kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Derviş'e NY'ta resepsiyon

BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından BM Kalkınma Programı (UNDP) başkanlığına seçilen Kemal Derviş, ''Bu kadar teknolojiye, bilgiye ve kaynağa rağmen hala dünyada insanların yıllarca zor durumda kalmaya devam etmeleri, bu kadar çocuğun daha beş yaşına gelmeden ölmesi, bu kadar annenin doğum yaparken hayatını yitirmesi artık kabul edilemez'' dedi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, UNDP Başkanlığına seçilen Kemal Derviş onuruna New York'ta bir resepsiyon verdi. Resepsiyona aralarında Fransa, Almanya, Rusya, Hindistan, İsrail, Mısır, Ürdün, Cezayir, Suriye, Sri Lanka temsilcilerinin de bulunduğu BM üyesi ülkelerin temsilcilerinden oluşan kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Derviş'in ayak üstü sohbet ettiği büyükelçiler ve diplomatik temsilciler arasında kalkınmakta olan ülke temsilcilerinin ağırlıklı olduğu dikkat çekti. Resepsiyona halen UNDP başkanlığını yürüten Mark Malloch Brown da katıldı.

''UNDP BAŞKANLIĞINA GETİRİLMEM...''

Resepsiyon sırasında gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Kemal Derviş, UNDP başkanlığına getirilmesinin hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkeler tarafından Türkiye'nin bir başarısı olarak algılandığını söyledi.

Derviş, ''İlk kez milli gelir açısından henüz gelişmekte olan bir ülkenin adayının böyle bir pozisyona gelmiş olması Asya, Latin Amerika, Ortadoğu, Afrika, Orta Asya ve Balkan ülkelerinde gerçekten çok olumlu bir hava estiriyor'' dedi.

Buna bağlı olarak beklentilerin de çok yüksek olduğuna işaret eden Derviş ''Bu da biraz korkutucu. Çünkü, hakikaten çok şey bekleniyor. Ancak gelişmekte olan ülkelerden çok samimi bir destek hissediyorum. Sanırım bu yarışta başarılı olmamın en önemli sırrı da bu'' şeklinde konuştu.

''New York'ta Türkevi'nde, Türkiye'nin temsil edildiği bir merkezde bütün dünyayı kabul etmek ve bütün dünyaya dostça selam verebilmek çok güzel bir şey'' diyen Derviş, ana uygulayıcısı UNDP olan BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine dair değerlendirmelerde de bulundu.

Binyıl Kalkınma Hedeflerini gerçekleştirmek için önlerinde 10 yıl bulunduğuna dikkat çeken Derviş, şöyle konuştu: ''Bu on yıl içinde tabii çok önemli işleri başarmak lazım. Tek bir kurumun tek başına bu hedeflere ulaşması mümkün değil. Hep birlikte başaracağız. Artık dünyada teknoloji var, bilgi var, deneyim var. ''Bütün bunlara, bu kadar teknolojiye, bilgiye ve kaynağa rağmen hala dünyada bu kadar zor durumda olan insanın yıllarca zor durumda
kalmaya devam etmeleri, bu kadar çocuğun daha beş yaşına gelmeden ölmesi, bu kadar annenin doğum yaparken hayatını yitirmesi hakikaten artık kabul edilemez. 50 yıl önce bugünkü bilgimiz yoktu, ama bu bilgisayar ve süper teknolojiler çağında artık bu bilgi ve teknolojiyi insanların yaşamına adamak ve bunu önleyen siyasal, sosyal, ekonomik engelleri ortadan kaldırmaya çalışmak gerçekten öncelikli bir hedef. Bu, Türkiye'nin de samimiyetle desteklediği bir hedef.''

Türkiye'nin 2009 yılında Güvenlik Konseyi'ne aday olmasının da Türkiye için önemli olduğunun altını çizen Derviş, ''Ama tabii bunun için Türkiye'nin de BM'ye destek vermesi, BM ailesinin çok faal bir üyesi olması, çaba göstererek dünya çapında çalışması çok önemli. Güvenlik Konseyi üyeliği konusunda Türkiye'nin başarılı olması hepimizi sevindirecek'' dedi.

''DERVİŞ'TEN DAHA İYİ BİR İSİM GETİRİLEMEZDİ...''

Kemal Derviş'e görevini 15 Ağustos'ta devredecek olan UNDP Başkanı ve BM Genel Sekreteri Annan'ın Özel Kalem Müdür Mark Malloch Brown ise UNDP başkanlığı görevine Kemal Derviş'ten daha iyi bir ismin gelemeyeceğini söyledi.

Gazetecilere değerlendirmede bulunan Brown, ''Derviş fevkalede bir insan. Büyük bir kalkınma ekonomisti. Türkiye'nin ekonomi bakanlığını yapmış bir isim. Bir ülkeninin kalkınmasının nasıl gerçekleştirileceğini ve bir BM kurumunun bu kalkınmaya nasıl yardım edebileceğinden gerçekten anlayan birisi. UNDP'yi teslim edebileceğim daha iyi bir el olamazdı'' şeklinde konuştu.

Kemal Derviş'in önündeki en önemli konunun kalkınma olduğunu belirten Brown, BM'nin ortaya koyduğu Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin gerçekleştirilmesi için 10 yıllık bir zaman dilimi kaldığını belirtti.

Yoksulluğun 2015 yılına kadar yarıya indirilmesi hedefinin olağanüstü bir gayret, liderlik ve dava adamlığı gerektireceğini belirten Brown, UNDP'nin ülkelerin sağlık sistemlerini, yönetişim ve eğitim sistemlerini geliştirmek için kapasitelerini artırmaya yardımcı olduğunu ifade etti.

Derviş'in Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkeden olmasının da mükemmel bir gelişme olduğunu ifade eden Brown, ''Temel bir uluslararası/küresel kalkınma kurumunun uzun yıllar boyunca sadece sanayileşmiş ülkelerden seçilen başkanlarca yönetilmesi saçma bir anormallikti'' dedi.

UNDP'nin finansman açısından güçlü ve güvenli olması kadar Genel Sekreter'in örgütün başına böylesine açık bir rekabet sonucu tayinde bulunma sistemini başlatmasından da gurur duyduğunu ifade eden Brown, böyle bir örgütü yönetmek üzere Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkeden bir ismin getirilmesinin UNDP'nin olgunluğunun da bir işareti olduğunun altını çizdi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tüpraş'ta devler yarışacak
 Türk Telekom ihalesinden ortaklık için süre uzadı
 Sonera, Turkcell için tahkime başvurdu
 Yabancıya satışta yeni taslak
 Sanayi üretimi ilk çeyrekte % 6.2 arttı
 Yeni Rakı 'yenilendi'
 Google'ın piyasa değeri Time Warner'ı geçti
 Citigroup 3,9 milyon müşterisine ait bilgileri kaybetti
 Üçüncü havaalanının yeri Kemerburgaz
 Köklü vergi indirimi IMF'den veto yedi
 Pişmanlık Çağlar'ı hapisten kurtardı
 Türkiye'ye çok bağlıyız fırsatları değerlendiririz
 'Yabancıya sınır suni olur'
 Şekersiz reçel yaptı Japonlar hayran kaldı
 France Telecom'un % 8'inden 5.5 milyar dolar gelir bekleniyor
 Genç girişimci, babası ile aynı kaderi paylaştı
 İhracat için bilgi güvenliği şart
 Memur maaşı için ihale formülü
 Türkiye ile Rusya bilgi hattı kurdu
 Teşviki kaptılar şimdi yatırım zamanı
 Carrefour İspanya'nın teklifi korkuttu
 KOBİ'lere demirbaş ve işyeri kredisi
 Nema ödemesi yarın başlıyor
 Game over (oyun bitti) Mr Giorgianni!
 George Soros İstanbul'a geldi
 'Erdemir blok satılmasın' davası
 İnternetten sigara ve içki satışı serbest
 Turist sayısı beş ayda 6 milyonu aştı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
AB nereye gidiyor?
Avrupa Birliği'nden (AB) 17 Aralık'ta...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
20 milyar dolarlık sıcak para neyi ifade eder?
Bir ara...
ŞELALE KADAK
Bu şirkette 45 bin araştırmacı yılda 7 bin buluş...
11 Eylül üstü Viyana Seferi
Yönetmen Renzo Martinelli 'medeniyetler çatışması'nı Viyana...
İranlı gençlerin yasak cenneti Kıbrıs
Denizi ve güneşi ile Avrupalı turistlerin gözdesi olan Kuzey Kıbrıs,...
Washington'la 'beyaz sayfa'
Washington'la 'beyaz sayfa'
Ankara üç koldan ABD başkentine çıkarma yapıyor. Son yıllarda gerilen...
Bingöl yine sallandı
Bingöl yine sallandı
Mart ayında şiddeti 5.5'le 5.9 arasında değişen üç depremin yaşandığı...
IMKB
E: 25.509 D:% -0,09
DOLAR
S: 1,362 D:% -0,329
EURO
S: 1,672 D:% -0,328
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu