kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Savcılara "beyin ölümü" uyarısı

Sağlık Bakanlığı, ''beyin ölümü kavramını tam olarak değerlendirememelerinin organların kullanılamaz hale gelmesine yol açtığı'' gerekçesiyle savcıların uyarılması için Adalet Bakanlığı'na bilgi notu gönderdi. Adalet Bakanlığı, cumhuriyet savcılarını bu konuda uyardı..

Alınan bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, Adalet Bakanlığı'na konuyla ilgili yazı ve ekinde savcılara dağıtılması için bilgi notu gönderdi. Gümrükçüoğlu, organ ve doku nakli hizmetlerinin tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye'nin de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu, organ nakli hizmetlerinin istenilen düzeye ulaştırılmasında en önemli hususun organ bağışının artırılması olduğunu belirtti. Bakanlık müfettişlerince yapılan incelemelerde, adli olgularda organ bağışı durumunda savcıların beyin ölümü kavramını tam olarak değerlendirememelerinin çeşitli güçlüklere neden olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, bu zaman kaybı sonucu organların kullanılamadığının saptandığını bildirdi. Gümrükçüoğlu, bunun önüne geçilmesi için konuyla ilgili bilgi notunun ilgili birimlere iletilmesini istedi.Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sadi Güven de Gümrükçüoğlu'nün yazısı ve hazırlanan bilgi notunun konuyla ilgili tümbirimlere iletilmesini ve cumhuriyet savcılarının konu hakkında bilgi sahibi olmalarını istedi.

SAVCILARA UYARILAR

Bilgi notunda, organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığı, Türkiye'de 30 bin üzerinde kronik böbrek yetmezliğihastasının diyaliz cihazlarına bağlı olduğu, bu hastaların böbrek nakli umuduyla yaşadığı vurgulandı.

Organ naklinin nasıl ve kimlerden yapıldığı anlatılan notta, beyinölümünün, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybolması anlamına geldiği, beyin ölümü gerçekleşen kişide solunum ve dolaşımın ancak yoğun bakım koşullarında destek makineleriyle sürdürülebildiği kaydedildi.Solunum ve kalp atımları yapay olarak sürdürülürken beyin fonksiyonlarının yapay olarak sürdürülemeyeceğine işaret edilen bilgi notunda, bu nedenle kişinin beyni öldüğü zaman tıbben ölü kabul edildiği belirtildi.

Yoğun bakım ünitelerinde verilen tüm tıbbi desteğe rağmen 24-36 saat sonra beyin dışındaki organların da fonksiyonlarını kaybedeceği ifade edilen bilgi notunda, beyin ölümü tanısı olan kişilerin hayata dönmesinin mümkün olmayacağı vurgulandı. Bilgi notunda beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından bu kişilerin ''donör'' olarak adlandırıldığı, bu donörlerde en kısa süre içinde organlar fonksiyonlarını kaybetmeden organların alınarak beklenen hastalara nakledilmesinin gerekliliğine dikkat çekildi.

İKİSİ FARKLI

Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki farkın da anlatıldığı bilgi notunda, beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki en önemli farkın, bitkisel hayattaki hastaların solunumlarının devam etmesi olduğu kaydedildi. Notta, bu hastaların aylarca ya da yıllarca yaşamaya devam ettikleri ve bazı durumlarda iyileştikleri anlatıldı.Beyin ölümünün ''vazodaki çiçeğe'', bitkisel hayatın da ''saksıdaki çiçeğe'' benzetildiği notta, vazodaki çiçeğin bir kaç gün içinde solup kuruyacağı, oysa saksıdaki çiçeğin sulandığı sürece solmayacağına işaret edildi.Organ bağışının ne olduğu, bağışlanan organların kimlere nakledildiğinin de anlatıldığı bilgi notunda, ayrıca organ bağışının dini yönden sakıncasının olmadığı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun organ naklinin caiz olduğunu açıkladığı anımsatıldı.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Alkol denince akla 'rakı' geliyor
 Ürek'in ağalığına tepki yağdı
 Toshiba'dan yardımcı robotlar
 'Bozkurt kavramı beni çok etkiledi'
 Kapkaç okulu mezunu
 Kızamık aşısı için son gün!
 Suç dünyasının kızları
 Peş peşe çarptılar
 'Türkiye'ye teşekkürler'
 Pamuğa sarılı köz gibi
 Derste silahla yakalandı
 Tel Aviv uçağı korkuttu
 Kendilerini soydular
 Üst geçitten yola düştü
 Alo SABAH İstanbul
EMRE AKÖZ
Bu konferans ortalığı karıştırır!
Boğaziçi...
MEHMET BARLAS
Art Buchwald her şeyi önceden görmüştü..
Amerikalı...
İLKER SARIER
Ağar'ın tansiyonu
Mehmet Ağar, DYP kongresini...
SAVAŞ AY
Sizin Beyoğlu'nuz hangisiyse seçin alın...
HINCAL ULUÇ
Hazır ol ODTÜ, Zülfü geliyor.. Yanında Maria!..
Bugün...
İki kupayı vermezler
İki kupayı vermezler
Ukrayna'nın Shaktar Donetsk takımını çalıştıran Mircea Lucescu:...
Kadıköy'ü yakarım
Kadıköy'ü yakarım
Bu sezon iki Fenerbahçe maçında iki gol atan Galatasaraylı Necati...
Caferi, Erdoğan'ın özel uçağıyla geldi
Irak Başbakanı, hükümet kurulduktan sonra ilk resmi ziyaretini...
Sezer Samsun'dan gelen bayrağı öperek teslim aldı
19 Mayıs Stadyumu'ndaki törenin başında Silahlı Kuvvetler...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu