kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkiye üzerinden siyaset yapmayın'
Türkiye Enerji Koridoru, Ceyhan da enerji üssü olacak

Türkiye Enerji Koridoru, Ceyhan da enerji üssü olacak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı projesiyle Türkiye'nin gerçek bir enerji koridoru ve Ceyhan'ın bir enerji üssü olacağını belirterek, Türkiye'nin merkezi konumunun, stratejik öneminin, bu proje öncesiyle kıyaslanmayacak kadar arttığını ifade etti.

Partisinin TBMM Grup toplantısında konuşan Erdoğan, geçen hafta devreye giren Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'na değindi. Yıllarca beklenen ve konuşulan Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın nihayet devreye alındığına işaret eden Erdoğan, Türkiye için hayati önem taşıyan bu projenin, bütün dünyanın da büyük ilgi gösterdiği stratejikdeğere sahip olduğunu belirtti. Bu dev projenin üçte ikilik bölümünün Türkiye topraklarında olduğunu ve Türkiye tarafından inşa edildiğini hatırlatan Erdoğan, ''Türkiye'nin bölgesindeki merkezi konumu, stratejik önemi, bu proje öncesiyle kıyaslanmayacak kadar artmıştır. Türkiye'nin yıllardır tekerleme gibi dilinde dolaştırdığı ama bir türlü hayata geçiremediği büyük projeleri realize etmeyi görev biliyoruz. Acil Eylem Planımız ve Hükümet Programımızda vaat ettiğimizgibi, Türkiye gerçek bir enerji koridoru, Ceyhan da bir enerji üssü oluyor'' dedi.

Bugün dünyanın stratejik haritasına bakanların, bölgenin özellikleüzerinde durduklarını ve bundan sonra çok daha fazla duracaklarını ifade eden Erdoğan, Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın Ceyhan'dan dünyaya açıldığını, yakın gelecekte Samsun-Ceyhan hattının gerçekleşmesiyle Türkiye'nin stratejik öneminin daha da artacağını vurguladı.

Geçen hafta ziyaret ettiği Kazakistan'da yetkililerin, Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'ne dahil olmak istediklerini ifade ettiklerini belirten Erdoğan, bu yeni sürecin 1 ay içinde anlaşmaya bağlanacağı ve projenin daha güçlü hale geleceğini bildirdi. Erdoğan, Kazakistan'ın buraya dahil olmasıyla Azerbaycan, Kazakistan, Türkiye ve Gürcistan'ın bu hattı çok güçlü kılmak suretiyle dünyaya açılımda önemli bir enerji koridoru teşkil etmiş olacağını söyledi. Bakü-Tiflis-Ceyhan Projesi'nin ''çevre dostu'' olarak hayata geçirildiğine dikkati çeken Erdoğan, bu açıdan da dünyadaki öncü projelerden biri olduğunu vurguladı.

Asya doğalgazını Yunanistan'a bağlayacak boru hattına da işaret eden Erdoğan, ''Önümüzdeki ay Sayın Karamanlis ile biraraya gelerek, Türkiye-Yunanistan sınırında Karacabey'den Batı Trakya'ya geçecek bu hattın sınır noktasında temelini atacağız ve kısa zamanda enerji koridoru, Yunanistan üzerinden batılı ülkelere doğalgaz nakline vesileolacak. Hem Türkiye hem Yunanistan hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha iyi bir noktaya gelmesi için bu projenin çok değerli kazanımlar getireceğini ümit ediyoruz'' diye konuştu.

DİE'NİN İŞSİZLİK RAKAMLARI

Erdoğan, DİE'nin bu yılın ilk çeyreğine ilişkin istihdam verilerini geçen hafta açıkladığını hatırlatarak, bazılarının, DİE'ninhesaplama yönteminde yaptığı değişikliği göz ardı ederek erken yorumdabulunduklarını, geçen ayın işsizlik rakamlarına bakarak işsizliğin arttığı yönünde haksız eleştirilerde bulunduklarını söyledi. Geçen yılın ilk çeyreğiyle karşılaştırma yapmanın yeni açıklanan rakamlarla artık mümkün hale gelmediğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''2004 yılının ilk çeyreğinde, yani Ocak-Şubat-Mart aylarında işsizlik oranı yüzde 12.4 olmuştur. Bu yılın Ocak-Şubat ve Mart aylarında ise bu oran yüzde 11.7 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yıldan bu yıla, yüzde 0.7'lik bir düşüş söz konusudur. Bu da 80 bin işsizin iş bularak çalışmaya başladığını göstermektedir. Şimdi diyeceksiniz ki80 bin çok farklı bir rakam. Ama bunu bile kullanmak isteyenler var. Olay, 80 bin değil. Bu, arzu ettiğimiz oranda bir miktar değil, kabul ediyorum. Ancak şuraya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum; geçen yılın ilk çeyreğine göre bu yıl, tam 856 bin kişi iş gücüne katılmış ve iş bularak çalışmaya başlamıştır. Bunu niye kaydetmiyorsunuz? Bunu, hiç görmüyorlar. Hemen oranlara bakıp ona göre bir değerlendirmeyapıyorlar. Bunu nasıl görmezlikten gelirsiniz? Her zaman söylüyorum ya, bu iş hayatın içinde olmalı. Hayatın içinde olmadığınız, hayatı yaşamadığınız takdirde, hele bir de ideolojik yaklaşımlarla bunu değerlendirmeye kalkarsanız bunu yakalayamazsınız.

Yani, hem 856 bin kişi ilk kez çalışmaya başlamış, hem de artı 80 bin işsiz iş bulmuştur. Türkiye'nin nüfusu hızlı şekilde artıyor, iş gücü yine hızlı artış gösteriyor. Bu hızlı artışlara rağmen, işsizlik daha istediğimiz seviyede olmasa da düşüyor. Bu da asla azımsanmayacakbir başarıdır.''

Erdoğan, rakamları eğip bükmeye hiç kimsenin hakkı olmadığını, hesaplamaların uluslararası standartlara göre yapıldığını belirterek, rakamların, her türlü baskıdan, yönlendirmeden uzak olarak tamamen objektif bir biçimde derlendiğini kaydetti. Erdoğan, ''Şimdi işinize geldiğinde rakamları güvenilir kabul edeceksiniz, işinize gelmediğindeya bu rakamları görmeyeceksiniz ya da istediğiniz gibi yorumlayacaksınız. Bunu, bilim de kabul etmez, izan da kabul etmez, insaf da kabul etmez'' dedi.

'İŞSİZLİĞİ TAMAMEN YOK ETME İDDİAMIZ YOK'


Erdoğan, bazı kişilerin bu rakamlarla çok farklı bir ünsiyet içinde olduğunu, geçmişte Maliye Bakanlığı bile yapanların, rakamları yorumlarken, sanki ''bambaşka bir gezegenden konuştuklarını'' belirterek, bu kişilerin yoksullukla ilgili verilere akla ziyan yorumlar getirdiklerini söyledi. Bu kişilerin ''2004'de Türkiye yüzde 9.9 büyümüş, ama yoksulluk artmış'' dediklerini aktaran Erdoğan, yoksullukla ilgili verilerin 2002 ile 2003 yıllarının kıyaslaması, bahsedilen büyüme oranının ise 2004 yılına ait olduğunu belirterek, 2002'de büyümenin 7.9, 2003'te ise 5.9 olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Erdoğan, ''Yani büyüme hızında göreceli bir düşüş var. Burada dikkat edilmesi gereken husus, iki yıl arasındaki büyüme oranlarıyla, yoksulluk verilerinin korelasyonudur. Bu çerçeveden bakınca iki yıl arasında bile yoksulluğun arttığından bahsetmek mümkün değildir. Bütünbunları görmezseniz, çalışmanın başlığına bakmazsanız, 'tarih önemli değil, ben sadece rakamlara bakarım' derseniz, kusura bakmayın, yanlışyaparsınız'' diye konuştu.

Ekonomideki büyüme, üretim ve verimlilikteki artışın, ulusal ve uluslararası yatırımlardaki gelişmelerin, gelecek dönemde istihdama veyoksullukla mücadeleye daha fazla yansıyacağını ifade eden Erdoğan, budurumda Türkiye'nin kronik işsizlik sorununu da yoksulluk sorununu da daha aza indireceğini vurguladı.

''Bunu tamamen yok edebilir misiniz?'' diyen Erdoğan, bu konuda iddiaları olmadığını vurguladı. Erdoğan, ''İşsizlikte böyle bir iddiamız olmadığını her zaman söylüyorum. Niye; ABD, Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri şu anda bunu halledememiş ki ben halledeyim. Dünya artık emek yoğun olmaktan çok teknoloji yoğun üretime, yatırıma geçiyor. Böyle olunca emeğe daha daralan bir istihdam alanı doğuyor. Onedenle hizmet alanlarını geliştirmek zorundayız. Yatırımların bu yöneartması lazım ki emek yoğun alanlarda yeni istihdam alanı meydana getirelim ve daha fazla iş imkanı doğuralım'' dedi. Gelişmiş ülkelerin sosyal güvenlik kurumlarının Türkiye ile kıyaslanmayacak kadar güçlü olduğunu, onların sıkıntılarını bu yolla giderdiklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin de sosyal güvenlik kurumları güçlendikçe sıkıntıların giderileceğini kaydetti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kaya'ya hapis istemiyle dava açıldı
 "İslam doğru biçimde anlaşılmalı"
 Şüpheyi bırakın birlikte çalışalım
 Ercan'da kahraman gibi karşılandılar
 Soykırım ve Kıbrıs desteği
 Tarikat ayinlerine koruma
MUHARREM SARIKAYA
Çiçek: Dolmuşa gelmem..
Cumhurbaşkanlığı seçimine daha...
YAVUZ DONAT
Eğinli Ermeni Orhan (Ohannes)
Eğin olan adı "halkın...
Eşine kalbini verdi şimdi de böbreğini!
Nörolog Mehmet Arı Balcı, eşi Ayla Balcı'ya 33'üncü evlilik yıldönümü...
Belki gazetede görür de bize mektup yazarlar
Bandırma Cezaevi'nin kadın mahkûmları çocuklarını özlüyor. Kimi...
Gül haklı çıktı
Gül haklı çıktı
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Fransız meslektaşı Barnier'yi...
Yavrumu memur diye verdim çete yaptılar
Yavrumu memur diye verdim çete yaptılar
Öldürülen Susurluk sanığı eski Özel Harekâtçı Yorulmaz'ın annesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu