kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özbekistan'da kargaşa devam ediyor
Askerler cesetleri otobüsle taşıdı
Binlerce Özbek Kırgızistan'a sığınmaya çalışıyor

Özbekistan'da kargaşa devam ediyor

Özbekistan'ın doğusunda bulunan Andican bölgesinde önceki gün başlayan ayaklanma devam ediyor. Bölgeye yakın kaynaklar kentin çeşitli bölgelerinde çatışmaların hala devam ettiğini ve askerlerin istikrarı sağlayamadığını bildiriyor. Kuşatma altındaki kentte gösterilerinde tekrar başladı.

Özbekistan'ın ayaklanmaya sahne olan Andican kentinde, bu sabah ordu birlikleriyle isyancılar arasında şiddetli çatışmalar olduğu haber veriliyor. Fransız AFP ajansı muhabirinin bildirdiğine göre, Andican kentinin çeşitli kesimlerinde meydana gelen çatışmalarda Özbek askerleri, zırhlı araçlardan otomatik silah ve top mermisiyle ateş ettiler. Bir Özbek asker, ''Şu an dağıldılar ve onları izliyoruz'' dedi.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ ÇALIŞANI: 200 KADAR CESET GÖRDÜM

Bağımsız İnsan Hakları Örgütü'nun Özbekistan sorumlusu Lütfullah Şamsudinov, şiddet olaylarına sahne olan Andican'da, 200 kadar cesedi kamyonlara yüklenirken gördüğünü söyledi. Şamsudinov, cesetleri, güvenlik kuvvetlerinin, göstericilerin üzerine ateş açtığı meydanda gördüğünü belirtti. Güvenlik kuvvetleri, Andican'da aşırı dincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edilmesiyle başlayan olaylarda, bir meydanda toplanan binlerce göstericiye ateş açmış, ölü sayısı hakkındaçelişkili bilgiler verilmişti. Bu arada, AFP muhabirinin bildirdiğine göre, görgü tanıkları, Andican'da bastırılan ayaklanmada 200-300 ceset gördüklerini belirttiler.

Appeltsia insan hakları örgütünün başkanı Saidcihan Zaynobidinov, dün gece hükümet güçlerinin sivillerin üzerine ateş açtığını ve yüzlerce kişinin öldüğünü belirterek, gündoğumunda cesetlerin 4 kamyonve otobüsle götürüldüğünü kaydetti. Abdülvahid Gassurov isimli bir görgü tanığı, 200 ceset, soyadını açıklamayan 55 yaşındaki Bahadır isimli bir başkası da 300 ila 400 ceset gördüğünü ileri sürdü.

ÖZBEKİSTAN'DA GÖSTERİLER TEKRAR BAŞLADI

Özbekistan'ın Andican kentinde öncekigün çıkan olaylar, güvenlik kuvvetlerinin kontrolü sağladığının açıklanmasının ardından bu sabah tekrar başladı. Fergana vadisindeki Andiçan kentinde, 1000 kadar kızgın göstericinin bu sabah erken saatlerde toplandığı bildirildi. Göstericilerin, polisin ateş açması sonucu öldüğü belirtilen 6 kişinin cesedini teşhir ettikleri belirtildi. Gösteri alanında güvenlik kuvvetlerinden herhangi bir birime henüzrastlanmazken, eylemciler, hükümeti, çocuk ve kadınlara bilinçsizce ateş açıldığı gerekçesiyle sert bir şekilde protesto etti. Gerginlik üzerine Andican'a giden ve dün başkent Taşkent'e dönen Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un bugün bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Andican'da aşırı dincilikle suçlanan 23 kişinin yargılanmasının protesto edilmesiyle başlayan olaylarda, 50'den fazla kişinin, polisinateş açması sonucu öldüğü iddia ediliyor. Andican'da resmi binaları işgal eden ve bir meydanda toplanan göstericilerin tümünün bölgeden çıkarıldığı, güvenlik kuvvetlerinin kontrolü ele geçirdiği belirtmişti.

KENT ASKER VE POLİS KUŞATMASI ALTINDA

Özbekistan'ın ayaklanmaya sahne olan Andican kentinin, asker ve polis kuşatması altına alındığı ve dünyaylailişkisinin kesildiği bildirildi.
Kentin dış kesimlerine gelen AFP muhabirleri, tüm yollara polis veordu birliklerinin kontrol noktaları kurduklarını ve kimsenin geçişineizin vermediklerini belirttiler. 300 bin nüfuslu kentin askeri kamyon ve zırhlı araçlarla çevrildiği belirtilirken, birçok gazetecinin de gözaltına alınarak kent dışına çıkarıldığı kaydediliyor.

Andican yönetim binası yakınlarında bu sabah 20 ila 30 cesedin yerde uzanmış halde bulunduğunu bildiren gazeteciler, ölenlerin çoğunuerkeklerin ve gençlerin oluşturduğunu belirttiler. Çok sayıda cesedin de gündoğumuyla birlikte güvenlik güçleri tarafından kent dışına çıkarıldığı haber veriliyor. Öte yandan, Andican merkez hastanesinden bir doktor da, kentte dünkü çatışmalarda 50 kişinin öldüğünü söyledi. Özbek doktor, çatışmalarda çoğu sivil 96 kişinin yaralandığını kaydetti.

YABANCI GAZETECİLER KENTİ TERK ETTİ

Özbekistan'ın, şiddet olaylarına sahne olan Andican kentinde görev yapan yabancı gazeteciler bölgeyi terk etti. Güvenlik kuvvetlerinin, gözaltına alınan gazetecilere, kenti terk etmek için 30 dakika verdiği, aksi taktirde isyancılar tarafından rehin alınabilecekleri uyarısında bulunduğu bildirildi. Andican'da, önceki gün başlayan ayaklanmayı izleyen 7 yabancı gazeteci olduğu, devlet tarafından kontrol edilen Özbek basın çalışanlarının kent içinden haber bildirmediği kaydedildi. Güvenlik kuvvetleri, dün kent meydanında toplanan 3 bin kadar göstericiye ateş açmış, ölen ve yaralananlar olmuştu. Muhalefet yanlısı bir internet sitesinin çalışanı, 30 kadar ceset saydığını söylemişti.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Endonezya'da 6.9 büyüklüğünde deprem
 Bu da Özbekisyan!
 Ermenistan'dan sınır açılabilir iddiası
 Myers: Direniş 9 yıl sürebilir
 Türkiye'yi AB yolunda destekleyeceğiz'
 En kalabalık ülke Fransa olacak
 Komite Bush'un adayını onaylamadı
 'Kuran'a hakaret kabul edilemez'
 Hizbullah'tan İsrail'e havan topu saldırısı
 Avrupa Birliği'nden Kıbrıs için 'iki adım'
İlk teklif Le Guen'e
İlk teklif Le Guen'e
Teknik direktör arayışına giren Fenerbahçe ilk görüşmeyi Lyon'dan...
Krallar ölmez
Krallar ölmez
34 yaşındaki Hakan Şükür ne kadar büyük bir yıldız olduğunu...
Soykırım resti
Soykırım resti
Erdoğan, "Ben de sizi soykırımla suçlarım" diyerek Ermeni tasarısını...
Canavara ceza freni
Haziran başında yürürlüğe girecek yeni TCK ile trafik kazası...
Avcı gidiyor, Hayal geliyor
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanı Hanefi Avcı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu