kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sezer laiklik ve Öcalan arasında sıkıştı
Yürürlük tarihi basını etkiliyor

Sezer'in zor kararı

Meclis TCK'daki tadilatı kabul etti, şimdi gözler Çankaya'ya çevrildi. Yasadaki üç dikenli hüküm Sezer'i çok zorlayacak.

Sezer'in önünde üç yol var: Bekletmeden onaylayacak ve yasa 1 Haziran'da yürürlüğe girecek. Kısmen veto edecek ve yasa ilk hazırlanan haliyle yürürlüğe girecek. Onaylayacak ama Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.

1- KAÇAK KURAN KURSLARI
Sezer'i zorlayan en kritik konu "Kaçak Kuran kurslarına cezayı hafifleten" hüküm. Meclis'te CHP'nin isyanına yol açan bu hükmü Sezer veto etmezse yasa bu haliyle yürürlüğe girecek.

2- APO'NUN LEHİNE HÜKÜM
Sezer bu hükmü veto ederse yasa 1 Haziran'da ilk haliyle yürürlüğe girecek. Bu durumda 302'nci maddedeki "elverişli vasıtalar" ifadesini Apo yeniden yargılama istemi için kullanabilir.

3- ÇAĞLAR'A AF MADDESİ
Yasadaki "etkin pişmanlık" hükmü de kamuoyunu rahatsız etti. Sadece Cavit Çağlar'ın hapse girmesini önlemeyi amaçlayan bu düzenlemeye Sezer'in ne diyeceği merakla bekleniyor.


Sezer laiklik ve Öcalan arasında sıkıştı

Sezer, TCK değişikliğini laiklik gerekçesiyle veto ederse 1 Haziran'da Öcalan'a yeniden yargılanma yolu açılacak. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek tartışmalı bir başka madde de Cavit Çağlar'a özel af getirecek.

TCK'daki düzenlemeleri iyileştirmek amacıyla yapılan kanun değişikliği paketine, son anda 'kaçak Kuran kursu' açanlara verilen cezanın düşürülmesine ilişkin bir madde eklenmesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ikilem içinde bıraktı. Sezer, kaçak Kuran kurslarına verilen cezayı düşürdüğü için yasayı veto ederse, bu durum, Abdullah Öcalan'ın işine yarayacak. Değişiklik paketi, yeni TCK'nın yürürlüğe gireceği 1 Haziran'dan önce yürürlüğe girmezse, Öcalan'a yeniden yargılanmak için mahkemeye başvurma yolu açılabilecek. Öcalan, AİHM'nin "yeniden yargılanma" kararının yanında, bir de iç hukukta davasının yeniden görülmesini isteme hakkına kavuşabilecek.

ÖCALAN'A "ELVERİŞLİ"
1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan TCK'nın 302'nci maddesi, Öcalan'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını sağlayan mevcut TCK'nın 125. maddesinde değişiklik yapıyor. Bu madde, bölücülük suçunun işlenmesi için "elverişli bir fiil" bulunmasını zorunlu hale getiriyor. Bu ifade suçun kapsamını daraltacağı için lehte bir hüküm olarak yorumlanıyor. Bazı hukukçuların uyarısı üzerine, AK Parti, Öcalan'ın işine yarayabileceği endişesiyle, 1 Haziran'da yürürlüğe girecek yeni TCK'daki bu maddeyi, "elverişli bir fiil" ifadesini çıkararak, değişiklik paketine aldı. Ancak Öcalan'a karşı önlem alan AK Parti, aynı pakete, son dakikada "kaçak Kuran kursları" ile ilgili değişikliği önergeyle ekledi. Şimdi gözler, Cumhurbaşkanı'na çevrildi. Çünkü, Sezer bugüne kadar bir çok yasayı "laiklik" gerekçesiyle veto etti. Sezer'in tavrı nedeniyle, TCK'da değişiklik paketi, 1 Haziran'dan önce yürürlüğe girmezse, Öcalan'ın kaderini değiştirebilecek bir durum ortaya çıkacak. Değişiklik paketi, 2 Haziran'da yürürlüğe girse bile, Öcalan, "kazanılmış hakkı" olduğunu belirterek, davasının yeniden görülmesini isteyebilecek. Sezer'in gelinen noktada 3 seçeneği bulunuyor.

Bir-iki gün içinde yasayı inceleyip veto edebilir. Böylece 1 Haziran öncesi Meclis'e yasayı yeniden çıkarma şansı tanıyabilir.

Yasayı onaylayıp, "kaçak Kuran kursları" ile ilgili maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir. Böylece 1 Haziran'dan önce yasanın yürürlüğe girmesini sağlayabilir.

Sezer, yasaları incelemek için Anayasa'da kendisine tanınan 15 günlük süreyi sonuna kadar kullanabilir. Bu durumda, "elverişli fiil" ifadesinin bulunduğu TCK yürürlüğe girer ve Öcalan'a mahkemeye başvurma yolu açılabilir.

ÇAĞLAR'A ÖZEL AF
1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan TCK, bankası TMSF"ye devredilen Cavit Çağlar'a 'kolaylık yasası' olarak da değerlendiriliyor. Dolandırıcılık suçundan 3 yıl 10 ay 20 gün hüküm giyen Çağlar, TCK'nın "etkin pişmanlık" başlıklı 168'inci maddesinden yararlanıp, cezasında indirim isteyebilecek. Buna göre dolandırıcılık suçunu işleyen bir kişi verdiği zararı soruşturma aşamasında öderse cezası üçte iki, kovuşturma aşamasında öderse yarısına kadar indiriliyor. TMSF'ye devredilen diğer banka patronlarının hiçbiri Çağlar gibi böyle bir hakka sahip olamayacak. Çünkü, 1999 yılında Bankalar Yasası'nda bir değişiklik yapıldı. Bankacılık suçları "nitelikli dolandırıcılık" yerine "zimmet" suçu kapsamına alındı. Çağlar dışındaki banka patronları, Bankacılık Yasası kapsamındaki zimmet suçundan yargılanıyor. Bankalar Yasası'ndaki zimmet suçuna ilişkin etkin pişmanlık bulunmadığı için patronlar paralarını ödese bile bu kolaylıktan yararlanamıyor. Eğer değişiklik 1 Haziran'da yürürlüğe girmezse Çağlar'ın cezası, 2 yılın altına inip paraya çevrilip ertelenebilecek.

TOPTAN: DEĞİŞEBİLİR
Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan yargılanan diğer banka patronlarının da indirimden yararlanması için değişikliğin TCK'da değil, Bankalar Yasası'nda yapılması gerektiğini söyledi. Toptan, "Tasarısı Meclis'te bekliyor. Tasarıya etkin pişmanlık ile ilgili bir ekleme yapılmalı. Tatilden önce ele alınmayacaksa tek maddeli değişiklikle çıkartılmalı" dedi. AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik de, "bir ayrıcalık ve eşitsizlik varsa bunun düzeltilmesi gerektiğini" söyledi. CHP'li Orhan Eraslan da "Etkin pişmanlık herkes için eşit uygulanmalı" dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Rahattan rahatsız olanlar var
 Sadece bir şiir okudu
 CHP restini çabuk unuttu
 Krizin mimarı Hasan Kara
 Diyarbakır'da mayınlı tuzak
 'Baba bana ne oldu?'
 Cemal Kaya savcılığa ifade verdi
 Harbiye'de tuz ve şeker diyeti
 'Kadının rüyası değersizdir'
 Prefabrik vurgun el altından yürüdü
ERDAL ŞAFAK
Börek ve çığlık
Meclis'te dün iktidar-muhalefet ayırımı...
ALİ KIRCA
Spor sayfasındaki yazı!
Bu satırların yazarı, bugün spor...
YILMAZ ÖZDİL
Soykırım "kanguru"dur
Avustralya kıtasını "tesadüfen"...
ERGUN BABAHAN
Bir yasanın anatomisi
Meclis'te görüşülüp kabul edilen...
MEHMET ALTAN
Maymun demokratlığı...
Nutuk atmaya gelince hepsi güya...
Mucize bekliyor
Fransa'da 'dananın kuyruğu' yarın kopuyor. Halk, Fransa'da 'dananın...
ABD'ye Rum engeli
Kıbrıs'ta çözüm umutlarına Rum tarafından "sert" cevap...
Ellerinde kupa akıllarında Avrupa
Ellerinde kupa akıllarında Avrupa
Formalite maçında Konya'ya yenilen F.Bahçe, şampiyonluk kupasını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu