kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkler tatilde kuma yatıp, kızlara bakıyor
Hürrem Sultan kimdir?

Siz Hürrem'e küskünsünüz

Ukrayna lideri Yuşçenko, "Ukraynalı Hürrem Sultan, Kanuni'ye tek kadınla yaşamayı öğrettiği için Türkler hâlâ bize küs" dedi...

Türkler tatilde kuma yatıp, kızlara bakıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Yuşçenko, "Kanuni Sultan Süleyman gibi büyük bir padişaha tek kadınla yaşamayı öğrettiği için Türk erkekleri Hürrem Sultan'a küskün" dedi.

Boynunda bu kez turuncu atkısı yok... Gri bir takım elbise giymiş, aynı rengin koyusu kravat takmış. Seçimden hemen önce ülkesinin "gizli servisinin işi olduğunu" belirttiği dioksin zehirlenmesinin yüzünde yarattığı buruşukluk, 7 ay öncesinden daha iyi... Cildinin çene bölgesinde düzelmelerin başladığı gözleniyor. Zehirlenme olayı üzerinde fazla konuşulmasından ise belli ki hoşlanmıyor. Nitekim, danışmanları görüşmemiz öncesi, "Konu üzerinde fazla durmazsanız seviniriz" diyerek kibarca uyarıyor. atv Ankara Temsilcimiz Tuba Atav, kibar bir üslupla zehirlenmesine ilişkin soruyu yöneltiyor. O da benzer bir üslupla kısaca yanıt vermeyi tercih ediyor.

KULLUKTAN ÇIKIYORUZ

"Yeter zamanı geldi" diye sokak hareketini başlatıp Kadife Devrim'le Ukrayna Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Viktor Yuşçenko karşımızda duruyor... Zehirlenmenin yarattığı bozulma dolayısıyla yüz mimikleri tam okunamıyor. Ancak bu eksikliğini vücut dilini kullanarak çok iyi yansıtmayı başarıyor. Önce Ukrayna'yı anlatıyor: "Kulluktan çıkma sürecini yaşıyoruz. Ukrayna yeni bir hayata girdi." Ülkelere devrim ihracından yana olmadığını belirterek şöyle diyor: "Devrimin kopyalanmasından yana değilim. Halk ayağa kalkacak kendisine lider bulacak. Her ülke halkının içinde bu serbest irade vardır. İrade serbest olunca dünyanın imkanlarını da kullanabilir..."

ÖZEL ORTAK
Hafta başında Ankara'ya yapacağı resmi ziyaret üzerinde duruyoruz. Türkiye'den "bizim özel ortağımız" diye söz ediyor. Ekonomik ilişkilerin siyasi ilişkilerede yansıması gerektiğini belirterek şunları söylüyor: "Avrupa entegrasyonu ile ilgili siyasi ortamımız benzer. Umut ediyorum, siyasi ilişkilerimiz de iyi olacak. Türkiye ile özel siyasi ortaklık kurmak istiyoruz." Askerini çektiği Irak'ın yeniden imarında Türkiye ile ortak projelere girmek istediklerini söylüyor. Başta elektrik olmak üzere, alternatif enerji hatları ile ilgili ortaklıklara girmeleri gerektiğini bildiriyor. Türk işadamlarının Ukrayna'ya geldiklerinde karşılaştıkları vize sorunu ile ilgili olarak da "vize işlemlerini liberalize edeceğiz" sözünü veriyor.

KOLAY YANIT DEĞİL
Ülkesinin NATO ve AB üyesi olması için çaba gösterdiğini gizlemiyor. Böyle bir durumda Bağımsız Devletler Topluluğu ve Rusya ile stratejik ortaklığın nasıl devam edeceğini sorduğumuzda şöyle diyor: "Bu tabii ki kolay bir yanıt değil. Biz Avrupa entegrasyonundan bahsediyorsak, buna entegre edilmiş bir savunma modelini de benimsemeliyiz. Avrupa değerleri farklı, savunma sistemi farklı diye bir şey olamaz. Savunma politikamız birine karşı yönlendirilmiş politikaya da sahip değil. Hedefim Ukrayna'ya Avrupa Birliği üyeliği kazandırmak, iyi ilişkileri de Rusya ile devam ettirmek..." Ukrayna halkının yüzde 30'unun NATO'ya evet, yüzde 32'sinin ise hayır dediğini belirtip ekliyor: "NATO'nun ne olduğunu ise sadece yüzde 2'si biliyor. İktidarımız bu konuda halkımızı aydınlatmalı..." Devrim sürecinde rüşvet ve yolsuzlukla mücadele etme sözü verdiğini anımsattığımızdaşöyle diyor:

RÜŞVETİN ŞAŞKINLIĞI
"Kabul edersiniz ki 110-120 gün içinde bütün bu sorunlara çözüm bulmak olanaksız. Ama ben eminim ki Ukrayna daha temiz ve dürüst bir ülkeye dönüştü. Yolsuzluk tabii ki bir ayda çözümlenecek bir konu değil. Ama doğu Ukrayna'dan bir arkadaşım dört bölgeden geçip Kiev'e gelirken 'beni polis durdurmadı' diyorsa, politikam gerçekten çalışmaya başlamıştır. Çünkü birçok insan yolda rüşvet vermek zorunda kalmamasına şaşırıyor." Ukrayna'yı daha özgür ülke yaptıklarını belirtirken duraklıyor, "ama" deyip devam ediyor: "Tabii, daha belki özgür gazetecilerimiz yok. Bu ayrı bir konu. Hukuk üstünlüğünün sağlanması için çalışıyoruz. Ben her gün mahkemelerin, savcıların hukuku üstün kılmalarından bahsediyorum. Bu da hayata geçirilecek. Ama savcıların yüzde 99'unu ben tayin etmedim, önceki yönetim tayin etti. Biz şu anda bu insanlarla, hukuka, kanunlara dayanarak yolsuzlukla mücadele için bir mutabakata varmalıyız." Para sihirbazı, kadife devrimlerin finansörü George Soros ile kapıdan çıkışında karşılaştığımızı hatırlattığımızda "gizli bir iş yaparken yakalanmış" tepkisi veriyor. Elini dizine vurup, gülmeye başlıyor. Bir gazetede Soros ile görüşmeyi reddettiği haberinin çıktığını bunun doğru olmadığını belirtiyor. "Soros'un Ukrayna'daki son günüydü. Yardımcılarım görüşmem için 15 dakika bir süre yarattılar" açıklamasıyla yetiniyor.

HÜRREM SULTAN'A KÜSLER
Ukrayna'da "Rokselana" adını alan, İstanbul'agetirildiğinde "Hürrem" ismi verilen Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan konusunu açıyoruz. Hürrem Sultan'ın mezar taşında "Rus asıllı" yazdığını belirttiğimizde şöyle diyor: "Ukrayna'da herkes Hürrem Sultan, Rokselana hakkında her şeyi biliyor. Bunun düzeltilmesi için Türkiye bir şeyler yapmalı..." Hürrem Sultan'ın Türbesi'ni ziyaret edeceğini de bildirip devam ediyor: "Düşünüyorum da, Hürrem Sultan çok akıllı bir Ukraynalı kadındı. Çünkü Osmanlı İmparatoru'nun hayatını önemli ölçüde değiştirdi. Padişah'ın hayatına birçok yenilik getirdi. Bu Ukraynalı kadınların güçlü karaktere sahip olduğunun en güzel göstergesi. Şimdi düşünüyorum da herhalde bazı Türk erkekleri de Hürrem Sultan'a küskünler. Çünkü o Padişah'a bir kadını sevmesini, tek kadınla yaşamasını öğretti. Çok erkek için bu gerçekten çok zor..."

KIZLARA BAKIYORLAR

Ukrayna'dan milyonlarca kişinin tatil yaptığı Türkiye'ye daha önce gelip gelmediğini sorduğumuzda, "Bir kez gittim" diyor. Yuşçenko, Türkiye tatili ile ilgili olarak şu bilgileri veriyor: "Türkiye'de denizden üç bin metre yükseklikteki dağlara çıktım. Orada bir arı çiftliği gördüm. Ben deniz turizmini sevmiyorum. Bana hareket lazım. Otomobille veya koşarak dolaşabileceğim hareket lazım. Türkler ise kumsalda yatıp kızlara bakarak tatil yapmayı seviyor." Ukrayna'dan çok sayıda turistin o kumsallara geldiğini söylediğimizde, babacan bir tavırla elini omzumuza koyup kahkaha atmakla yetiniyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Milletvekilleri üniversite kapma yarışına girişti
 'İdeolojik tartışmaya girilmemeli'
 'Bunu yazan Tosun'a 100 YTL ceza gelecek
 Başbakan'dan tören ve hediye genelgesi
 Anafartalar'da 90 yıl sonra mevlit okundu
 Adalet Bakanlığı 'özürlülere iki tanık'ta ısrar etti
 PKK'lı sevgilinin yolunda kendi hayatı yok oldu
 ODTÜ'nün 'Tont dedesi'
 Mahsun Kırmızıgül'e vergi borcu şoku
 Alman teröristin cenazesi
 Kısa...kısa...
ERDAL ŞAFAK
Demokrasi tüzükle gelir mi?
Bu günlerde...
UMUR TALU
Dikişsiz yazı!
Cumhurbaşkanı "kaçak kurs ve...
Benedict Bellucci'ye karşı!
İtalya'da yapılacak 'yapay döllenme' referandumu, 'Evetçi' cephedeki...
PKK'lı İbrahim'e kefaleten özgürlük
Türkiye'nin terörist olduğu gerekçesiyle iadesini istediği ancak...
Sistem çöktü uzman çağırın
Sistem çöktü uzman çağırın
Bilgisayar uzmanı Yanal'ın 'sistemi' bir kez daha arızaya uğradı. 51...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu