kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şifresini çözen sözcü
İş yerinde de evde de komşu

Başbakan'ın 'Perşembe'si

Yeni Başbakanlık sözcüsü Beki, Erdoğan'ın zihin kodlarını çözdüğü kitabında "Başbakan önemli kararları perşembe günü alır" diyor. Beki de göreve perşembe günü atandı.

Şifresini çözen sözcü

Başbakanlık sözcülüğüne atanan gazeteci M. Akif Beki, kitabında Erdoğan'ın zihin şifrelerini çözmüştü. Beki'nin kitabında, Başbakan'ın Hurufiliğe göre adının anlamı ve grameri ele alınıyor.

Gazeteci M. Akif Beki, Başbakan Erdoğan'ın "sözcüsü" olarak atandı. Beki basın toplantılarında belirli bir konuda Başbakan Erdoğan'ın ne düşündüğü sorulduğunda tıpkı başbakanmış gibi soruları yanıtlayabilecek. Sözleri Başbakan tarafından söylenmiş kabul edilecek. Ancak Beki'nin geçmişini bilenler onun "Erdoğan'mış gibi" soruları yanıtlamasına şaşırmayacaklar. Zira 2003'te yazdığı Erdoğan'ın Harfleri isimli kitapta Başbakan'ın "düşünce kodlarını" çözmüş ve ortaya koymuştu.

TÜRKÇE VE ARAPÇA
İki bölümden oluşan kitapta, önce İslami akımlardan biri olan Hurufiliğe göre Başbakan Erdoğan'ın ismindeki harflerden başbakanın karakteri ortaya konuluyor. Ardından Erdoğan'ın gramerini mercek altına alıyor. Beki, kitabında Erdoğan'ın ikili bir ifade biçimi olduğunu belirtiyor. Kitapta Başbakan'ın Rizeli ve anadili Türkçe olduğu kaydedilirken zihin mekanizmalarının Türkçe gramere göre çalıştığı belirtiliyor. İmam Hatip liseli Erdoğan'ın temel düzeyde de olsa Arapça bildiği ve Kuran'ı Arapça'sından okuyabildiği ifade ediliyor.

SÖZLERİNİN ANLAMI
Kitaba göre muhafazakar bir çevrede yetiştiği için Erdoğan dini terminolojiye hakim. Bu durum "mental süreçlerini" de etkiliyor. Başbakan'ın kullandığı dile dikkat çekilen kitapta Beki özellikle Arapça'da sözcüklerin tek bir anlamının olmadığını vurguluyor. Beki kitapta örneğin "Hayır" kelimesinin tek başına bir anlam ifade etmediğini Erdoğan'ın "Hayır"ının "biraz ısrar edersen fikrimi değiştirebilirim" anlamında da algılanabileceğini ifade ediyor. Beki Erdoğan'ın kullandığı cümlelerden yola çıkarak başbakanın olaylara sadece "siyah/beyaz" olarak bakmadığını, gri tonları da görebildiğini ifadeediyor. Erdoğan vermek istediği mesajı güçlendirmek için her iki dilin gramatik imkanlarından da yararlanıyor. Örneğin konuşmalarında vermek istediği mesajların altını kalın bir tonla çiziyor. "Şunu söylüyorum ki katiyen bu anlayışın içinde olmayacağız" diyor. Beki kitabında bu cümleyi şöyle analiz ediyor: "Bu çok tipik bir Erdoğan cümlesi. Standart bir Türkçe cümle yapısında aynı şey şu şekilde söyleniyor; 'Bizim bu anlayışta olmayacağımızı söylüyorum'. Görüldüğü gibi Erdoğan, iki gramer mantığı arasında bir sentez yaratıyor ve anlatılmak isteneni belirginleştirmek için Arapça'nın mübalağa yeteneğinden yararlanıyor." Beki Erdoğan'ın astrolojik analizini de yapıyor. 1954 yılı Şubat ayında doğması nedeniyle Erdoğan'ın modern astrolojiye göre Balık burcunun etkisi altında olduğunu ifade ederek şöyle yazıyor: "Bu burcun gezegeni Neptün. Ama Hurufilerin özellikle de İbn-i Arabi'nin çizelgesinde esas alınan yıldız sistemi farklı. Bu sisteme göre Erdoğan gibi balık burcunda doğanlar, Arapça adıyla Müşteri Yıldızı'nın etkisinde. İbn-i Arabi'ye göre 'Müşteri feleğinin menzili semay'i saniye', yani ikinci kat. Yaradılış takvimine göre ise günü Perşembe. Arabi'ye göre bu mertebelerin peygamberi ise Musa peygamber."

PERŞEMBENİN SIRRI
Buradan yola çıkarak Erdoğan'ın önemli kararlarını perşembe günü alması tavsiye ediliyor. Gerçekten de Erdoğan'ın bir perşembe günü başbakan olarak atanması, son yaptığı kabine değişikliğinin bir perşembe gününe denk gelmesi ilginç bir tesadüf oluşturuyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Vekil yöneticiler için Hükümet'e ültimatom
 AK Parti yumuşadı
 CHP'li eski başkan ile oğluna infaz
 Kaçak Kuran kursuna veto: Sapkın düşünce özendiriliyor
 Bush'tan kritik soru
 Edelman'lara veda yemeği
 'Türkiye'yi destekledim tavrım değişmeyecek'
ERDAL ŞAFAK
Zehir zemberek
Hükümet dün iki ateş arasında kaldı. Bir...
ALİ KIRCA
Tayfun!
Ola ki Türkiye'nin "iyi insanlar"ı Tayfun'un...
YILMAZ ÖZDİL
A şıkkı, b şıkkı
Türkiye'de kaba hesap 16 milyon...
ERGUN BABAHAN
Sezer'in hakkı Sezer'e
Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere...
MEHMET ALTAN
Fransa kendini azletti...
AB'yi şekillendiren ne?...
Türkiye kehanetleri
Anayasanın sadece üç gün arayla Fransa ve Hollanda tarafından...
Dünya liderlerini efkâr bastı
Dünya liderleri zor günler geçiriyor... Fransızlar'ın AB anayasasına...
Milli Mücadele
Milli Mücadele
Milli Takımımız 2006 Dünya Kupası elemelerindeki en önemli maçına...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu