kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Komşu usulü yaprak sarma
Komşu usulü yaprak sarma
Sula Bozis'in kitabından sizin için bir tarif

Komşu usulü yaprak sarma


Türkler ve Rumlar birlikte yaşamaya başladığı gün mutfağını Türkler'den, yaşama sevincini de Yunanlılar'dan almalı.

Bir zamandır Ege'ye tuhaf bir hal hakim. Bir yanda başbakanlar, dış işleri bakanları birbirlerinin "en yakın arkadaşı", ayrılmaz kankası. Öte yanda, en ufak bir tartışma benzin istasyonunda yakılmış kibrit ölçeğine geçiveriyor: İşte size iki gün öncenin "Kardak II" krizi! Hiç düşündünüz mü? Bu alışılmamış keyfiyet nasıl oluşuyor? Birbirine bu denli benzeyen iki halk arasında birikmiş olan güvensizlik istiap haddinde mi acaba? O kadar mı derinde bu şüpheler? Her halükarda iki tarafın da güven için uzun uzun çalışması gereği açık. Birlikte ve ayrı ayrı! Elbette sivil toplum örgütlerine, hatta şahıslara çok iş düşüyor. Geçen Çarşamba, Kasım Zoto yemeğe davet etti: "İstanbul'da Yunan Mutfağı" Ahırkapı'daki Armada Oteli'nde Türk-Yunan Mutfak Kültürü Etkinliği'nin ilk adımı olarak düzenlenen bir gece idi. Ev sahipliği yapan bir de sivil toplum kuruluşu vardı: Defne- Daphne Türk Yunan Derneği. Yemeğe katılanların çoğunun birbirini tanıdığı bir ortamda, salona hakim bir yere oturtulduk. Malum bekleme başladı, geceyi kiminle geçireceğiz? Nihayet orta yaşlarını geride bırakmış bir hanımefendi geldi, karşımıza oturdu. Bazen olur ya, karşınızdakini daha ilk andan kabullendiğiniz, ne diyecek, ne anlatacak diye pür dikkat kesildiğiniz. İşte halimiz o. Sabırsızca tanıştık: Ne denli büyük bir sürpriz ile karşı karşıya kaldığımızı sizinle paylaşmamız gerek. Yunan Mutfağı Haftası Galası'nda karşımızdaki hanımefendi Lena Zoto imiş. Doğru tahmin ettiniz. Bizim Kasım'ın annesi. Biz Kasım'ı soy ismine bakıpta bir Arnavut diye kaydederken, o tamı tamına bir imparatorluk çocuğu çıkmasın mı? Tam da bir imparatorluk teşrifat ve inceliği ile annesini bize emanet edermiş gibi yapıp, bizi o'na zimmetledi. Lena Hanım artık İstanbul'da sayısı nadir hale gelen "Rum'larımızdan". Eh, masada birinci elden bir uzman bulunca önce gecenin menüsünü elimize aldık: Santorini favası Girit Usulü Dakos Cacık Ahtapot Salatası Kiklades Adaları Domates ve Nohut Köfteleri Yanya Usulü Burmalı Kabak Böreği Fırında Fasulye Yahni


Girit Tarhana Çorbası Ispanaklı Sübye Peynirli Kalamar Dolması Terbiyeli Etli Yaprak Sarma Tuzda Kurutulmuş Mezgit Balığı Sarımsaklı Püre ve Ilık Otlarla Musakka Papaz Yahnisi Sütlü Börek Tatlısı
Bu menü Sula Bozis tarafından hazırlanmış. Yemekleri ise Atina'daki St. George Lycabettus Oteli'nin aşçıları hazırlamışlar. Sula Hanım'ı okuyucularımız hatırlayacaktır. Yazarı olduğu "İstanbul Lezzeti İstanbul'lu Rum'ların Mutfak Kültürü" başlıklı kitabını sizlere tanıtmış idik. Tarih Vakfı Yayınları'ndan çıkan kitap ve yazarı çok ilgi çekmiş idi. O gece sadece yemek yenmedi, bir Türk-Yunan çifti, Görkem Hanım ve Yannis Bey, bize Rembetiko parçaları çaldılar. Yemek bitince, Lena Hanım'ı sıkıştırdık, eşi ile nasıl tanıştı diye. Varlık Vergisi'nden başlayan dramatik bir öyküyü, biraz geri çekilerek, sade bir üslupla anlattı. Her şeyle hesaplaşmış, geleceğe bakar gibi idi. Bizim içimiz burkuldu. Ama salona gürültülü bir neşe hakimdi. Divan Pastahanesini de uzun yıllar yöneten Lena Hanım'ın yargısına katılırsak, bu iki halk gerçekten birlikte yaşamaya başladığı gün mutfağını Türklerden almalı. Hadi biz de bir söz ekleyelim: Yaşama sevincini de Yunanlılar'dan!
DİĞER GURME HABERLERİ
 Fransız peynirinin en Fransız markası
 2004 mahsulü boyalı ve sulu şaraplar
 Bitki ve meyveler 'poşet'e girdi
 Beyaz Saray'a Bağdatlı aşçı
 Sofralarımıza yeni derya kuzuları
 Buyurun Japon sofrasına
 Kardinal'in devrimci aşçısından mutfak duaları
 Çocukların yemekleri yarıştı
 Önce deniz sonra midyeler kirlendi
 Mmm... Çok leziz!
 Jakobenler Sahili'nde şarap suaresi
 Amaç üzüm yemek değil, bağcıyı dövmek
 Vivaldi yemeğe lezzet katar
 Çevre dostları buluşuyor
 Önce özgürlük sonra yemek
 Portakal çiçeği sahili ve trüf mantarı lezzeti
 Şarap kursunda bir efsane
 Mutfakta 'Devrim'in izi var
 Şarap üreten Anadolu kaplanları
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
Bandırma yolcuları
Bandırma yolcuları
Atatürk'e en büyük acıyı Samsun'a yanında götürdüğü Kazım Dirik...
Bu ne zamansız bir ölüm
Bu ne zamansız bir ölüm
Ne oldu, sevgili kardeşim... Niye bizi böylesine erken bırakıp...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.