kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Oralar da bizimdir...    Ne güzel bir çocuk şarkısıdır o. Orda bir köy var uzakta. Gitmesek de kalmasak da o köy bizim köyümüzdür diye devam edip gider. Şarkılar güzeldir ama gerçekler acı.. Oralarda Doğubayazıtlarda pırıl pırıl, cıvıl cıvıl çocuklar var. Okumak öğrenmek, her bir şeyleri bilmek istiyorlar. Ama elleri kolları bağlı, binlercesi okul kapılarında yığılı bekliyor. Okula gidebilen şanslı çocuklarımız ise Kazım Karabekir İlköğretim Okulunda olduğu gibi bir sırada beş kişi oturmak zorunda kalıyor...
Heves var, öğrenci var ama gidecek sınıf yok
Doğubayazıt'ta acilen 134 dersliğe ihtiyaç var
Eğitimciler nasıl da dertli: Ne yapacağımızı şaşırdık

Okul var da gitmedik mi

Doğubayazıt'ta her yıl dört bin çocuk okula kayıt yaptırarak 'açık kontenjan' beklemeye başlıyor. Derslik yok, sıra iki yıl sonra geliyor.

Gidip görmesem bilemezdim. Ağrı ili okul ve derslik açısından bir felaket. İlçesi Doğubayazıt'ın durumu daha da kötü. 23 bin çocuk 70- 80 kişilik sınıflarda üst üste.

6 ÇOCUKTAN BİRİ KAPIDA
103 BİN nüfuslu ilçede her yıl bu kadar çocuk okula başlıyor. Ama geride dört bin çocuk daha var; kayıt yaptırıp dersliklerde onlara yer açılmasını beklemeye başlıyorlar.

LİSEDE DAHA VAHİM
Diyelim ilköğretimi bitirdiler ya sonra? Çünkü her yıl bin 400 öğrenci lise çağına geliyor ama, ilçedeki tek genel lisenin kontenjanı sadece 180 öğrenci...


Heves var, öğrenci var ama gidecek sınıf yok

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde binlerce çocuk, derslik olmadığı için okula gidemiyor. İlköğretim çağına gelmiş birçok çocuğa 9 yaşında sıra geliyor Her yıl 1400 mezun veren ilköğretimden çıkanları aynı sorun bekliyor. İlçedeki 2 lise 180 kişi aldığı için her yıl binlerce çocuk, çaresiz öğrenime ara veriyor.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesine geldiğimde bu kadar vahim bir tabloyla karşılaşacağımı bilmiyordum açıkçası. Kimi tıklım tıklım sınıflarda üst üste eğitim görmeyi başarıyor!.. Kimine ise yaşıtlarını, camların ve kapıların demir parmaklıkları ardından özlemle seyretmek düşüyor... Çünkü ilçedeki 4 bin çocuk hayata o yaşlarında 'kayıp' başlıyor. Öğrenim görme şansı yakalayanlar ise, 'sığabilecekleri' bir sınıf olmadığı için okula gidemiyorlar. Ağrı'nın 103 bin nüfuslu Doğubayazıt ilçesinde, okul çağındaki öğrenciler eğitim alabilecekleri bir okul arıyorlar. Merkezde ve köylerde toplam 118 ilköğretim okulu var. Kocaman ilçede bulunan lise sayısı ise sadeceOkulunu seyrediyor....   İçeride olan biziz o ise dışarıda. Yani bu fotoğrafın çekildiği saatlerde sınıfında öğretmenini dinleyip, arkadaşlarıyla şakalaşıp oynaması gerekiyor. Ama ne gezer. Okuluna ancak camın arkasından bakabiliyor. Güzel gözlerine hüzün çökmüş. O hüzünden yalnızca iyi bir fotoğraf karesi çıkıyor. Gerisi....iki. Biri genel, diğeri ise endüstri meslek lisesi. Halen 23 bin öğrencinin eğitim gördüğü Doğubayazıt'ta 1172'si kız olan 4 bin öğrenci ise sınıflarda 'yer olmadığı için' okula gidemiyor.

LİSEYE DEVAM EDEMİYORLAR
Öğrenciler, ilköğretim okulunu bitirdiklerinde de ikinci bir sorunla karşı karşıya kalıyorlar. Çünkü ilköğretim okulları her yıl 1200 ila 1400 arasında mezun veriyor. Ancak ilçenin tek genel lisesine, yılda sadece 180 kayıt yapılabiliyor. Bu nedenle öğrenci 'istemesi'ne rağmen eğitimine devam edemiyor. Eğitim sıkıntısının en üst düzeyde yaşandığı ilçede, her yıl artan öğrenci sayısı nedeniyleDepremde zarar gören ve duvarları çatlaklarla dolu olan Kazım Karabekir İlköğretim Okulu öğrencileri ders aralarında ellerine aldıkları süpürgeler ile okullarını temizliyor. Sınıf kapıları bile kırık olan okulun duvar boyaları ise dökülüyor.ilköğretim çağına gelmiş 7 yaşındaki çocukların büyük bölümü derslik olmadığı için okula gidemiyor. Bunların yerine bir önceki yıllardan okula başlayamayan öğrencilere öncelik veriliyor. Bu nedenle birinci sınıftan öğrenimine başlayan öğrencilerin yaşı 9'u buluyor.

TEMİZLİĞİ DE KENDİLERİ YAPIYOR
Doğubayazıt'ta okula gidebilen diğerlerine göre 'şanslı' olan çocukların durumu da içler acısı. 70-80 mevcutlu sınıflarda çocuklar, 5'er kişi oturdukları sıralarda üst üste ders yapmak zorunda kalıyorlar. Atama yapılmadığı için personeli olmayan okulların temizliğini de çocuklar yapıyor. Öğrenciler; teneffüslerde nöbetleşe olarak, sınıfları ve koridorları süpürüp, siliyorlar.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 İki tarafa da yakın değiliz
 Kışkırtmaya kapılmamalı
 Genelkurmay sağduyu istedi
 Kardak'ta balıkçı krizi sona erdi
 Yunan medyası yapay krizi sevdi
 Erbakan için erteleme süresi bugün doluyor
 Müteahhit Özmen'e tahliye
 Yumurtalı protestoya ceza istendi
 81 lise barajı geçemedi
 Eğitime bilişim desteği
 Yapay rahimde çocuk dönemi
 Organ naklinde acı bir sürpriz
ERDAL ŞAFAK
Saydamlık zamanı
Göreve başladığı 16...
ALİ KIRCA
Kırmızı kapaklı kitap!
Orta kalınlıktaki kırmızı kapaklı...
ÖMER LÜTFİ METE
Kışkırtan adres meçhul mü?
Bahçeli'nin şimdiye kadarki...
UMUR TALU
Hangi biz!
Yok, yok... nafile! Düşünmek, anlamak,...
'Bağımsız bir Kürdistan hayal'
Irak Devlet Başkanı Talabani, bağımsız bir Kürdistan'ın...
Sumatra'da 25 bin kişi lavlardan kaçıyor
Endonezya'nın Sumatra adasındaki yanardağın, bölgeyi art arda...
Golsüz bitmez
Golsüz bitmez
Pazar günü oynanacak derbide ligin en çok gol atan iki takımı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu