kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Derviş'ten aktif politikaya veda

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı'na seçilen CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş, bunun uluslararası bir kamu görevi olduğunu belirterek, ''Kolay bir yarış olmadı. Bu yarışı Türkiye kazandı diye algılamak gerekiyor'' dedi.

Derviş, Forum İstanbul Konferansı'nda gazetecilerin soruları üzerine, yeni görevinin heyecan veren bir görev olduğunu belirterek, bütün dünyada daha zayıf durumda olanlar ve dünya ekonomisinden yeterli ölçüde payını alamayanlara destek vermenin, dünyadaki ekonomik düzeni daha adil bir gelir dağılımı yönünde değiştirmeye çalışmanın kolay şeyler olmadığını, ancak hayat boyu ulusal ve uluslararası düzeyde çaba göstermek istediği alanlar bulunduğunu söyledi.

Yeni görevinin uluslararası bir kamu görevi olduğunu vurgulayan Derviş, şöyle konuştu:

''Kolay bir yarış olmadı. Japonya'sı, İngiltere'si, Norveç'i... Buyarışı Türkiye kazandı diye algılamak gerekiyor. Fazla bir hazırlık yoktu. Çünkü çok ani oldu. Sıkı çalıştık. Dışişleri Bakanlığı mensuplarıyla çok yakın bir dayanışma içinde çalıştık. Türkiye'nin desteğinin olması çok önemli. Türkiye için de güzel bir şey olacağını hissettirmek hem bana mutluluk ve güç verdi hem de oradaki yarışı kazanmamda büyük katkıda bulundu. Türkiye'nin desteği olmasaydı kesinlikle bu yarışı kazanamazdım.''

'DAHA ADİL DÜNYA İÇİN ÇALIŞMALIYIZ'

Kemal Derviş, yeni görevi dolayısıyla, gelişmekte olan ülkelerden kendisine ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a çok sayıda dostluk ve destek mesajı geldiğini kaydederek, şöyle devam etti:

''Brezilya'sından, Afrika ülkelerinden, Mısır'dan, Fas'tan, Malezya'dan, Hindistan'dan, Endonezya'dan, Pakistan'dan her yerden çokolumlu mesajlar geldi. Tabii biraz da bir yük teşkil ediyor bu. O zaman işi, bu insanlar ve bizler için çok iyi yapmak lazım.

Dolayısıyla heyecanlıyım, olumlu hislerle doluyum. Bunun çok zor bir görev ve iş olduğunun da farkındayım. Dünyadaki dengeleri değiştirmek kolay değil. Tabii uzlaşma içinde, fakat aynı zamanda sınırları zorlayarak hakikaten daha adil bir dünya için çalışmamız lazım.''

Derviş, ''Eşiniz nasıl karşıladı?'' sorusuna, ''Eşim şu anda harılharıl öğrencilerle sömestr bitirmeye çalışıyor. (Her 4 yılda bir bavulmu hazırlayacağız) diye biraz şikayetçi. O da tabii bana yardımcı olmaya çalışacak. İnşallah oralarda da çalışacak güzel bir üniversite bulur'' yanıtını verdi.

'CHP'LİLERLE İYİ HİSLER İÇİNDE OLMAYA DEVAM EDECEĞİM'

CHP'deki görevine ilişkin soru üzerine Derviş, ''Yeni görevim, birkamu görevinden öbürüne geçmek anlamında... Benim ayrıca CHP'den ayrılmak diye bir niyetim de yok. Vatandaşlık hakkım duruyor tabii. Bu noktadan sonra aktif politika yapmam mümkün değil. Ben CHP'li arkadaşlarla dostluk, iyi hisler içinde olmaya devam edeceğim'' şeklinde konuştu.

BM UNDP Başkanlığı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Arınç ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'dan ciddi destek aldığını ifade eden Derviş, ''Bu noktada iç çekişmelere bakmamak lazım'' dedi.

Kemal Derviş, bilişim ve teknolojinin kalkınmadaki yerine ilişkin bir soru üzerine de, ''Tam merkezinde. Hakikaten çağımızın ana hedeflerinden biri bu olmalı'' diye konuştu. Teknoloji ve bilginin geniş halk tabanına yayılması, sadece dar bir elitin elinde olmaması gerektiğini vurgulayan Derviş, şöyle konuştu:

''Gerçekten insanların, gençlerin eline yayılması çok önemli. Ve sanıyorum BM'nin de bu yönde ciddi çalışmaları var. Türkiye'de bilgi teknolojilerinin kullanılması konusunda bazı başarılı adımlar var. Amaçok daha ileri gitmemiz lazım. Özellikle gençlerin, bizler belli bir yaştan sonra başaramıyoruz ama buna sarılıp hakikaten yaşamlarını teknolojiyle birleştirmeleri çok önemli.''

Derviş, Türkiye'de tekrar bir kriz olur mu sorusuna, ''Öyle bir şey olmaz. Böyle spekülasyonlara gerek yok'' dedi. Derviş, ''Şayet kriz olursa ve çağırırlarsa tekrar gelir misiniz?'' sorusuna ise ''Tarih tekerrür etmez'' yanıtını verdi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'den Güler'e gensoru
 Arınç'tan Rusya'ya tepki
 'Sıfırdan başlayalım'
 Erbakan icin rötuş
 'Ekime kadar çözüm' tartışması
 Arınç: Sözüm odun gibi ama bazılarına böyle anlatabilirim
 RTÜK değişikliği jet hızıyla yapıldı
 Sezer 'ilahiyat mezunu polis' için yargıya gidiyor
 AKP'den geri adım
 Ahsen Hanım Unakıtan'ı elleriyle besledi
MUHARREM SARIKAYA
TOBB'dan Mumcu'ya yüzde 7 barajı...
Sanayicinin orta...
YAVUZ DONAT
Ağrımaz başa çaput sarmak
Meclis Başkanı Bülent Arınç...
Hasta doktorunu kendisi seçecek
Yeni Yataklı Tedavi Kurumları Yönetmeliği hastaların kendi doktorunu...
Geri sayım başlıyor mu?
Tabletlerdeki Maya takvimi tufanların yaşandığı 4 çağdan sonra sonu...
Suçsuz mahkûm
Suçsuz mahkûm
Laçin Güney, doğduğu cezaevinde annesi ile birlikte 2 yıldır ceza...
'Hain evlat'a gün doğdu
'Hain evlat'a gün doğdu
Yeni Türk Ceza Kanunu'nda, eşinin, anne-babasının,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu