kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İstanbul'un sesleri sinema filmine aktarıldı
İstanbul'un sesleri sinema filmine aktarıldı
Filmin hikâyesi

İstanbul'un sesleri sinema filmine aktarıldı

Fatih Akın'ın 'İstanbul Hatırası' adlı belgesel filmi önümüzdeki günlerde vizyona girecek. Belgeselde Sezen Aksu'dan Müzeyyen Senar'a, Orhan Gencebay'dan Mercan Dede'ye kadar birçok sanatçının müzik kariyerlerindeki başarıları beyazperdeye belgesel olarak aktarıldı.

Fatih Akın'ın 27 Mayıs'ta vizyona girecek olan 'İstanbul Hatırası' adlı belgesel filmi, müzik sektörü için önemli bir arşiv niteliği taşıyor. Filmde 17 sanatçı veya grubun kariyer hikâyesi işlenirken, gelecek nesillere İstanbul'un seslerinin bırakılması amaçlanıyor. Belgeselde Sezen Aksu'dan Müzeyyen Senar'a, Orhan Gencebay'dan Mercan Dede'ye kadar birçok sanatçının müzik kariyerlerindeki başarıları, beyazperdeye belgesel olarak aktarıldı. 2004 yılında çekilen 'İstanbul Hatırası' 6 Haziran'da da Almanya'da gösterime girecek. Filmde en dikkat çekici özellik, Fatih Akın'ın sanatçıları tanımlama şekli.

KİMİ NASIL ANLATTI?

Sezen Aksu
İstanbul'un sesi olarak anılır. Onun sesinde ülkesinin her türlü tabakadan ve nesilden insanlar kendilerini bulur, hatta Almanya'daki pek çok göçmen çocuğu bile özlem ve aşk acıları yaşadığında, onun şarkılarını dinleyip göz yaşlarını yastığa akıtmışlardır. 1970'li yılların başından itibaren kendisine Tanrıça gibi tapılıyor ve ünü sınırların dışına taşmış durumda. Bunun nedeni şarkı söyleme tarzı, şarkılarındaki her ruhu vermek için bunları tek tek vurgulaması olabilir.

Müzeyyen Senar
Kendisini bir İstanbul hanımefendisi gibi görüyor, türünün son örneklerinden biri olarak. Kendisi ve sesi 86 yaşında. Köyde doğan sanatçı, 10 yaşında şehre geldi ve Anadolu yakasında, Üsküdar'da büyüdü. O yaşa kadar kekemelik yaşayan Müzeyyen Senar, kendini şarkı söylemeye verdi. Keşfedildi, ünlü oldu. O bir radyo yıldızıydı, 1930'lu yıllarda Atatürk'e şarkı söyledi. Müzeyyen Senar ve Türk Sanat Müziği, yaygınlaşan pop kültürü ve artan Amerikanlaşma yüzünden giderek daha az dinleyici buldu.

Orhan Gencebay
Türkiye'nin en büyük yıldızlarından. Arabeskin Elvis'i, taksicilerin, dolmuşçuların kahramanı, halkın 'baba'sı. 1960'lı yıllardan bu yana, Orhan Gencebay milyonlarca plak sattı ve o dönemin gelişmekte olan sinema sektörünün sevilen kahramanlarından biriydi. Kullandığı müzik aleti saz ve kendisine ait geniş bir koleksiyonu var. Kimse arabesk müziği Orhan Gencebay'ın sazıyla yaptığı kadar genişletememiştir.

Mercan Dede
Dijital derviş Mercan Dede, dünya müzik sahnesinin modern club soundlarıyla geleneksel tasavvuf müziğini çok iyi birleştiren ve en tanınan sanatçılardan biri. Neyi olduğu kadar, sound aletlerini ve bilgisayarları da bir virtüöz gibi kullanıyor. Mercan Dede'nin klarnetçisi ise, henüz 16 yaşında bir çingene. 'İstanbul Hatırası'nda ayrıca; Orient Ekspres, Duman, Replikas, Ceza, Selim Sesler, Baba Zula, Aynur Doğan'ın müzikleri ve kariyer aşamaları da yer alıyor.

Erkin Koray
15 yıl öncesine kadar Türkiye'de kültürlerini koruma endişesi yaşayanlar, Türkçe Rock'ın mümkün olup, olmadığını ele alan konferanslar düzenlerdi. Erkin Koray bunun olabileceğine yönelik kanıtı çoktan ortaya koymuştu. 1960'lı yılların ortasında sahneye çıktığında, Türk müziğini elektronik çalgılarla ilk çalanlardan biriydi.

MEHMET ÇALIŞKAN /MAGAZİN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Amacı okurları huzursuz etmek
 Biz otomobil dünyasının mankeniyiz
 Bekarlara özel tatil cennetleri
 Ateşli bir kadını tavlama tüyoları
 Gözler konuşuyor
 Dünya İspanya'da Türkler'i izleyecek
 'Türkiye'nin ahlak anlayışı korkutucu'
 Anadolu'da 4 bininci turne gösterisi
 Aydın Arkun'un resim sergisi AKM'de
 Nişantaşı Maksimum Bahar Şenliği başladı
 Frederic Belinsky Trio
 Akdamar Kilisesi yenileniyor
 Rus turistler Belek'i çok seviyor
 Atlı polis birliğinin sevimli maskotu
GÜLSE BİRSEL
Paris Hilton adındaki kız!
Dünyaca ünlü. Ama bunu elde...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Kök pastası
Pasta keklerini...
Cip yakan imajından kurtulacak
Cip yakan imajından kurtulacak
Yıllar önce Range Rover marka cipi yanan ve uzun süre kamuoyunda 'cip...
Açıkhava konserleri 10 Haziran'da başlıyor
Açıkhava konserleri 10 Haziran'da başlıyor
İstanbul Açıkhava Tiyatrosu, haziran ayından itibaren Açıkhava...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.