kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanuni döneminde mürverle boyanırdı
Hakikat şarapta gizlidir
Kanuni döneminde mürverle boyanırdı

Kanuni döneminde mürverle boyanırdı

Eski şaraplar bugünkülerin yanında çok zavallı kalıyor. Birkaç yıl önce Gusto dergisinde yayınlanan Osmanlı şarapları ile ilgili araştırmamda bazı ilginç ayrıntıları aktarmıştım. Örneğin, Kanuni döneminde Avusturya elçilik heyetiyle İstanbul'a gelmiş Hans Dernschwam, o dönemin şarap kültürü hakkında ayrıntılı bilgiler vermekte. "Türklerin şarapları kırmızı ve çok koyu renklidir. Öyle ki insan bu şarapla yazı yazabilir", diyor Dernschwam ve devam ediyor: "Türklerin şarabı nasıl yaptıklarını ve kırmızıya boyadıklarını öğrendim. Şaraba mürver ile orman zambağı karıştırılıyor. Köylerde mürvere benzer siyah taneleri olan orman mürveri denen yabani bir ağaç vardır. Bu siyah taneleri bir fıçıya doldurup bastırarak eziyorlar ve ekşimeye bırakıyorlar. Vakti gelince, fıçının musluğunu açarak içindeki şırayı akıtarak alıyor ve meyhanelere satıyorlar. İşte şarabı bu nesne ile boyuyorlar. İnsanı hasta ediyor." Umarım Dernschwam'ın anlattıkları, vicdansız sahte içki üreticilerine yeni bir ilham kaynağı olmaz. Osmanlı'daki bütün şaraplar böyle kötü değildi. Nitekim Dernschwam onları da anlatıyor: "Midilli'de yapılan ve başka yerlerden de gelen tatlı, sert şaraplar var. Lezzet ve kalite bakımından misket ve malveza şarapları bizim raffal ve wipach gibi şaraplarımızdan üstündür. Böyle eski ve iyi bir şarabı İstanbul'da içtim. Misket şarabı Galata'daki Rum ve Yahudilerde ve İstanbul tarafında bulunur. Beyaz ve hafif sarı renktedir."
DİĞER GURME HABERLERİ
 Hangisi sahte hangisi hakiki?
 Tarihi yalıda evlenmek hayal değil
 Turizmimiz Rus ruleti gibi
 Okyanus ıstakozları markette
 Ultra lüks harman viskiler
 Clinton da burada puding yedi
 Farklı Mekanlar Denemek İsteyenlere
 Yunan mutfağı İstanbul'da
 Şarap karafta sunulur
 Bağcılara üzümü öğretecek
 Romun yeni hedefi Türkiye
 Alkolü az aroması çok hoş
 Film değil sanki tadım kursu
 Beyaz şarap unutuldu mu?
 Vergi zammı şarabı vurdu
 Sıcak şarap içimizi ısıtıyor
 Adını mitolojiden almış
 Şeker yerine tatlandırıcılar
 Fransızların rejim sırları
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Kapkaça uğramamak için ben de tedbir alıyorum
Kapkaça uğramamak için ben de tedbir alıyorum
Polisliği, anneliği ve ev kadınlığını bir arada yürüten İnci Aksoy...
Her hayatın iniş ve çıkışları vardır
Her hayatın iniş ve çıkışları vardır
Sabah Gazetesi Magazin Müdürü Şengül Balıksırtı'nın Seni Ben...
Sağlam kemikler için süt, yoğurt ve peynir
Kalsiyum ve D vitamini, kemik dokusunun zarar görmesi sonucu oluşan...
Köpek modasının Valentino'su
Ülkü Berse'nin hayatı köpeği Nazlı sayesinde değişti. Nazlı'ya...
Yerküremizde farkında olmadığımız çok şey var
Beş yıllık bir emeğin ürünü olan Yaradılış, doğa sevgisi ve kökenlerimiz...
Komediler bu kez atakta
Karanlık bir gerilim, haftaya damgasını vuracak. Geçenlerde İstanbul'a konuk...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.