kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Ozyilmazel @ SABAH
 
Şişmanlatmayan çikolatanın sırrı...
Nasıl yani?

Şişmanlatmayan çikolatanın sırrı...

XLarge yazarımız Rahşan'a müjde! Bugünden tezi yok, çok sevdiği çikolatadan mahrum kalmak zorunda değil. Çünkü yılların 'diyet düşmanı çikolatası' sizi şişmanlatmayabilir. Canınız çok çekince, burnunuzda tütünce küçük kaçamaklar yapılabilir. Nasıl mı? Çikolatadan önce bir kase mercimek yemeğini mideye indirerek. Ya da çikolatayı tam buğday, çavdar ve kepek gibi ekmeklerin yanında tüketerek. "Haydaaa! Bu da nereden çıktı, saçmalama Ayşe, duygularımızla oynama Ayşe" demeyin de devamını dinleyin. Öncelikle bu süper bilgiye nasıl ulaştığımı çiziktireyim. Şimdi bende son günlerde bir iç çekilmesi, el ayak kesilmesi, sinirlilik hali, ayılıp bayılmadır gidiyor. Allahım bana neler oluyor? Sonunda dayanamadım tahlillerimi yaptırdım. Dediler; çağımızın en büyük problemi hipoglisemi sizde de var! Ana! "İyi de sayın doktorum Ender Saraç, hipoglisemi de ne?" Şimdi cümlemiz, doktorların rafine un ve rafine şeker tabir ettikleri, beyaz un ve şekeri löp löp götürüyoruz, soframızdan eksik etmiyoruz ya (bkz: francala, beyaz makarna, kek, şuruplu tatlılar...), hah işte bu süper lezzetli gıdalar hipoglisemiye sebep olabiliyormuş. Çünkü rafine gıdalar bağırsaklarda hızla emilip kana karışır ve bu da kan şekerini hızla yükseltirmiş. Hal böyleyken pankreas da kan şekerini düşürmek için aniden bol miktarda insülin salgılamaya başlarmış. Salgılarsa, salgılasın değil tabii. Çünkü fazla ve ani insülin salgılandığı için yemekten 2.5-3 saat sonra açıkta insülin kalıyor. Ve kan şekeri birden ve hızla düşmeye başlıyormuş. Bunun sonucunda kişi kan şekerini birden yükseltecek yiyeceklere yönelirmiş. Bu bir döngü yani. Kan şekerini hızla yükselt, telafi etmek için de hızla düşür. Sonuç; erken yaşlanma ve ileri dönemde şeker hastalığı... Buradan tüm okuyucuyu uyandırayım; özellikle yemeğin üstüne tatlı, keki unlu tatlı, kuru incir, kuru üzüm, pekmez gibi besinleri tüketmek çok sakıncalı! Ayrıca Dr. Ender Saraç, "Yemekte tatlı meyve suları, tatlı kolalı içecekleri içmek kadar sakıncalı bir şey yok" dedi. Çünkü bunlar da kan şekerini hızla yükseltirmiş. "Peki ya taze sıkılmış portakal suyu?" Portakal suyunu taze sıktırmak marifet değil, posasıyla içmek marifetmiş. Çünkü posalı meyve suyu daha yavaş emilirmiş. Peki bu etrafta kol gezen hipogliseminin belirtileri neymiş? Sinirlilik, huzursuzluk, gece uykudan uyanıp buzdolabından tatlı aşırma (ki kendisi çok kilo aldıran bir eylem. Yatak başında bulundurulacak bir bardak light sütü lıkırdatmak ise bu eyleme karşı tek önlem), titreme, içte fenalık hissi, halsizlik, panik atak geçirdiğinizi zannetme, uyku hali, esneme, inip çıkan enerji hali, çarpıntı, baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğü. Tabii bu belirtilerin hepsi bir arada siz de bulunacak demedik, birkaçının varlığı doktora müracaata yeter. Dr. Ender Saraç "Hipoglisemiden korunmak için kompleks karbonhidratlara yönelmek gerekir" dedi. "Kompleks karbonhidratlar da ne Ender Bey?" Tam buğday ve türevleri, bulgur, bol kepekli gıdalar. Ayrıca mercimek, nohut ve börülce gibi (kuru fasulye hariç) lifli çeperli gıdalar tüketilmeliymiş. Yemek yavaş yavaş, oturarak ve çok çiğneyerek yenmeliymiş. Offf hep aynı nakarat, mecburuz yani şu yavaş yeme işine... Dr. Ender Saraç bana bir hipoglisemi hastası olarak nasıl beslenmemi anlatırken, laf döndü dolaştı çikolataya dayandı. Ben çikolatanın yasak, tü kaka olduğuna o kadar eminim ki, ucundan bile yemeği aklıma getirmiyorum. Meğer getirebilirmişim. Dr. Ender Saraç "Önden ilerleyişini yavaşlatacak bir şeyle çikolatayı yiyebilirsiniz. Böylece çikolatayı uzun sürede hazmedersiniz ve kana şekerin karışması yavaşlar" dedi. "Peki bunu nasıl yapacağız?" diye sordum. "Çikolata yemeden önce ya bir kase mercimek yemeği yiyin. Ya da çikolatayı bir parça çavdar-kepek ekmeğinin üzerine koyup tüketin" dedi. Yalnız tüm bunlar ara öğünlerde ve yavaş yavaş yenmeliymiş. Yemek üstüne ve tok karnına asla çikolata yenmemeliymiş. Hani siz de 'Çikolatam olmadan asla' diyorsanız ve şişmanlamak, sağlığınız bozmak istemiyorsanız, paylaşayım dedim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gece kulüplerine neden gidersiniz?   / 18-04-2005
 Gel gel Tahtakale'ye geeel!   / 15-04-2005
 Sende mi Carre? E yetti gari!   / 13-04-2005
 Sezen Aksu'yu sevmek...   / 11-04-2005
 Eski sevgilinin hortlama dönemindeyiz!   / 08-04-2005
 Bi'tanemiz Halit abimiz   / 06-04-2005
 Ya rüküşsem?!   / 04-04-2005
 Aslan gibi babanız hastalanırsa   / 01-04-2005
 Biz yeterince fıstık değil miyiz?   / 30-03-2005
 Yaşlılığa deva 'Büyüme Hormonu' hangi egzersizle salgılanır?   / 28-03-2005
AYŞE ÖZYILMAZEL
Şişmanlatmayan çikolatanın sırrı...
XLarge yazarımız...
HAKAN & UTKU
Tamamen Pancu'sal
'Uyuyan güzel' bakanların şaka...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Sirke soslu kabak tavası
250...
Cilt mezoterapisi ile 20 dakikada 10 yaş gençleşmek mümkün
Cilt mezoterapisi ile 20 dakikada 10 yaş gençleşmek mümkün
Ameliyatsız yeni teknikler, ciltte beliren kırışıklıkları...
Obezite, Avrupalılar için de büyük tehlike
Obezite, Avrupalılar için de büyük tehlike
Avrupa'da şişmanlık oranı en yüksek ülke Yunanistan. Fransa,...
Bu yaz Bodrum'a yıldız yağacak
Bu yaz Bodrum'a yıldız yağacak
Amerikan müzik sektörünün en önemli isimlerinden biri olan,...
Modaya uydu
Modaya uydu
Evde boncuk dizerek başladığı tasarımcılık işinde oldukça iyi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.