kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
YILLIK DEĞERLENDİRME YAPTI... Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Harp Akademileri Komutanlığı’nda yaptığı yıllık değerlendirme konuşmasında önemli tespitlerde bulundu.
Asker 'ılımlı İslam' modeline tepkili
Resmi özür karmaşası
Özkök'ten mesajlar

Türkiye ılımlı İslam değil laik model

Genelkurmay Başkanı Harp Akademileri'nde bölgeyi değerlendirdi.

Ilımlı İslam: Türkiye'nin genişletilmiş Ortadoğu Projesi içinde ılımlı İslam modeli olarak tanımlanması doğru değil. Türkiye laikliği ile model gösterilebilir.

AB ve ABD: ABD ile ilişkiler kriz iddialarından etkilenmeyecek kadar güçlüdür. Her iki ülkenin birbirine ihtiyacı var. AB ile menfaatlerimiz de karşılıklı.

Yunanistan: Kara Harp Okulu öğrencilerimizin ziyareti sırasında meydana gelen olayla ilgili Yunanistan'ın resmi özür dilemesini bekliyoruz..


Asker 'ılımlı İslam' modeline tepkili

Türkiye'nin laik bir ülke olduğunu söyleyen Orgeneral Özkök, "Ülkenin ılımlı İslam modeline götürülmesine ulusça karşı çıkılacaktır" dedi.

Türk dış politikasının batıyla ilişkilerinde iki temel ekseninin mevcut olduğunu, bunlarından birisinin ABD, diğerinin ise AB olduğunu söyleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "Türkiye- ABD ilişkilerinin kötü bir dönemden geçtiği" şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını söyledi. Terör örgütünün Türkiye'nin üniter yapısını değiştirecek parçalamayı amaçladığını belirten Orgeneral Özkök, "Terör örgütü politikalarını AB ekseninde geliştiriyor" diye konuştu. Özkök, İstanbul'daki Harp Akademileri Komutanlığı'nda yaptığı yıllık değerlendirme konuşmasında şu tespitlerde bulundu.

TÜRKİYE LAİK BİR ÜLKE
Orgeneral Özkök, konuşmasının ilk bölümünde, Büyük Ortadoğu Projesi'ne atıfta bulunarak, bu proje çerçevesinde Türkiye'nin bölgedeki stratejik konumu nedeniyle adının anıldığını söyledi. Orgeneral Özkök, "Bir kısım çevreler, Türkiye'yi bu projede 'ılımlı İslam modeli bir ülke' olarak tanımlamak istediler. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 99'a yakını Müslüman'dır. Ancak Türkiye, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye ne İslam devletidir, ne de İslam ülkesidir'' şeklinde konuştu. Orgeneral Özkök, "Laiklik ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan tüm değerlerin kilit taşıdır. Ilımlı İslam modeline dönüştürülmek istenmesi halinde, bu yaklaşıma ulusça karşı çıkılacağı gözden kaçırılmamalıdır'' dedi.

SOYKIRIM ASILSIZ
Ermenistan'ın tutumunun kaygı verici olduğunu vurgulayan Orgeneral Özkök şöyl konuştu: "Ermenistan'ın uluslararası temel hukuk kurallarına uyması, komşuluk ilişkilerinin gereklerini yerine getirmesi gerekmektedir. Ermenistan, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tanımamakta, uluslararası arenada asılsız Ermeni soykırım iddialarının tanınması için girişimlerde bulunmaktadır. Asılsız soykırım iddialarının siyasi ve hukuki boyutu, Lozan Antlaşması ile kapanmıştır.''

ÖZÜR DİLENMELİ
"Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde 2000 yılından itibaren başlatılan Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) görüşmeleri kapsamında her iki ülke tarafından bazı önlemler kabul edilmiş ve kamuoyuna açıklanmıştır" diyen Özkök, "Ancak Güven Artırıcı Önlemler kapsamında, Kara Harp Okulu öğrencilerimizin Yunanistan'a yaptıkları ziyaret esnasında meydana gelen olaya ilişkin Yunanistan'ın resmi özür dilemesini ve olayın sorumlularının açığa çıkarılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde, bu faaliyetlerin gözden geçirilmesi durumu ortaya çıkabilir" diye konuştu. Özkök, ayrıca Yunanistan'ın savunma harcamalarında büyük artış olduğunu belirtti. Kıbrıs'ın Türkiye'nin güvenliği açısından stratejik önem taşıdığını söyleyen Özkök, "Bazı kesimler Kıbrıs'ın artık stratejik olarak önem taşımadığını öne sürüyor. Ancak İngilitere bile hala Ada'daki üslerinin stratejik olduğunun bilincinde" dedi. Kıbrıs Türk halkının yapılan referandumda Ada'nın birleşmesi niyetini ortaya koyduğunu hatırlatan Özkök, Türkiye'den bu konuda yeni jestler beklenmemesini istedi.

ABD ADIM ATMADI
Özkök, ABD ile ilişkilerde soğukluk yaşandığı yönündeki görüşlerin gerçekçi olmadığını söyledi ve "Bu geniş coğrafyada Türkiye'nin ABD'ye, ABD'nin de Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Türkiye-ABD ilişkileri, pek çok bölgesel sorun karşısında ortak beklentileri ve kaygıları paylaşmaktadır" dedi. Özkök, ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığı konusunda gerekli adımları atmadığını de ekledi.

AB'NİN DE ÇIKARI VAR
Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa Birliği'nin bir 'lütfu' olarak değerlendirilmesinin çok yanlış olduğunu belirten Orgeneral Özkök, "Her birliktelik gibi bu birliktelikte de iki tarafın da menfaatleri var. Hem AB, hem de Türkiye'nin kazanımları olacaktır ancak AB'ye girilemezse dünyanın sonu gelmeyecek" dedi. Orgeneral Özkök, terör örgütün AB'ye giriş sürecinde Türkiye'nin gerçekleştirdiği demokratik açılımların yarattığı olumlu ortamı kötüye kullanarak politikalarını AB ekseninde geliştirdiğini, "Kürt sorunu" olarak niteledikleri konuyu AB platformuna taşıdığını söyledi. "Örgüt, Türkiye'den istediklerini AB vasıtasıyla kültürel haklar olarak dikte ettirmeye çalışmaktadır" diyen Özkök, "AB tarafından yayımlanan raporlarda Kürt kökenli vatandaşlarla ilglili olarak yer alan hususların ferdi kültürel haklardan toplumsal siyasi haklara doğru tırmandığını, bunun Türkiye'nin AB'ye giriş müzakerelerinde karşılaşacağı baskıların boyutlarını da gözler önüne serdiğini" bildirdi. Son dönemde yaşanan bedelli askerlik tartışmasına da değinen Özkök, paralı askerliğin gündemde olmadığını vurguladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki modernizasyon çercevesinde dört tugayın lagvedileceğine işaret eden Orgeneral Özkök, TSK'da 150 bin civarında personel azaltımına gidileceğini söyledi.

Erhan DOĞAN / MERKEZ


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ankara'dan ABD'ye İncirlik jesti
 Doktorlar bugün 'iş'ini bırakıyor!..
 'Çete köstebeği' gözaltına alındı
 Göçe elektronik takip
 Ankara'ya ek şart AB'yi ikiye böldü
 'Götürün onu buradan! O Tanrı'nın meleği!..'
 ABD'de Ermeniler'e destek girişimi
 Polonya'nın 'soykırım' kararına tepki
 Hukuk Fakültesi eğitimi 5 yıl oluyor
 Bayan Bush'tan bayram mesajı
 2004'ün 'En Has' ödülleri verildi
ERDAL ŞAFAK
GOP ve Türkiye
Genelkurmay Başkanı Org....
ÖMER LÜTFİ METE
Sivil akıl nerede?
Genelkurmay Başkanı Özkök'ün Harp...
UMUR TALU
Artık nasıl bakarsan
Bu ülkede "gelir dağılımı"...
111'inci kehanet gerçekleşti
Aziz Malacchia, kendi döneminden sonraki 111'inci Papa için "zeytinin...
Playboy olmadı kısmet Elle'miş!
Elle dergisine kapak olan Ukrayna Başbakanı'nın 4 yıl önce "Gerçek...
Kupa yaz 1905'e yolla
Kupa yaz 1905'e yolla
UEFA Kupası'nı ve Süper Kupa'yı kazanan; Türkiye Kupası'nı 13 kez...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu