kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yuşçenko Türk yatırımcıları davet etti

Toplu konut ve sanayi yatırımları ile ilgili prosedürlerin kolaylaştırılacağını anlatan Yuşçenko, ''Ukrayna dürüst, büyük ekonomik potansiyeli olan yatırımcı istiyor" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret gündeminde herhangi bir problem olmadığını bildirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Ukrayna İş Konseyi tarafından düzenlenen çalışma yemeğinde konuşan Viktor Yuşçenko, konuşmasına gazetecilere teşekkür ederek başladı. Ülkesindeki turuncu devrimin dünya ve Türkiye kamuoyuna duyurulmasında medyanın katkısını dile getiren Yuşçenko, Türk gazetecilere de şükranlarını sundu.

Romantik konuşmayacağını kaydeden Yuşçenko, Türkiye ile Ukrayna arasında deniz üzerinden 300 kilometrelik bir mesafe olduğunu, bunun yok denecek kadar az bir uzaklık olduğunu kaydetti.İlişkilerde bu kısa mesafenin önemli olduğunu söyleyen Yuşçenko, şunları kaydetti:

''İki ülke arasındaki ticaret gündeminde herhangi bir problem yoktur. Gerek siyasi, gerek ticari alandaki ikili ilişkilerimizi etkileyebilecek herhangi bir sorunumuz yoktur. AB ile ilişkilerde iki ülkenin stratejik amaçları aynı. Ayrıca Ukrayna'nın AB üyeliği sürecinde Türkiye'nin verdiği destek de Ukrayna'da takdirle karşılanıyor.''

Ülkesinde gerçekleştirilen reformlar ve yatırım ortamına ilişkin de bilgi veren Yuşçenko, Ukrayna'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne üyeliği ve AB üyeliği açısından standartlara ulaşmak istediğini, bunun işadamları için önemli olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın Avrupa'ya komşu değil, Avrupa'nın ortasında olduğunu kaydeden Yuşçenko, ''Biz gerçek Avrupalıyız, ben de Avrupalıyım. Ben inanıyorum ki hem Ukrayna hem de Türkiye AB değerlerinin oluşmasında katkı sağladı'' diye konuştu.

İSTİKRAR

İşadamları açısından istikrarın önemli olduğunu aktaran Yuşçenko, ülkesinde siyasi sorunların çözülmüş durumda olduğunu, parlamento, hükümet ve Cumhurbaşkanı'nın uyumlu bir şekilde çalıştığını ve bunun istikrar ve dolayısıyla işadamları için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

Ukrayna milli ekonomisinin şeffaf ve kolay anlaşılabilir politikalarla bölgeden çıkmasını ve anlaşılır olmasını istediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Yuşçenko, 1 yıl içinde bile dürüst bir iktidarın büyük değişiklikler yapabileceğini ve değişikliklerin toplumun tüm kesimlerine yansıtılabileceğini kaydetti.

Ülkesinde emekli, yoksul, engelli ve yardıma muhtaç insanlar için sosyal programlar geliştirdiklerini de aktaran Yuşçenko, buna paralel olarak ekonomik göstergelerde de olumlu gelişmeler yarattıklarını anlattı.

Yuşçenko, enflasyonun düştüğünü, ihracatın, alım gücünün ve iş hacminin arttığını, Ukrayna Milli Bankası'nın rezervlerinin 13 milyar doları aştığını söyledi. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar da yaptıklarını aktaran Yuşçenko, daha önce işyeri açmak için gerekli olan 15 ayrı prosedürün 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak tek gişe sistemi ile 7 güne indirileceğini söyledi.

Vize konusunda da liberal bir rejim uygulamak istediklerini anlatan Yuşçenko 2 ay içinde Türkiye ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının biraraya gelerek, vize rejimi ile ilgili görüşme yapacaklarını belirterek, daha liberal vize rejimine sahip olan ülkelerin kazanacağını söyledi.

TOPLU KONUT

Toplu konut ve sanayi yatırımları ile ilgili prosedürlerin de kolaylaştırılacağını anlatan Yuşçenko şöyle devam etti: ''Ukrayna dürüst, büyük ekonomik potansiyeli olan yatırımcı istiyor. Bu yatırımcıların hakları korunacaktır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi 3 milyar dolara ulaştı ve bundan dolayı siyasi ilişkilerimizin de buna uygun bir şekilde geliştirilmesi gerekiyor. 2 günde yaptığımız ziyaretlerde siyasi ilişkilerimizi daha da arttırma yönünde karar aldık.

Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamak istiyoruz. Bu hem Ukrayna'nın hem Türkiye'nin görevi. Ayrıca Türkiye tarafı ile yaptığımız ikili görüşmeler sırasında ikili ilişkilerin önemine vurgu yaptık ve 2005-2006 yılları için bir yol haritası yapılmasını kararlaştırdık. ikili ilişkiler açısından en önemli alanlar bu yol haritasında belirtilecektir.''

Yol haritasında yer alacak alanlar arasında inşaat ve toplu konut çalışmalarının bulunacağını anlatan Yuşçenko, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen tarafından kendisine toplu konut inşaatlarının gösterildiğini belirterek, ''Türkiye'nin toplu konut inşaatçılığının ne kadar başarılı çalıştığını görüyoruz. Ukrayna'dan ilgili bakanlar gelerek bu konudaki tecrübelerinizi öğrenecekler. Bu alana Türk müteahhitlerini, Türk yatırımcılarını çağırmak istiyoruz'' diye konuştu. Petrol, elektrik, gaz ve enerji alanlarının da ilgilerini çektiğini aktaran Yuşçenko, Ukrayna'nın Türkiye'ye Karadeniz üzerinden elektrik enerjisi satılmasını da önerdiğini anlattı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 IMF: 'Yeni program kırılganlıkları azaltmayı amaçlıyor'
 Sanayi üretimi Nisan'da yüzde 5.1 arttı
 Nema ödemeleri başlıyor
 Türkiye dünya çelik üretiminde 12.sırada
 GM 25 bin işçi çıkarıyor
 Tüpraş'a talip yabancı firmalar devlet şirketi çıktı
 'Tarım Bakanı iyi ki gitti böylece elimiz güçlendi'
 'Doğan TV'ye RTÜK karışamaz'
 Faiz tabela dışına taştı, kavga başladı
 'Sistemi test etmediniz Ziraat'in imajı zedelendi'
 Türk Telekom'da ortaklık için süre 17 Haziran'a ertelendi
 'Mucize' bitki, yasak bitki oldu!
 Vergi Konseyi Başkanı Uysal'dan IMF'ye uyarı
 Nişasta bazlı şeker kotası yüzde 15
 France Telecom'un % 6'sı 4.2 milyar dolara satıldı
 Google, Time Warner'ı solladı
 Greenspan: Faizleri düşüren güçler var
 Lukoil dağıtımda % 20 pay istiyor
 Global Menkul'e İtalyan ortak geldi
 Yabancı, 10 bin metrekareye kadar arsa satın alabilecek
 Vekilden bürokratlara Halkbank azarlaması!
 Alkim yabancı ile flörtte
 Finansbank Rusya'ya 40 milyon $ kredi
 Hyundai ilk üçü hedefledi
 Yeni Rakı'nın, şişe ve kapağı yenilendi
 Bağ-Kur'luya yurtdışı tedavisi onaylandı
 Mavi Pepsi raflara çıktı
 Siemens Mobile'ı Benq alıyor
 Standart Alüminyum satılıyor
 Demir Sabancı'dan hisse satışı
YAVUZ SEMERCİ
Neden satıyoruz?
Özelleştirme niçin yapılır? Devlet...
GÜNTAY ŞİMŞEK
İş kadınlarının güç yarışı
Nilüfer Bulut...
GAZİ ERÇEL
Euro bazılarına büyük geliyor
Avrupa Birliği büyük bir...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sıcak para Türkiye'de bağımlılık yarattı
Para Politikası...
Birisi hatalı ama kim?
Yazmayan gazete, görüntülemeyen televizyon kalmadı bu doğa kıyımını.
Bingöllüler rahat yüzü göremedi
Afet Konutları'nda oturan ve daha mart ayındaki depremin yaralarını...
Asıl anti-Amerikanizm CHP'de var
Asıl anti-Amerikanizm CHP'de var
Başbakan Türkiye'deki Amerika karşıtlığını CHP üzerinden yorumladı:...
Turuncu işbirliği
Turuncu işbirliği
Ukrayna'da Turuncu Devrim'in lideri Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko...
IMKB
E: 25.780 D:% 1,18
DOLAR
S: 1,367 D:% 0,037
EURO
S: 1,683 D:% 0,388
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu