kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Düşman olmayan Papa'nın ölümü
Mason reisi ile birlikte

Düşman olmayan Papa'nın ölümü

Masonlar ile Katolik Kilisesi arasındaki balayı Papa Paolo VI'nın ölümü ile bitti. "Düşman olmayan tek Papa" Masonlar'la kiliseyi barıştırmıştı.

Masonlar'ın kuşkusuz en sevdikleri Papa Paolo VI. Masonlar'ın resmi yayın organı "Rivista Massonica" tarafından 1978 yılında Papa Paolo VI öldüğünde "düşman olmayan tek Papa" olarak anıldı. Vatikan II. Konsili'nin 1960 ve 70'li yıllarda yarattığı yumuşama kilise ve Masonluk arasında büyük bir yumuşama ve diyalogun başlangıcı oldu. Elbette önemli Kardinal ve Piskoposların gizlice Masonluk localarına üye oldukları fısıltıları da bu dönemde çıktı. İsimlerini açıklamayan bir grup rahip "Şeytan Dumanı" yazıları ile Vatikan'a sızan Masonlar'ın varlığını doğruladılar. Bunlardan biri olarak, antik liturji reformunu yapan, "antik ayin rito"sunu kaldırdıktan sonra İran'a Vatikan'ın büyükelçisi olarak atanan Annibale Bugnini'nin adı geçiyor. Bugnini İran'da öldü. Bugnini'nin ölümünün doğal olmadığı "Şeytan Dumanı" adlı yazıda da öne sürülüyor. Papa Paolo VI zamanındaki etkili Mason kardinallerden biri de Sebastiano Baggio idi. Baggio Vatikan'da piskoposların tayinlerinde etkili bir isimdi, "kendi biraderlerini desteklediği" söyleniyordu. Baggio 1978 yılında her iki konklavede de Papa adayı olarak yer aldı. Masonlar'ın Katolik kilisesindeki koruyucularından biri olarak anılan Cizvit papazı Giovanni Caprile, Masonlar'ın "Kilise hayatına katılmalarında hiçbir sakınca olmadığını" da yazıyordu.

OPUS DEİ İLE DEĞİŞTİ
Bu konuda zaten bir sıkıntı yoktu. Milano Piskoposu, geleceğin Papası (Paolo VI) kendi mali danışmanları arasına Mason-Katolik Michele Sindona'yı almıştı. Papa olduktan sonra da Vatikan Bankası IOR'un, Katolik finansının geleceğini Katolik-Mason Sindona ve Roberto Calvi'ye teslim etmişti. Onlar da P2 locasının diğer güvenilir 2 Masonu Licio Gelli ve Umberto Ortolani'ye yaptıkları operasyonlarda yaslandılar. Umberto Ortolani'nin progresist kardinal olarak tanınan Giacomo Lercaroile de yakın ilişkileri vardı. Mason bir gazeteci olan Pier Carpi P2 Mason locasına çok sayıda kardinal ve piskoposun kimliklerini açıklamadan katıldıklarını belirtti. Öyleki P2 aynı zamanda "Loggia Ecclesia" Kilise Locası olarak da anılıyordu. Bu loca da Kent Dükü'ne bağlı olan İngiliz Mason Locasına bağlı idi. Vatikan'da 1971 yılından beri aktif olan bu locaya 100'den fazla kardinal, piskopos ve monsignor'un bağlı olduğu belirtiliyor. Ancak Opus Dei'in kilisede güç kazanması ile bu loca üyelerinin hayatları da zorlaştı. Kilise ve Masonluğun altın yılları sayılan bu 20 yıl boyunca, Katolik biraderler Sindona, Calvi, Ortolani, Gelli Vatikan Bankası IOR'u tamamen kontrolleri altına almışlardı. Bugün 16 bin üyesi olan İtalyan Mason Locası Grande Oriente'nin gran maestro'su Raffi o dönemde Loca'yı yöneten Giordano Gamberini'yi attıklarını söylüyor. Gamberini Kilise ve Mason Locası arasında gizli görüşmeleri yürüten adamdı.

MASON CİZVİTLE YEMEK
Vatikan'daki Mason locasının 8 bölgeye ayrıldığı ise Meksika'da bir Katolik dergisinde (Processo) yazıldı. İskoçya ritine bağlı 4 Mason locasında yüksek rütbeli Vatikan görevlileri yer alıyordu. Katolik kilisesinin önemli isimleri bir araya geldiler. Cizvit papazlarından R. Esposito, Mason Locası reisi Gamberini'nin "Mason cizvit'le ekmek paylaşıyor" diyerek bir ekmeği böldüğünü ve o günden sonra bu jestin aralarında bir rit olarak kaldığını belirtiyor. Mason ve Katolikler arasında diyalogu teşvik edenlerin yaydığı bir söylenti de Papa Roncalli'nin Paris'te Vatikan Büyükelçisi olduğu dönemde yakın arkadaşı Mason baron Yves Marsaudan'ı (Malta Locası) hem Katolik hem de Mason olarak kutsadığı şeklindeydi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Vatan için öldüler
 Adana'da TAYAD'a gösteri izni verilmedi
 Yaptığı torpili ihbar etti
 Hizb-ut Tahrir'in 'öğüt' mektubu
 Bakırhan'a 1.5 yıl hapis cezası
 Akdamar'daki kilise onarılıyor
ERDAL ŞAFAK
Avrupa'nın değerleri
Fransa'da peş peşe...
ALİ KIRCA
Bugün yapmanız gereken on şey!
Bugün cumartesi...
MEHMET ALTAN
Güle güle...
İçe kapanmacı, devletçi, orducu, uzlaşmaz...
30 yıllık Denktaş devri bitiyor
1976’dan bu yana Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan Rauf Denktaş...
Berlusconi'nin koltuğu tehlikede
Başbakan Silvio Berlusconi yönetimindeki İtalya'nın en uzun...
1 taşla 5 kuş
1 taşla 5 kuş
Beşiktaş'ı yenmek F.Bahçe'de sadece üç puan anlamında değil. Başta...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu