kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
IMF Başkanı Rato: Performansınız çok etkileyici

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Rodrigo de Rato, Türkiye hükümetinin kendi programını uygulamaya devam ettiğini, IMF'nin de bunu desteklediğini vurgularken, ''bu durum oldukça önemli ekonomik sonuçları beraberinde getirmiştir. Belki de son yüzyıldaki en önemli başarılar elde edilmiştir'' dedi.

IMF Başkanı Rato, Yatırım Danışma Konseyi toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, toplantıya davetinden dolayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

Oldukça verimli bir toplantı yaptıklarını belirten Rato, Türkiye'nin ekonomisi ve yabancı doğrudan yatırım beklentisine ilişkin konuları ele aldıklarını kaydetti. ''Çok içten şekilde inanıyorum ki doğru politikalar uygulanmasıyla birlikte, görünüm Türkiye ekonomisi için oldukça olumludur ve olmaya devam edecektir'' diyen Rato, yabancı doğrudan yatırımların en büyük itici güçlerinden birinin ekonomik istikrar olduğuna işaret etti.

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, ''Bir kez daha altını çizmek istiyorum ki Türkiye hükümeti kendi programını uygulamaya devam ediyor, biz de bunu destekliyoruz. Bu durum, oldukça önemli ekonomik sonuçları beraberinde getirmiştir. Belki de son yüzyıldaki en önemli başarılar elde edilmiştir'' dedi.

Son bir yıl içerisinde çok önemli gelişmeler kaydedildiğini, özellikle enflasyon oranlarının 35 yıllık tarihinin en düşük seviyesine, yüzde 8'lere düştüğünün görüldüğüne dikkati çeken Rato, hükümetin bu alanda hedeflerine geçen yıl çok önemli şekilde ulaştığını, GSYİH'nin yüzde 8'ine yakın bir faiz dışı fazla verildiğini anımsattı.

Özellikle borcun GSMH oranının da düşmekte olduğunu, makro ekonomik istikrarın devam ettiğini belirten Rato, hükümetin de reform sürecini devam ettirme kararını sürdürdüğünü kaydetti.

Avrupa Birliği katılım sürecindeki beklentilerin devam ettiğini, doğrudan yatırımın artacağına ilişkin beklentilerin de sürdüğünü belirten Rato, bu yılın ilk üç ayındaki rakamların bu yönde bir iyileşmeyi gösterdiğini vurguladı.

Rato, ''yabancı yatırımlarda büyük bir artış gözleniyor, özellikle bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerinde bunu söyleyebiliriz. Hükümetin oldukça iddialı özelleştirme programı da, bu anlamda yabancı yatırımların ilgisini artırmayı sürdürecektir'' dedi.

IMF Başkanı Rodrigo de Rato, Türkiye'nin, IMF'nin en başarılı olduğu ülkelerden birisi olduğunu bildirdi.

Rato, Türkiye ekonomisinin çok iyi bir performans gösterdiğini belirterek, ekonomik performansın çok etkileyici olduğunu ve devam edeceğine inandığını ifade etti.

Hükümetin uyguladığı ekonomik programın Türk halkının geleceği açısından da önem taşıdığının altını çizen Rato, hükümetin de bu programı uygulamada başarılı olduğunu söyledi.

Rato, Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programın önemli sonuçlar vermeye başladığını belirterek, ekonomik programın sürdürülmesi çerçevesinde makro ekonomik iyileşmenin devam edeceğini kaydetti. Rato, IMF'nin Türkiye'nin ekonomik programına destek vermeyi sürdüreceğini de vurguladı.

DÜNYA BANKASI: ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shengman Zhang, Türkiye'nin çok etkileyici bir ilerleme kaydettiğini, özellikle ekonomik büyümenin hızlı bir şekilde devam etmesinin, Türkiye ekonomisindeki en önemli gelişme olduğunu söyledi.

Zhang, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin böyle bir toplantıyı organize etmesinin önemine işaret ederek, Dünya Bankası olarak, Türkiye'nin reform sürecinin bir parçası olmaktan büyük memnuniyet ve onur duyduklarını kaydetti.

Türkiye'nin AB yolunda bir ülke olarak reformlarına ve özellikle de taahhütlerine devam etmesinin çok önemli bir unsur olduğunu belirten Zhang, Türkiye'nin taahhütlerine devam etmesi halinde çok büyük bir potansiyelinin olacağını vurguladı.

Zhang, Dünya Bankası olarak Türkiye'ye teknik ve finansman desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

AVRUPA YATIRIM BANKASI: DAHA ÇOK YATIRIM GELECEK

Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkanı Philippe Maystadt, Türkiye'nin böyle bir toplantıyı gerçekleştirmesinin zamanlama açısından da çok önemli olduğunu söyledi. Maystadt, Türkiye için üç önemli unsuru ise şöyle sıraladı:

''Birincisi Türkiye'de makro ekonomik istikrar, yüksek büyüme, düşük enflasyon sağlanırken faiz hadleri de geriledi. İkincisi, Türkiye AB'den müzakere tarihi aldı. Türkiye üyelik sürecinde koşulları yerine getirdikçe, doğrudan yatırım girişi de artacaktır. Üçüncü olarak IMF ile yapılan anlaşma, yatırımcıların güvenini artırarak Türkiye'ye daha çok yatırım gelmesine katkıda bulunacaktır.''

Türkiye'ye yabancı yatırımcıların ilgisinin artmaya başladığını ifade eden Maystadt, Avrupa'dan bazı şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmak için kendileriyle görüştüğünü belirterek, ''Türkiye'nin geleceğine ciddi bir yatırımcı güveni var'' şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yatırım Danışma Konseyi üyelerinin bugün gerçekleştirilen toplantıda, geçen yıl belirlenen öncelikli konulara ilişkin çalışmaların aynı kararlılıkla sürdürülmesini tavsiye ettiklerini bildirdi.

Erdoğan, Yatırım Danışma Konseyi toplantısının ardından, konsey üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, yaptığı konuşmada, Yatırım Danışma Konseyi'nin 2. toplantısının başarıyla tamamlandığını, toplantıda konsey üyelerinin Türkiye'nin hükümetleri döneminde sağladığı politik ve makroekonomik istikrarı takdirle karşıladıklarını ifade ederek, yerli ve yabancı yatırımların artması için en temel şartların yerine getirilmesinde önemli ilerleme kaydedildiğini ifade ettiklerini söyledi.

Konsey üyelerinin, geçen yılki sonuç bildirisinde yer alan değerlendirmelerinde önemli ölçüde ilerleme sağlanmasından duydukları memnuniyeti ifade etmelerinin, hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesi konusundaki kararlılığını teyit eder nitelikte olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Geçen yılki konsey toplantısından sonra gündeme gelen değerlendirmeler doğrultusunda, özellikle belirli alanlarda sağlanan ilerleme, üyeler tarafından 5 başlık altında özetlenmiştir. Şirket kuruluşu ve sektörel lisanslar gibi alanlardaki idari engellerin azaltılması, AR-GE faaliyetlerinin özendirilmesine yönelik olarak alınan tedbirler, KOBİ'lere sağlanan desteklerin olumlu sonuçları sayesinde üretimde tedarik zincirinin etkinliğinin artırılması, eğitim imkanlarının geliştirilmesine tahsis edilen kamu kaynaklarının artırılması, fikri mülkiyet haklarının korunması konusunda somut tedbirlerin alınması. Tüm bunların üzerinde hükümetimizin siyasi ve ekonomik istikrarı koruma kararlılığına ve reformları sürdürme iradesine dönük güven ifade edilmiştir.''

Yatırım Danışma Konseyi'nin, Türkiye'yi, yabancı yatırımcıların tereddütsüz tercih ettiği bir yatırım yeri yapmaya yönelik politikalarına çok önemli uluslararası bir perspektif kazandırdığını ifade eden Erdoğan, bu perspektifin Türkiye'nin yoğun bir rekabetin yaşandığı dünya ekonomisi ile bütünleşmesine yönelik çabalarına önemli katkılar sağladığını dile getirdi.

Erdoğan, ''Konsey üyeleri bu toplantıda, geçen yıl belirlediği öncelikli konulara ilişkin çalışmalarımızın aynı kararlılıkla sürdürülmesini tavsiye etmiştir. Ayrıca, değerli üyeler, AB üyeliği yolundaki Türkiye'ye önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcıların ilgisinin artacağına işaret etmişlerdir'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Rato'nun dikkat çektiği noktalar
 Erdoğan bürokratlardan yakındı
 Babacan: '4.6 milyar dolar yabancı yatırım bekleniyor'
 Toyota Avrupa Başkanı: Türkiye cazip ülke
 Metro CEO'su Körber: Yatırım planları aynen devam ediyor
 Siemens AG: Enerji özelleştirmelerle ilgiliyiz
 Ünlü patronlar İstanbul'da
 Telecom İtalia: Telekom ihalesini kazanamazsak Avea...
 Tüpraş'ta ihaleye çıkıldı
 Dış ticaret açığı 3 milyar 726 milyon dolara yükseldi
 Madencilikte patlama yaşanıyor
 'Büyüme trendine girdik"
 Derviş, BM üstdüzey yetkilileriyle görüştü
 Her şeyi bilen lider dönemi geride kaldı
 Tekstilciler, finansçılara 'sağlık' raporu verecek
 Koç-Sabancı şikâyetçi, TIM ciddi
 Çukurova'dan Fon'a 224 milyon dolarlık ödeme
 Haydarpaşa 7 milyar dolarla değişiyor
 'Ecevit hükümeti gecikti fatura 4 milyar $ arttı'
 Scania yeni modellerle yine liderliği hedefliyor
 Caddelerin bereketi
 Atatürk Havalimanı ihalesi 3 Haziran'da
 ..Ve 'Divan City' açıldı
 Unilever: Türkiye'de şirket satın alarak büyüyebiliriz
 Yabancılar bono satıp dolar aldı, borsa yüzde 2.3 düştü
 Citigroup Başkanı Weill Erdoğan'la yatırımı görüştü
 Gima-Migros'ta olumlu seyir
 Akaryakıtta ulusal marker ihalesi bugün yapılıyor
 Rato: İlk çeyrekteki yabancı sermaye girişi etkileyici
 Tüpraş ihalesinde finansal yeterlilik şartı aranacak
 Kent: Efes fabrikaları dünyada ilk 15'e girdi
 Kuveyt Türk bu yıl halka açılacak
 Fortis, fon yönetimi işini bırakıyor
 Sabancı Bank'a 115 milyon Euro kredi
 'Erdemir'i zararda aldık kâra çevirdik'
 ABD ekonomisi hız kesti
 Karaca'dan taş evler için üretim
 Kura çekimine başvuruda son gün
 Filli Boya'nın patronu son yolculuğuna çıktı
 Çağlar'ın hapis cezası geçici olarak ertelendi
 Suriye Sınır Kapısı'na 11.5 trilyonluk yatırım
 The Economist: AB'ye 2014 yılında girersiniz
 Güler: Botaş'ta istifa yok
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Banka yöneticileri ve kredi alanları bekleyen...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Kuşadası örneğine bak, borsada yerli-yabancı tercihini...
GAZİ ERÇEL
Reel ücretler ve verimlilik
Son dönemin çarpıcı...
Ömür törpüleyen 'şifa' kuyruğu
SSK hastanelerinde doktor yüzü görebilmek için ilk şart gün ağarmadan...
Engellilerin umut türküsü başladı
Tunceli'de engelliler için "Umudun Türküsü" projesi kapsamında...
DİSK'in sloganları sevgi bahçesi gibi
DİSK'in sloganları sevgi bahçesi gibi
DİSK, 1 Mayıs mitinglerine bu yıl "fabrikamı, işimi, bağımsızlığı ve...
'Kara' göründü
'Kara' göründü
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, subaylarını yetirdiği Kara Harp...
IMKB
E: 23.592 D:% 0,31
DOLAR
S: 1,385 D:% -0,324
EURO
S: 1,793 D:% 0,028
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu