYETÇİLİK DÜNYANIN HER YERİNDE YÜKSELİYOR'

Amerika'nın gündeminin milliyetçi bir gündem olduğunu, ulusal çıkarlara hizmet etmediğini dile getiren Soros, Irak'ta politikanın başarısızlıkla sonuçlandığını söyledi.

Milliyetçiliğin dünyanın her yerine yükseldiğini belirten George Soros, Avrupa Birliği'nde yaşanan başarısızlıkta, anayasaya ''hayır''da da bunun görüldüğünü kaydetti. Soros, ''Ben gelecek açısından pek de ümit verici bir gelişme olarak görmüyorum'' dedi.Soros, Kafkasya'da yaşanan devrimlerde kurucu olduğu Açık Toplum Ensitüsü'nün rolüne ilişkin bir soru üzerine, devrimlere ihtiyaç duyulmasının hoş olmayan bir durum olduğunu, bir açıklığı gösterdiğinivurguladı.

Soros, ''Açık toplum için kurumlar oluşturmak gerekir. Yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, serbest, özgür basın gibi. Bunlar yavaş yavaş yapılsa daha iyi olur. Ben ve vakfım söz konusu kurumlarınoluşturulması için çalışıyoruz'' dedi.

Gürcistan'daki devrimin tamamen Gürcü halkının eseri olduğunu ifade eden Soros, kurucusu olduğu vakfın katkısının Ukrayna'da çok daha az, Kırgızistan'dan çok çok daha az olduğunu bildirdi.

Soros, Azerbaycan'la ilgili bir soruya, ''hala muhalefet üzerinde baskı olması, serbest medya bulunmaması gibi sorunlar bulunmakla birlikte ümit vaat eden bir durum olduğunu'' savunarak, ''Başkan'da, hükümet içinde demokratik gelişmeye yönelik eğilimler var'' dedi.

Belarus ve Özbekistan'dan vakıflarının çıkarıldığına işaret eden Soros, bunun baskıcı bir yönetim varlığının işareti olduğunu savundu. Soros, Özbekistan'da yaşananların ''Bu yüzyıl işlenen en büyük siyasi suçlardan biri olduğunu'' öne sürdü.

Batı'nın tutumunu da eleştiren Soros, daha önce insan hakları ihlallerine karşı harekete geçen Batı'nın tutumunda bir kırılma yaşandığını, tepkilerin yavaşladığını belirtti.

Soros, ABD'nin sorumluluklarına nasıl dönebileceğine ilişkin bir soru üzerine, ABD'nin baskın güç olmaya devam ettiğini, Bush'un yaptığının yanlış olabileceğini kabul etmediğini ifade ederek, ''Eğer Başbakan Erdoğan'ın yerinde olsaydım Bush'a şu anda ifade ettiklerimi söylemezdim doğrusu'' şeklinde espri yaptı.

'DEMOKRASİ ASKERİ GÜÇLE GERÇEKLEŞTİRİLEMEZ'

George Soros, ''Sizce ABD'nin Ortadoğu'ya demokrasi götürme politikasında en büyük engel nedir?'' sorusu üzerine, ''Yanıt kolay. Amerika Irak'ı işgal ederek meşruiyetini tamamen kaybetti. Demokrasi askeri güçle gerçekleştirilemez. Kaderleri onlara empoze edilemez'' dedi.

Soros, Ortadoğu'da Batı'nın çıkarlarının doğal kaynaklara, özellikle petrole yönelik olduğunu, elde edilen büyük petrol gelirlerinedeniyle otokratik yönetimlerin iktidarı bırakmadığı şeklinde görüşler dile getirildiğini ifade ederek, ''(Petrol çok kötü dinamik oluşturuyor, Araplar demokratik olamaz) deniyor. Saçma. Bu Filistin'dekanıtlandı. Seçimle işbaşına gelen iktidar var'' dedi.

Soros, bir soru üzerine, terörizmin bir eğitim sorunu olduğu görüşünü kabul etmediğini, 11 Eylül saldırısını gerçekleştirenlerin eğitimli kişiler olduklarını söyledi.George Soros, Başkan Bush'un belirlediği çerçeve nedeniyle, seçimlerden sonra yönetim değişse de radikal bir değişiklik beklenemeyeceğini belirtti.

Soros, çok kısa vadeli sermaye hareketleri için kullanılan sıcak para konusundaki bir soru üzerine, bu konuda endişeler bulunduğuna dikkat çekerek, ''Kuru fırlatan etki yapıyor, birden bire kaçabiliyor.En büyük zarar içe akıştan kaynaklanıyor. Hükümetler sıcak para hareketlerine kısıtlama getirmek zorundalar. Sıcak parayı engelleyecekbasit önlemler var'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 RTÜK'ten Doğan TV satışına ret
 Yuşcenko Patrik'le görüştü
 Angelina Jolie içini döktü
 Uyuşturucu operasyonu: 20 gözaltı
 Birisi hatalı ama kim?
 Bingöllüler rahat yüzü göremedi
 Karne hediyesine doyamadı
 ..Ve Pera Müzesi kapılarını açtı
 İçki ruhsatı vermeyen müdürü rehin aldılar
 Maganda kurşun saçtı: 5 yaralı
 Balık Pazarı'nda 'tepkisiz' yıkım
 İstanbul'dan bir 'prens' geçti
 Camiden yardım paralarını çaldılar
 Yönetmen Ulusoy hayatını kaybetti
 5 çocuk boğuldu
 13 yaşındaki kız 'asker kaçağı'
 'Masal' yine rakipsiz
 Uyuşturucuya Reina'dan savaş
 Alo SABAH İstanbul
MEHMET BARLAS
Şarapçılar bir anda neden meyve suyuna döner...
İLKER SARIER
"Atma" değer
Biz Türkler'in katma değer yaratmaktaki...
REFİK DURBAŞ
Yazılarını hayatından çıkarıyor
Bugün, izninizle dolaylı...
SAVAŞ AY
Salaklığım, mahallede şehir efsanesi olmuş!..
Kapıcı...
SAİT GÜRSOY
ÖSS'deki oturma düzeni
Bu yılki ÖSS'de oturma düzeni,...
Sevindirin bizi
Sevindirin bizi
Türkiye, 2006 Dünya Kupası elemeleri 2.Grup'ta bugün...
Terim ile 2010'a
Terim ile 2010'a
Federasyon'un Kazakistan maçının sonucu ne olursa olsun Türkiye'ye...
Dinçer'in 'prof'luğu zorda
YÖK "intihal" suçunun iki yıllık zamanaşımı süresini kaldırdı.
Altın günü gibi
AKP Meclis Grubu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu