kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Laçin, annesi Figen Yıldırım (sağda) ilebirlikte yaşadığı cezaevini evi sanıyor.
En ağır cezayı Laçin çekiyor

Ömürboyu hapse mahkûm annesi onu cezaevinde doğurdu, orada büyüyor; "dışarı"yı hiç görmeden....

Laçin Güney'in annesi kişiyi öldürmekten üç kez ömürboyu hapis cezası yedi. Laçin'i de iki yıl önce cezaevinde doğurdu. Bu bile yeterince can yakıcı ama daha kötüsü de var; annesi bir buçuk yıl hücre cezası çekerken Laçin ne olacak, ona kim bakacak?

Suçsuz mahkûm

Laçin Güney, doğduğu cezaevinde annesi ile birlikte 2 yıldır ceza çekiyor. Güneşe hasret büyüyen Laçin'in tek suçu, cinayet işleyen bir anne babanın bebeği olması.

Laçin Güney... Henüz 2 yaşında sevimli mi sevimli bir çocuk. Tüm akranları gibi koşup oynamak, çocuk parklarına gitmek istiyor. Ancak o aynı zamanda bir mahkum. Laçin de "Uçurtmayı Vurmasınlar" filmindeki Barış, 'Rahşan Affı'nın gerekçesi Aylanur gibi cezaevinde doğdu, cezaevinde büyüyor. Minik kızın, annesi ve babası, Bursa'da üç mühendisin öldürülmesi ile ilgili olarak tutuklandı. Annesi Figen Yıldırım cezaevine girdiğinde ona hamileydi. Minik Laçin demir parmaklıklar arasında dünyaya geldi. Konuşmayı, yürümeyi burada öğrendi. Güneşi havalandırmadagören, çiçeklerin kokusunu, çimenlerde yuvarlanmanın keyfini bilmeyen Laçin. için hayat, demir parmaklıklar arkasında volta adımlarından ibaret.

30 YILA MAHKUM
Annesi ve babasına üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Küçük kız da yaklaşık 30 yılını cezaevinde geçirecek annesiyle birlikte Balıkesir Kapalı Cezaevi'nde kalıyor. Ancak mahkeme anne ve babanın cezalarının 1.5 yılını hücrede geçirmelerine karar verdi. Hücre hapsine alınamayacak olan küçük kızın önündeki seçenekler ise son derece kısıtlı. Yakınlarının sahip çıkmadığı Laçin ya "Uçurtmayı Vurmasınlar Projesi" kapsamında bir yuvada kalacak, ya da annesinin hücre cezası ertelenip küçük kız kendine bakabilecek yaşa gelince devlet tarafından cezaevinden alınacak. Devlet Bakanlığı'na bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan bir Protokol gereği "Uçurtmayı Vurmasınlar Projesi" uygulanıyor. Proje gereği hükümlü ve tutuklu kadınların 0-12 yaş grubundaki çocukları Devlet Bakanlığı'na bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü bünyesindeki Kreş ve Gündüz Bakımevi Çocuk Yuvası ve ayni-nakdi yardım hizmetlerinden yararlanıyor. 1997 yılında başlatılan projeden 2003 yılı sonuna kadar 351 çocuğun yararlandırıldığı belirtiliyor.

CEZAYI ANNE ALDI AMA...
Küçük çocuğun şu anda cezaevini evi bildiğini belirten psikolog Yalçın Kireççi, "4 yaşından sonra mantıklı sorular sormaya başlayacak. Bu çocuk en kısa sürede cezaevi dışına alıştırılmaya başlanmalı. Gerekiyorsa akşamları annesinin yanına dönmeli ama dışarıdaki yaşama uyum sağlamak zorunda" dedi. Kireççi, şunları söyledi: "Şu anda Laçin hapishaneyi evi biliyor. Ama ilerleyen zamanlarda soruların ardı arkası kesilmeyecek. Tıpkı anne babası çalışan çocuklar gibi o da bir kreşe verilmeli. Laçin'in belirli bir yaşa gelene kadar annesinin hücre hapsinin ertelenmesi de çözümün bir yönü." Yetkililerin Laçin'le ilgili yorumları ise şöyle:
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir İnan: Hücre hapsi cezasını çekerken çocuk ihtiyaç duyduğu anlarda annesinin yanına girebilir. Bursa'daki cezaevlerinde hücre sistemi buna uygun. Çocuğun yaş durumuna göre uygun olan ortam yaratılmaya çalışılıyor. Cezaevindeki diğer çocuklarla oynayabilir. Okul çağına gelince yurda alınır.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Fatih Elviranlı: Bir yakını yoksa 7 yaşına kadar cezaevinde kalır, okul çağında ise yurda alınarak, diğer çocuklar gibi okula gider.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Süheyl Donay: Ağır hapis cezası alanların velayet hakları da elinden alınıyor. Bu çerçevede devletin çocuğun velayetini anne-babadan alması gerekiyor.

Umut TÜTÜNCÜ / BURSA - MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 'Hain evlat'a gün doğdu
 Büyüdü de Bill Clinton amcasına mektup yazdı
 Bursa'yı dehşete düşüren cinayet
 JİTEM'in 'sır küpü' serbest bırakıldı
 TÜBİTAK çanak antenleri inceliyor
 Diyanet'ten Aleviler'e kitap
 Bombacı kadın son anda yakalandı
 Rus turiste tecavüz girişimi
 Van'da silahlı saldırı: 3 ölü
ERDAL ŞAFAK
Turnusol günleri
Hayır, konumuz eski...
ÖMER LÜTFİ METE
Kalkınma, Adalet ve Koç
Başbakan dün ' Forum...
UMUR TALU
O devletin elindeydi!
Devletin elinde "çok...
Blair'e sandıkta "yaşlı dopingi"
Irak savaşı hızını kesemedi. Muhalefetin yeni lider arayışına...
İnsan Hakları Mahkemesi Türk avukat arıyor
Aylık 5 bin 500 euro maaş verilecek avukatların Türkçe'ye çok iyi...
100 Milyon $
100 Milyon $
F.Bahçe'nin CEO'su Ersalman: "5 yıl önce 16 milyon $ olan gelirde 100...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu