kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yabancıya satışta yeni taslak

Yabancı gerçek kişiler, imar planları dahilinde, şirketler ise ilgili kamu kuruluşlarının da görüşü alınmak üzere münhasıran turizm, sanayi ve teknoloji yatırımları için belirlenen bölgelerde belirli büyüklükte taşınmaz edinebilecek.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yabancılara mülk satışının belirli sınırlamalarla yeniden yasal bir zemine oturtulması çalışmaları sürüyor. Daha önce Maliye ve Adalet Bakanlıkları ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı taslakta değişikliğe gidildi.

Söz konusu 3 kurumun yanı sıra MGK Genel Sekreterliği, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı ve MİT yetkililerinden oluşan komisyon, yabancılara mülk satışına ilişkin taslağı yeniden düzenledi.

GERÇEK KİŞİLER İÇİN 10 BİN METRE KARE SINIRI

Komisyonun hazırladığı taslağa göre, yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye'de mülk edinmesinde karşılıklılık ilkesi uygulanmaya devam edecek. Yabancı uyruklu gerçek kişiler, karşılıklı olmak ve kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanılmak üzere, uygulama imar planı veya mevzii imar planı içinde bu amaçlarla ayrılan taşınmazları satın alabilecek.

Sınırlı ayni hak tesis edilmesinde de aynı koşullar geçerli olacak. Yabancı uyruklu bir gerçek kişinin ülke genelinde edinebileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 10 bin metre kareyi geçemeyecek.

ŞİRKETLERE SATIŞ

Yabancı ülkelerde kendi ülke kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerin Türkiye'de mülk edinmesinde ise karşılıklılık ve kanuni sınırlamalara uygunluğun yanı sıra ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının uygun görüşünün alınması şartı da aranacak.

Bu çerçevede yabancı şirketler, Türkiye'de münhasıran turizm, sanayi ve teknoloji yatırımlarına ilişkin olarak, fiilen bu yatırımlarla ilgili bina ve tesis yapılmak ve yapılış amacına uygun işletilmek üzere, çevre düzeni ve imar planları ile kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde, turizm merkezlerinde, organize sanayi bölgelerinde ve bu amaçlarla ayrılmış alanlarda en fazla 50 bin metre kare büyüklüğünde taşınmaz satın alabilecek.

Bu şirketler, karşılıklılık aranmaksızın, aynı koşullarla, belirtilen taşınmazların üzerinde 49 yıla kadar sınırlı ayni hak edinebilecek.

Bakanlar Kurulu, edinilebilecek taşınmaz büyüklüklerini 3 katına kadar arttırmaya yetkili olacak. Yabancıların edindiği taşınmazların ve sınırlı ayni hakların, edinme amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı yatırımla ilgili Bakanlıklar tarafından denetlenecek.

STRATEJİK BÖLGELERDE SATIŞA SINIRLAMA

Yabancı gerçek kişiler ile ticaret şirketlerinin Türkiye'de mülk edinmesine belirli koşullar dahilinde Bakanlar Kurulu'nca sınırlama getirilebilecek.

Buna göre, sulama, enerji, tarım, maden, sit, inanç ve kültürel özellikleri nedeniyle korunması gereken alanlar, özel koruma alanları ve flora-fauna özelliği olan hassas alanlar ile stratejik yerlerde, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının teklifi ile yabancılara satış ve ayni hak yasağı konulabilecek.

Bakanlar Kurulu, yabancı uyruklu gerçek kişilerin il bazında edinebilecekleri taşınmaz miktarına da, ülke güvenliği ve kamu yararı bakımından il bazında ayrıca sınırlama getirebilecek. Bu şekilde il bazında, yabancıların edinebileceği taşınmaz miktarı için ilin yüzölçümünün binde 5'ini geçmeyecek şekilde bir oran tespit edebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının sınırlamalara ilişkin tekliflerini
inceleyerek Bakanlar Kurulu'na sunmak üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bağlı olduğu Bakanlık bünyesinde, ilgili idare temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturulacak.

DİĞER HÜKÜMLER

Taslak uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülke kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri dışındakiler, Türkiye'de taşınmaz alamayacak, lehlerine sınırlı ayni hak tesis ettiremeyecek.

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri lehine Türkiye'de taşınmaz rehini tesisinde kayıt ve sınırlama aranmayacak. Söz konusu kayıt ve sınırlamalar, Türkiye ile arasında karşılıklılık olan devlet vatandaşlarının, kanuni miras yoluyla intikal eden taşınmazları için de geçerli olmayacak.

Karşılıklılığın tespitinde hukuki ve fiili durum esas alınacak. Bu ilkenin uygulanmasında, yabancı devletin taşınmaz ediniminde kendi vatandaşlarına ya da yabancı ülkelerde bu ülkelerin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerine tanıdığı hakların,
Türkiye vatandaşlarına veya ticaret şirketlerine tanınması esas olacak.

Getirilen düzenlemelere aykırı edinilen veya kanuni zorunluluk dışında edinim amacına aykırı kullanıldığı tespit edilen taşınmazlar ile sınırlı ayni haklar, Maliye Bakanlığı'nca verilecek süre içerisinde maliki tarafından tasfiye edilecek. Bu yapılmazsa, bu taşınmazlar, kamu tarafından tasfiye edilerek bedele çevrilecek, söz konusu bedel de hak sahibine ödenecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Tüpraş'ta devler yarışacak
 Türk Telekom ihalesinden ortaklık için süre uzadı
 Sonera, Turkcell için tahkime başvurdu
 Sanayi üretimi ilk çeyrekte % 6.2 arttı
 Yeni Rakı 'yenilendi'
 Google'ın piyasa değeri Time Warner'ı geçti
 Citigroup 3,9 milyon müşterisine ait bilgileri kaybetti
 Derviş'e NY'ta resepsiyon
 Üçüncü havaalanının yeri Kemerburgaz
 Köklü vergi indirimi IMF'den veto yedi
 Pişmanlık Çağlar'ı hapisten kurtardı
 Türkiye'ye çok bağlıyız fırsatları değerlendiririz
 'Yabancıya sınır suni olur'
 Şekersiz reçel yaptı Japonlar hayran kaldı
 France Telecom'un % 8'inden 5.5 milyar dolar gelir bekleniyor
 Genç girişimci, babası ile aynı kaderi paylaştı
 İhracat için bilgi güvenliği şart
 Memur maaşı için ihale formülü
 Türkiye ile Rusya bilgi hattı kurdu
 Teşviki kaptılar şimdi yatırım zamanı
 Carrefour İspanya'nın teklifi korkuttu
 KOBİ'lere demirbaş ve işyeri kredisi
 Nema ödemesi yarın başlıyor
 Game over (oyun bitti) Mr Giorgianni!
 George Soros İstanbul'a geldi
 'Erdemir blok satılmasın' davası
 İnternetten sigara ve içki satışı serbest
 Turist sayısı beş ayda 6 milyonu aştı
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
AB nereye gidiyor?
Avrupa Birliği'nden (AB) 17 Aralık'ta...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
20 milyar dolarlık sıcak para neyi ifade eder?
Bir ara...
ŞELALE KADAK
Bu şirkette 45 bin araştırmacı yılda 7 bin buluş...
11 Eylül üstü Viyana Seferi
Yönetmen Renzo Martinelli 'medeniyetler çatışması'nı Viyana...
İranlı gençlerin yasak cenneti Kıbrıs
Denizi ve güneşi ile Avrupalı turistlerin gözdesi olan Kuzey Kıbrıs,...
Washington'la 'beyaz sayfa'
Washington'la 'beyaz sayfa'
Ankara üç koldan ABD başkentine çıkarma yapıyor. Son yıllarda gerilen...
Bingöl yine sallandı
Bingöl yine sallandı
Mart ayında şiddeti 5.5'le 5.9 arasında değişen üç depremin yaşandığı...
IMKB
E: 25.509 D:% -0,09
DOLAR
S: 1,362 D:% -0,329
EURO
S: 1,672 D:% -0,328
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu