kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
OECD'nin büyüme öngörüsü % 6

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'de, 2005 ve 2006'da yüzde 6 oranında, daha sürdürülebilir bir ekonomik büyümenin beklendiğini bildirdi..

OECD tarafından, üye ülkeler için hazırlanan Ekonomik Görünüm Raporu'nda, üç yıldan buyana yüksek büyüme oranı yaşayan Türkiye'nin geçen yıl, özel tüketim ve yatırımlardaki artışın etkisiyle, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) temelinde yüzde 9 oranında büyüdüğü hatırlatıldı.

Raporda, ''ekonomik şokların olmaması halinde, Türkiye'de, 2005 ve 2006'da yüzde 6 oranında, daha sürdürülebilir bir ekonomik büyüme bekleniyor'' saptamasına yer verildi.

OECD raporuna göre, Türkiye'de iç ekonominin bir finansmanı olan ve yükseliş halindeki sermaye girişinin, ileride de devam etmesi ve geriye dönmemesi için, ''sıkı makro ekonomik politika ile yapısal reformların'' birlikte uygulanmaya devam etmesi gerekiyor. Raporda, YTL'deki değerlenmeye rağmen, ihracat artışının devam ettiği, ancak ithalat daha hızlı arttığı için, bu trendin net dış ticarete etkisinin çok fazla olmadığı vurgulandı.

CARİ İŞLEMLER AÇIĞI

Raporda, Cari İşlemler açığının, GSYH'nin yüzde 5'inin üstüne çıktığı, işsizlik oranının da yüzde 10'ların üstünde seyrettiği hatırlatılırken, bütün bu gelişmelerin ise ekonomideki güveni olumsuz etkilemediği vurgulandı.

Cari işlemler açığının, büyük oranlı portföy cinsinden sermaye girişiyle finanse edildiği, doğrudan yabıncı sermaye girişinin ise bu yıldan itibaren artış göstermeye başladığı kaydedildi.

Kamunun geçen yılı, GSYH'nin yüzde 6.5'i oranında faiz dışı fazlayla kapattığı hatırlatılan raporda, 2005 bütçesinin de sıkı kamu maliyesi önlemleri içerdiği bildirildi.

Sıkı mali önlemler sonucunda, kamu maliyesine ilişkin, bu yılın ilk çeyreğindeki hedeflerin üstünde bir gerçekleşme olduğu kaydedildi.

ENFLASYON

Enflasyonun da hedefler dahilinde ilerlediği belirtilen raporda, resmi enflasyon beklentisiyle, piyasanın enflasyon beklentisi arasındaki farkın kaybolduğu, enflasyonu indirmeye yönelik kredibilitenin arttığı ifade edildi.

Raporda, bu yılki yüzde 8'lik enflasyon hedefinin de, açık ve güvenilir para politikası, iyi makro ekonomik program ve kontrol altında tutulan ücretlerin de yardımıyla yolunda ilerlediği kaydedildi.

YAPISAL REFORMLAR

Kurumsal ve yapısal reformların, uluslararası piyasalardaki güveni sağlamak için gerekli olduğunun altının çizildiği raporda, bazı alanlarda ''reform yorgunluğu'' görüldüğü, ancak bankacılık, vergi ve sosyal güvenlik reformlarındaki bazı gecikmelere rağmen, IMF ile imzalanan Stand-by düzenlemesi öncesinde bu reformlarda ilerleme kaydedildiği ifade edildi.

İstihdam üzerindeki vergi yükünün yüksek olması nedeniyle, kayıtlı ekonomideki rekabet koşullarının ağırlaştığı da vurgulandı. Bu arada Türkiye ekonomisinin dış çıpalarının, IMF ve AB olacağı da ifade edildi.

MAKRO EKONOMİK TAHMİNLER VE BÜYÜME

Raporda, ekonomik büyümenin, bu yıl ve gelecek yıl yüzde 6 düzeyinde seyretmesinin beklendiği belirtilirken, büyümenin lokomotifinin, özel tüketim ve yatırımlardaki artışın olacağı ifade edildi.

Ekonomik büyümenin iki önemli senaryo ve anahtar faktörü olduğunun altı çizilen raporda, bunlardan ilki ''Ekim ayında müzakerelerin başlamasıyla birlikte sermaye akışının hızlanması durumunda, ekonomik büyümenin daha da yüksek çıkabileceği'' olarak özetlendi.

Ekonomik büyümeyi etkileyebilecek ikinci faktör ise ''gerek ekonomik gerekse jeopolitik kökenli iç ve dış güveni bozucu bir gelişmenin yaşanması ve Cari İşlemler açığının sürdürülebilirliğinin sorgulanması halinde, ekonomik büyümenin tehlikeye girmesi'' olarak belirtildi.

Raporda, 1987 yılı sabit fiyatlarıyla bu yılki TÜFE'nin yüzde 8.5 oranında gerçekleşebileceği, deflatörün yüzde 8, işsizliğin yüzde 10.4 oranında olabileceği, Cari İşlemler Açığı'nın GSYH'ye oranının ise yüzde 4.3 düzeyinde seyredebileceği vurgulandı.

Bu yıl, mal ve hizmet ihracatının yüzde 15.5, mal ve hizmet ithalatının ise yüzde 17.5 oranında artmasının beklendiği de ifade edildi.

Raporda yer alan 2006 yılı tahminlerine göre ise TÜFE'nin yüzde 6.3, deflatörün yüzde 5.4, işsizliğin yüzde 10.5, Cari İşlemler açığının GSYH'ye oranının da yüzde 4.5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Gelecek yıl ayrıca, mal ve hizmet ihracatının yüzde 17.3, mal ve hizmet ithalatının ise yüzde 16.5 oranlarında artış göstermesi öngörülüyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 '19.4 milyon yoksul var'
 Onur Air'in uçus yasağı kaldırıldı
 ERDEMİR'de ihale ilanına çıkıldı
 Buğdayda kilo başına 30 bin lira prim
 Hazine, 5.3 milyar YTL borçlandı
 Türk tahvillerine yoğun ilgi var
 'Turkcell'in Türkler'in elinde kalması talebini...
 'Güzel günler artık sona eriyor'
 IMF kriz falına baktı kritik tarih 2006 yazı
 Şekere kızdı, halde patladı
 Schröder'in ilk seçim sınavını kaybetmesi piyasaları salladı
 Belçika: Onur Air'e uçuş yasağı abartılı
 Temel atmadan sonra şimdi de açılış rekoru kıracaklar!
 Makinecilerin Zihni Sinir'i
 Esnafa limitsiz proje desteği
 Kirazda, hasar 20 trilyonu bulur
 BDDK'da iki üye değişecek
 Yeşim Tekstil'e SA 8000 sertifikası
 TMSF, Rus Gelin'i satışa çıkaracak
 Seydişehir'de özelleştirme direnişi
 Prof. Huntington konferans için geldi
 60 bin muhtarın maaşına % 100 zam geliyor
 Küçük cezaya yurtdışı yasağı yok
YAVUZ SEMERCİ
Daha çok konuşuruz...
Mehmet Emin Karamehmet değişik bir...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turkcell'de B Planı
Turkcell'in satışı ile ilgili...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Almanya'daki seçimler piyasaların zorluğunu ikiden üçe...
'Canımın yarısı gitti'
Eşi ile birlikte, bademcik ameliyatının ardından komaya giren ve...
'Parayı veren fotoğrafı çeker'
Nurgül Yeşilçay ve Cem Özer, önceki gün doğan çocukları Osman...
'Başbakan hariç bir şey bilen yok'
'Başbakan hariç bir şey bilen yok'
AKP'nin 'kayıt dışı siyaset' yaptığını söyleyen Devlet Bahçeli,...
Kudüs Patriği'ne İstanbul adaleti
Kudüs Patriği'ne İstanbul adaleti
Adı yolsuzluğa karışan Kudüs Patriği I. İrineos, dünyanın dört bir...
IMKB
E: 24.141 D:% -0,77
DOLAR
S: 1,390 D:% 0,253
EURO
S: 1,750 D:% 0,431
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu