kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Şifrenizi düzenli değiştirin
Şifrenizi düzenli değiştirin

Bankalar ve internet analistleri, güvenlik için kullanıcılardan İnternet şifrelerini düzenli olarak değiştirmelerini istiyor..

Dünyada internet teknolojilerinin gelişmesine paralel olarak artan bilişim suçları, yönünü bankacılık sektörüne çevirirken, bankalar da internet şubelerinin güvenliğini arttırmak için çalışıyor.

Özellikle 90'lı yıllarda internet üzerinden milyonlarca dolarlık bankacılık dolandırıcılığı yaşandı, ancak bankalar, prestijlerinin sarsılmaması için ''soyulduğunu'' kamuoyuna açıklamadı, soyulma yöntemlerini, önlem almaları için sadece diğer bankalarla paylaştı.

Bugüne kadar müşterilerin kredi kartı bilgilerini çalabilmek için çeşitli yöntemler deneyen bilgisayar korsanları, özellikle bu yıl, ''Phising'' tekniği ile kredi kartı bilgilerine ulaşmaya çalışıyor.

Bankaların, ''İnternet üzerinden bilgi güncellemesi yapmıyoruz'' uyarılarına rağmen binlerce bilgisayar kullanıcısının, korsanların ağına düştüğü biliniyor. İnternet analistleri, bilgisayar başındakileri, sürekli güncelleme yapmaları konusunda uyarırlarken, bu uyarıları dikkate alanların da az bir oranda olduğu belirtiliyor.

ŞİFRE UYARISI

Bankalar ve internet analistleri, bilgi güvenliğini sağlayabilmeleri için kullanıcılardan şifrelerini düzenli olarak değiştirmelerini istiyor.

Harf ve sayı kombinasyonlarından oluşan şifrelerin kullanılması da bir başka önlem olarak göze çarpıyor. Araç plaka ve telefon numaralarından oluşan kombinasyonların hatırlama anlamında kolaylık sağlayacağı da belirtiliyor.

HALKA AÇIK YERLERE DİKKAT

Bankaların müşterilerine yönelik bazı güvenlik uyarıları şöyle: ''Sadece kendi kişisel bilgisayarınızdan veya işyerinizde sizin kullanımınıza ait bilgisayardan işlem yapmanız; halka açık yerlerdeki veya başkalarına ait bilgisayarlardan internet şubesi işlemleri yapmamanız, şifre ve diğer bilgilerinizin diğer kişilerce görülebilmesi veya hacking (kırma) faaliyetlerine karşı korunmanız açısından önemlidir.

Eğer başkasına ait veya halka açık yerlerdeki bilgisayarlardan işlem yapmak zorunda kalırsanız, internet şubemizden çıktıktan sonra bilgisayardaki geçici internet dosyalarını ve tarayıcı (browser) hafızasını temizleyiniz.

İnternet şifre ve parolanızı hiçbir yere yazmayınız veya size yardımcı olmak amacı ile yaklaşan kimselere söylemeyiniz. Şifrenizin bloke olması, yeni şifre alma ve şifre değiştirme aşamalarımızın hiçbirinde veya diğer işlemlerinizde şubeniz veya çağrı merkezinden size şifreniz sorulmayacaktır.''

''GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TAM BANKALARI TERCİH EDİN''

Maddi ve manevi anlamda zarara uğrayan bankalar da çeşitli uygulamalarla güvenlik önlemlerini artırıyor. Bu önlemlerden en sık kullanılanı; tanımlanmış havale hesabı. Bu yöntemde banka, sadece kullanıcının bildirdiği hesaplara havale/EFT yapılabilmesine izin veriyor. Kullanıcı hesabına giren bir korsan, tanımlamalı hesap olmadığı için para çalamıyor. Hatta istenirse 3. kişilere para aktarma işlemi tamamen engellenebiliyor.

Bilgisayar korsanları, özellikle halka açık internet kafelerde ''keylogger'' ya da ''screenloger'' adı verilen yazılımlarla kullanıcı şifrelerini çalıyor. Bazı bankalar ise kullanıcı bilgisayarına yüklenebilen küçük bir yazılımla klavye ve ekran takip yazılımlarını
devre dışı bırakıyor.

Çeşitli bankalar, özellikle kullanıcıların kendi güvenlik önlemlerini ayarlayabilecek seçenekler sunuyor. Buna göre kullanıcı, internet bankacılığı sayfasında sadece kendisinin bildiği güvenlik
soruları yazabiliyor, cevaplayabiliyor.

İşlem öncesi şifre 3 kez hatalı girilirse de banka hesabı bloke ediyor ve kullanıcının başvurarak yeniden açmasını bekliyor.

Bankaların kullanıcılara sunduğu bir başka güvenlik hizmeti ise; sadece belirli IP üzerinden erişim imkanı sağlamak. Kullanıcı eğer sadece evinden ve işyerinden ve sabit bir IP üzerinden internete bağlanıyorsa, söz konusu IP'yi banka sistemine tanımlıyor ve başka hiçbir yerden hesaplara ulaşılamıyor.

İnternet analistleri, internet bankacılığı yapmak isteyen kullanıcıları, güvenlik hizmetlerini çeşitlendirmiş bankaları seçmeleri konusunda uyarıyor.

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN UYARI

İnternet bankacılığı konusunda yaşanan olumsuz gelişmeler üzerine, Türkiye Bankalar Birliği, banka müşterilerine yönelik uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamada, banka, kart ve diğer finans kuruluşlarının logo ve isimlerini içeren dolandırıcılık amaçlı e-posta mesajlarının banka müşterilerine gönderildiğini anımsatılarak, bankaların, e-posta (elektronik posta) aracılığıyla müşterilerine ait bilgileri hiçbir şekilde talep etmedikleri belirtildi.

Dolandırıcılık amaçlı e-posta mesajlarında, kişisel bilgiler, kredi kartı bilgileri, internet/telefon bankacılığı şifreleri gibi gizli müşteri bilgilerinin istendiği ifade edilen açıklamada ayrıca, bu tip sahte e-postalarda yer alan linklerin açılmaması, talep edilen bilgilerin kesinlikle doldurulmaması ve en kısa süre içerisinde ilgili bankaya haber verilmesi istendi ve olası dolandırıcılık eylemlerine maruz kalınmaması için bu uygulamaların önemli olduğu vurgulandı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Akaryakıta sıkı denetim geliyor
 AB yolunda yasaklar ülkesine döndük
 Hayatta her şey para değildir!
 Bankalar 4 renge boyanacak
 Kotaların kalkması Türkiye'ye 1.3 milyar dolar kaybettirecek
 Seramik Yozgat'ta pişecek
 Hattat'tan Zonguldak'a 2 santral
 Asgari ücret yüksek diyenler önce gelişmiş ülkelere baksın
 '2005'te ihracat 75 milyar doları rahat yakalar'
 Onur Air için yarın bir toplantı daha yapılacak
 Dünyanın ilk 20 ekonomisi arasına özel sektör...
 'Başarının sırrı temel ile kurdele arasında'
 2004'te 2.5 milyar dolarlık ilaç ithal ettik
 Zapsu, yeniden INC Başkanlığı'na seçildi
 KTHY'de 'Türk şartlı' özelleştirme ihalesi
 Türkiye AB'den daha fazla fon kullanabilir
 Ovacık altın madenine çalışma izni verildi
 'Gıda kodeksine uygun bal satıyoruz'
 AB, Çin'e yeniden kota koymayacak
 Garanti'ye 300 milyon dolar kredi
 Kırman, Petrol Ofisi yönetiminde
 Arçelik'in 3 aylık kârı 68 milyon YTL
 Enerji sektörü hareketlendi
ALİ SAYDAM
Maksat haber olsun, gönüller şen olsun...
Publicity...
Akfırat'a F1 bereketi geldi
Formula 1'e ev sahipliği yapacak Akfırat'da yatırım patlaması...
Rekorları ezdi geçti
Star Wars serisinin son filmi "Sith'in İntikamı" gösterime girdiği...
Bu derbi yüzyıla sığmaz!..
Bu derbi yüzyıla sığmaz!..
Tüm Türkiye bu akşamki Fenerbahçe Galatasaray derbisine kilitlendi.
İtiraf etti sonra kayboldu ama
İtiraf etti sonra kayboldu ama
Furkan Çakır isimli genç, MHA'ya gelerek iki ay önce işlenen cinayeti...
IMKB
E: 25.206 D:% 1,45
DOLAR
S: 1,371 D:% -0,109
EURO
S: 1,734 D:% -0,029
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu