kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Dayanılmaz ağırlığımız

Gazete ve TV'leri izleyerek, internette dolaşarak dünkü günün (25 Mayıs 2005) sıcak olaylarını gözden geçirirken Türkiye'nin 'tek adam' yöntemiyle asla belini doğrultamayacağına bir kere daha iman ettim. Sanki ilahi bir seçici, bize her yandan çuvaldız batıran bir 'olay demeti' hazırlamış:
-Bir an önce kurtarıcı saplantısından kurtulun! Olay demeti şu:
* Kurulalı beri çok kimse tarafından kültür, istihbarat ve strateji adına Batı'nın Türkiye'deki Truva atı gibi algılanan, kendisi de öyle kabul edilmekten memnun gibi davranan Boğaziçi Üniversitesi'nin sözde Ermeni soykırımı ile ilgili paneli iptal edildi. Bu panel, Türkiye'de birtakım aydınların resmi şemsiye altında Ermeni meselesiyle ilgili resmi tezlere açtığı bir savaştır. Kanıt olarak panelin konu başlıkları kafidir. Tamamı soykırımın yapıldığına inandırılmış önyargılı uzman (!) kadro ile sözde bilimsel çalışma yapma numarası, her şeye rağmen başarılı da olmuştur. Çünkü bu sefil numara, 'Türkiye'de Ermeni meselesini bilimsel olarak tartışmaya bile imkan yok' şeklinde iğrenç bir yalanla sağduyuyu boğma fırsatı yaratmaya yetmiştir.
* Meşhur 'Medeniyetler Çatışması' tezinin pazarlamacısı Huntington, Ermeni asıllı karısı İstanbul'u çok sevdiği için bir daha gelmek istediğini bildirdi ve ekledi: Avrupa sizi asla üyeliğe almayacak.
* Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının açılışı yapıldı.
* PKK yine saldırdı ve dört güvenlik görevlisini şehit etti.
* İspanyol basını, Eurovision şarkı yarışmasında Yunanistan'ın birinciliğini Avrupa'nın Osmanlılaşması olarak yorumladı. Mesela ABC gazetesine göre Yunanistan 'Türk kültürü' sayesinde kazandı: 'Çünkü Yunanlılar ritim, dans ve şovlarıyla bütün Avrupa'ya bir Osmanlı şöleni yaşattı. Romanya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek ve Bulgaristan'ın da şarkılarında sürekli Osmanlı motifleri kullanıldı. Türkler neden bu kadar Avrupalı olmaya çalışıyor ki? Bıraksınlar, zaten Avrupa bu şarkı yarışmasıyla Türkiyeli olmaya başladı. Ayrıca Avrupa'da müzik çöktü. Nitekim Fransa, İspanya, İngiltere ve Almanya'nın Eurovision yarışmasında aldığı düşük puanlar ortada.


Bütün bu haberlerin bir güne sığması, ceset kadar olsun tarih bilincine sahip bulunmayan çoğu Türkiye vatandaşı için bir anlam taşımaz. Fakat eğer kendi geçmişiniz ve kimliğiniz hakkında az-çok bilginiz varsa bir çırpıda okuyacağınız bütün bu gelişmeler size müthiş bir 'önemli olma' duygusu verecektir. Apaçık ki, Türkiye olumlusu ve olumsuzu ile sayısız gelişmenin ve sayısız soru işaretinin merkezindedir. Her ne yaşanırsa yaşansın bu merkezi konum değişmeyecektir.
Böyle bir tablo karşısında ancak iki vaziyetten birini alabilirsiniz:
1) Burası çok önemli bir ülke ama biz hakkını veremediğimiz için mutlaka bir ağa bulup onun koltuğunun altına sığınmalıyız. Soğuk savaş döneminde bu ağa ABD idi. Şimdi ondan daha uygar bir ağa bulduk: AB daha mülayim, daha barışçı, daha demokrat bir efendi olarak bizi koltuğunun altına almalıdır. Bu cici efendinin himayesine girebilmek için ne istenirse vermeye değer.
2) Ben bu çok önemli coğrafyanın hakkını dün verebildiğime göre yarın da verecek cevhere sahibim; bu hedeften de asla şaşmayacağım. Benim bütün günüm, bütün ilişkilerim, bütün tasarılarım bu temel hedefle örtüştüğü ölçüde anlam ifade eder, bu hedefle ters düştüğü zaman kağıt üzerinde geçerli bile olsa hiçbir değer taşımaz!
Türkiye'de asli kavga budur. Ancak bu iki tavırdan haysiyeti merkez alanı, kuru böbürlenmecilerin dilinde rezil olmaktadır! Hatta milli haysiyet iddiasını ilmi ve fikri haysiyetten yoksun üsluplarla sürdüren zavallı kadrolar, aslında sığınılacak ağa arayanlara hizmet ederler. Zira söylemleri o kadar yüzeysel, övünçleri o kadar hazımsız, yönelimleri öylesine muhasebesizdir ki, doğrudan mandalığa razı aydınlardan daha fazla uşaklaştırıcı etki yaparlar. Onların dilinde ve tutumunda ulusçuluk, bağımsızlık, milli onur gibi terim ve kavramlar 'yükseltilen değer aydınları'na dalga geçme fırsatı verecek bir hamlık ve sığlık yansıtır. Onlar, haysiyetin hakkını veremeyenler olarak, mesela bayrak için kıyamet koparabilirler ama kutsal vatan toprağının denizlere akıp gitmesinden veya mesela milli yağcılaşma afetinden yana bir kaygı yansıtmazlar.
Marifet, kendini haysiyetli-onurlu zannetmek ve satmakta değil, hakikaten öyle olabilmektedir.
Onlarla veya bunlarla, öyle veya böyle, millet düşmanları hırslarından helak olsalar da, olmasalar da Türkiye'de müzmin tek adamla kurtulma kuruntusu mutlaka bitecek, toplu aklın haysiyet düzeni tesis edilecektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gerçeğin burcundan   / 24-05-2005
 Irak'ı bölmek için geri sayım   / 23-05-2005
 Ah bir işkence yapabilsem   / 20-05-2005
 Savunma Bakanı'na bakma (!)   / 19-05-2005
 AİHM ile daim ve kaim   / 17-05-2005
 Düşman kazanma sanatı   / 16-05-2005
 İzzet'lü kuyruk acısı   / 13-05-2005
 Zirveden aşağı demokrasi   / 12-05-2005
 Gün yiyen ejder   / 10-05-2005
 'Vatandaşın süfli meseleleri'   / 09-05-2005
ERDAL ŞAFAK
İstikrar güvencesi
Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru...
ALİ KIRCA
Kime sormalı?
Kitaplarıyla Türkiye'de de belli bir...
ÖMER LÜTFİ METE
Dayanılmaz ağırlığımız
Gazete ve TV'leri izleyerek,...
UMUR TALU
Çiçekler, böcekler... Ona öyle demezler!
İşte...
YILMAZ ÖZDİL
Futbol ve siyaset
Geçenlerde THY Yönetim Kurulu Başkanı...
ERGUN BABAHAN
Tarihçiler de tartışamadı
Ermeni konferansına katılacak...
'Evet' için 'soykırım'
Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, bir açıklamasında 1915 olayları için ilk...
Dört milyon dolarlık 'evet' kampanyası
1 Haziran'da Hollanda'daki referandum için Türk kökenli siyasiler...
Mucizeye yürüdü
Mucizeye yürüdü
Süzülerek girdi soyunma odasına iki ihtiyar. Futbolcuların yüzünden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu