|
|
|
|
|
|
Türkiye ılımlı İslam değil laik model
Genelkurmay Başkanı Harp Akademileri'nde bölgeyi değerlendirdi.
Ilımlı İslam: Türkiye'nin genişletilmiş Ortadoğu Projesi içinde ılımlı İslam modeli olarak tanımlanması doğru değil. Türkiye laikliği ile model gösterilebilir.
AB ve ABD: ABD ile ilişkiler kriz iddialarından etkilenmeyecek kadar güçlüdür. Her iki ülkenin birbirine ihtiyacı var. AB ile menfaatlerimiz de karşılıklı.
Yunanistan: Kara Harp Okulu öğrencilerimizin ziyareti sırasında meydana gelen olayla ilgili Yunanistan'ın resmi özür dilemesini bekliyoruz..
Asker 'ılımlı İslam' modeline tepkili
Türkiye'nin laik bir ülke olduğunu söyleyen Orgeneral Özkök, "Ülkenin ılımlı İslam modeline götürülmesine ulusça karşı çıkılacaktır" dedi.
Türk dış politikasının batıyla ilişkilerinde iki temel ekseninin mevcut olduğunu, bunlarından birisinin ABD, diğerinin ise AB olduğunu söyleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, "Türkiye- ABD ilişkilerinin kötü bir dönemden geçtiği" şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını söyledi. Terör örgütünün Türkiye'nin üniter yapısını değiştirecek parçalamayı amaçladığını belirten Orgeneral Özkök, "Terör örgütü politikalarını AB ekseninde geliştiriyor" diye konuştu. Özkök, İstanbul'daki Harp Akademileri Komutanlığı'nda yaptığı yıllık değerlendirme konuşmasında şu tespitlerde bulundu.
TÜRKİYE LAİK BİR ÜLKE Orgeneral Özkök, konuşmasının ilk bölümünde, Büyük Ortadoğu Projesi'ne atıfta bulunarak, bu proje çerçevesinde Türkiye'nin bölgedeki stratejik konumu nedeniyle adının anıldığını söyledi. Orgeneral Özkök, "Bir kısım çevreler, Türkiye'yi bu projede 'ılımlı İslam modeli bir ülke' olarak tanımlamak istediler. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 99'a yakını Müslüman'dır. Ancak Türkiye, laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Türkiye ne İslam devletidir, ne de İslam ülkesidir'' şeklinde konuştu. Orgeneral Özkök, "Laiklik ilkesi, Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan tüm değerlerin kilit taşıdır. Ilımlı İslam modeline dönüştürülmek istenmesi halinde, bu yaklaşıma ulusça karşı çıkılacağı gözden kaçırılmamalıdır'' dedi.
SOYKIRIM ASILSIZ Ermenistan'ın tutumunun kaygı verici olduğunu vurgulayan Orgeneral Özkök şöyl konuştu: "Ermenistan'ın uluslararası temel hukuk kurallarına uyması, komşuluk ilişkilerinin gereklerini yerine getirmesi gerekmektedir. Ermenistan, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tanımamakta, uluslararası arenada asılsız Ermeni soykırım iddialarının tanınması için girişimlerde bulunmaktadır. Asılsız soykırım iddialarının siyasi ve hukuki boyutu, Lozan Antlaşması ile kapanmıştır.''
ÖZÜR DİLENMELİ "Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde 2000 yılından itibaren başlatılan Güven Artırıcı Önlemler (GAÖ) görüşmeleri kapsamında her iki ülke tarafından bazı önlemler kabul edilmiş ve kamuoyuna açıklanmıştır" diyen Özkök, "Ancak Güven Artırıcı Önlemler kapsamında, Kara Harp Okulu öğrencilerimizin Yunanistan'a yaptıkları ziyaret esnasında meydana gelen olaya ilişkin Yunanistan'ın resmi özür dilemesini ve olayın sorumlularının açığa çıkarılmasını bekliyoruz. Aksi takdirde, bu faaliyetlerin gözden geçirilmesi durumu ortaya çıkabilir" diye konuştu. Özkök, ayrıca Yunanistan'ın savunma harcamalarında büyük artış olduğunu belirtti. Kıbrıs'ın Türkiye'nin güvenliği açısından stratejik önem taşıdığını söyleyen Özkök, "Bazı kesimler Kıbrıs'ın artık stratejik olarak önem taşımadığını öne sürüyor. Ancak İngilitere bile hala Ada'daki üslerinin stratejik olduğunun bilincinde" dedi. Kıbrıs Türk halkının yapılan referandumda Ada'nın birleşmesi niyetini ortaya koyduğunu hatırlatan Özkök, Türkiye'den bu konuda yeni jestler beklenmemesini istedi.
ABD ADIM ATMADI Özkök, ABD ile ilişkilerde soğukluk yaşandığı yönündeki görüşlerin gerçekçi olmadığını söyledi ve "Bu geniş coğrafyada Türkiye'nin ABD'ye, ABD'nin de Türkiye'ye ihtiyacı vardır. Türkiye-ABD ilişkileri, pek çok bölgesel sorun karşısında ortak beklentileri ve kaygıları paylaşmaktadır" dedi. Özkök, ABD'nin Kuzey Irak'taki PKK varlığı konusunda gerekli adımları atmadığını de ekledi.
AB'NİN DE ÇIKARI VAR Türkiye'nin üyeliğinin Avrupa Birliği'nin bir 'lütfu' olarak değerlendirilmesinin çok yanlış olduğunu belirten Orgeneral Özkök, "Her birliktelik gibi bu birliktelikte de iki tarafın da menfaatleri var. Hem AB, hem de Türkiye'nin kazanımları olacaktır ancak AB'ye girilemezse dünyanın sonu gelmeyecek" dedi. Orgeneral Özkök, terör örgütün AB'ye giriş sürecinde Türkiye'nin gerçekleştirdiği demokratik açılımların yarattığı olumlu ortamı kötüye kullanarak politikalarını AB ekseninde geliştirdiğini, "Kürt sorunu" olarak niteledikleri konuyu AB platformuna taşıdığını söyledi. "Örgüt, Türkiye'den istediklerini AB vasıtasıyla kültürel haklar olarak dikte ettirmeye çalışmaktadır" diyen Özkök, "AB tarafından yayımlanan raporlarda Kürt kökenli vatandaşlarla ilglili olarak yer alan hususların ferdi kültürel haklardan toplumsal siyasi haklara doğru tırmandığını, bunun Türkiye'nin AB'ye giriş müzakerelerinde karşılaşacağı baskıların boyutlarını da gözler önüne serdiğini" bildirdi. Son dönemde yaşanan bedelli askerlik tartışmasına da değinen Özkök, paralı askerliğin gündemde olmadığını vurguladı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki modernizasyon çercevesinde dört tugayın lagvedileceğine işaret eden Orgeneral Özkök, TSK'da 150 bin civarında personel azaltımına gidileceğini söyledi.
Erhan DOĞAN / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|