kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ergun Babahan @ SABAH
 

Tarihi doğru okumak

Tarih büyük bir okuldur. Geçmişten ders almayan sağlıklı bir gelecek kuramaz.

Kriz dönemleri kimliklerin "turnusol kağıdı" gibidir. Kim gerçek AB'ci, kim sahte demokrat bu dönemlerde ortaya çıkar. 28 Şubat böyle bir kriz dönemiydi.
Şimdi benzer bir süreçten geçiyoruz. Bu dönemde, demokrasi, insan hakkına saygı kadar tarihin doğru okunması da devreye giriyor.
Biz Ermeni sorununu tartışırken kimi köşelerde
Çerkez Sürgünü gündeme getirildi. Bizim "Çerkez" dediğimiz Abhazlar ve Adigeler bundan 141 sene önce gerçekten büyük bir acı yaşamıştı. Kafkas Savaşı'nın ardından Ruslar 1.5 milyon kadar Çerkez'i gemilere yükleyip sürgün etmiş, bu zorlu yolculuk sırasında 100 binlerce insan can vermişti.
Bu sürgünün 141'inci yıldönümü geçen hafta anıldı. Bir halkın tarihten gelen acılarını hatırlayıp bu yolda can verenleri saygıyla anmasında rahatsız edici bir yan göremiyorum. Hele, bu tarihsel ve trajik hatırayı insani bir temelde ananları potansiyel bölücüler olarak görmek bu insanlara yapılabilecek en büyük haksızlıktır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi Çerkez kökenli halkımızın cumhuriyetimize sadakatinin kanıtıdır. Onların hatıralarını hepimiz paylaşıyor ve saygıyla anıyoruz. Doğrudur, biz Balkanlar'dan sürülen, öldürülen Türk ve Müslümanlar'ın uğradığı mezalime Halide Edip Adıvar duyarlılığında sahip çıkamadık. Oysa çıkmamız gerekirdi.
Geçmişin acı olaylarını hatırlamak, bu olayların yıldönümlerini anmak kendiliğinden felakete yol açacak bir tutum değildir çünkü. Bu tarihi nasıl okuduğunuza bağlıdır. Tarihi Miloseviç gibi, nefret ve yıkım üretmek için kin temelinde de okuyabilirsiniz veya geçmişin acılarının tekrar yaşanmaması, halkların kardeşçe yaşamlarına halel gelmemesi için ders çıkaracak tarzda okursunuz.
İkinci Dünya Savaşı'nın 40 milyondan fazla insanın canına mal olan trajik hatırasıdır ki, bugün barış içindeki birleşik bir Avrupa projesini yaratıp realize etti. İkinci Dünya Savaşı'nın hatıralarından NeoNazi veya Siyonist projeler de çıkarabilirsiniz, Avrupa Birliği projesini de.
Bu yüzden önemli olan sizin tarihi nasıl okuduğunuzdur.
Kabul etmek gerekir ki, hiçbir ulusun tarihi tertemiz değildir. Her ulusun içinden insanlık düşmanı yöneticiler çıkabilir. Ancak Alman tarihinde bir Hitler olması, Almanlar'ın insanlık tarihine yaptıkları büyük katkıyı unutturmaz. Tarih doğru okunduğunda bize geleceğin doğru yol haritasını verir. Bir daha yeni insanlık dramları yaşanmasını istemiyorsak, tarihten kaçamayız. O tarihte elbette büyük başarılar, zaferler kadar bizi kritik dönemlerde doğru tercih yapmaya zorlayacak dramlar da vardır.
Tarih büyük bir okuldur.
Selanik'te Rodos'ta, Bulgaristan'da, Kafkasya'da veya Arabistan'da 100 sene önce yaşanan olayları okuyup öğrenmenin, buna yol açan toplumsal nedenleri, lider hatalarını tartışmanın tarihin "demokrat" okuruna bir zararı olmaz, olmamalı.
Bu tarihi kin üstüne okuyanların günümüzde İnsan Hakları Mahkemesi'nde hesap verdiğini göz önünde tutarsanız, korkularınızın ne kadar gereksiz olduğunu daha iyi anlarsınız.
İnsanların acılarını anmalarına, yaşanan insanlık dramlarını anımsamalarına karşı çıkmayın, en iyisi gözlüklerinizi değiştirin, tarihi insan haklarına, hukuka saygılı, demokratik toplumlar kurmayı destekleyecek biçimde okumaya başlayın.
Unutmayın, hataların, yanlışların, acıların, dramların üstüne şal örtmeye çalışarak sadece yeni dramlara, yıkımlara, acılara yol açarsınız. Çünkü geçmişten ders almayan sağlıklı bir gelecek kuramaz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tarihçiler de tartışamadı   / 26-05-2005
 Aydın muhalefetine alışmak   / 25-05-2005
 Şampiyon haklıdır   / 24-05-2005
 'Adil yasalar'   / 23-05-2005
 Çifte standart   / 21-05-2005
 Önce adalet   / 20-05-2005
 'Lekelenmeme hakkı'   / 19-05-2005
 Enerjiyi boşa harcamak   / 14-05-2005
 Söz artık hukukun   / 13-05-2005
 11 Eylül mantığı   / 12-05-2005
ERDAL ŞAFAK
Ektiklerini biçmek
MHP'liler 12 Eylül döneminde...
ÖMER LÜTFİ METE
Uyan padişahım uyan
Kuzey Ren Vestfalya'daki eyalet...
UMUR TALU
Sizin neyiniz eksik!
Şey, siz, hani "guk" dedi mi,...
YILMAZ ÖZDİL
Ne maçtı ama...
İlk yarı, Mamma Mia......
ERGUN BABAHAN
Tarihi doğru okumak
Tarih büyük bir okuldur. Geçmişten...
İkinci Bush-Clinton meydan savaşı
1993'ün rövanşını kim alacak? Baba Bush ve Bill Clinton arasındaki...
İsrail'e insan haklarında çifte rapor darbesi
İsrail'deki insan hakları örgütlerinden B'Tselem, ülke...
2012 oyum sizin
2012 oyum sizin
Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki süper organizasyonun büyülediği UEFA...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu