kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Papa bugün defnedildi

Katoliklerin ruhani lideri Papa II. Jean Paul, bugün Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenecek ayinden sonra toprağa verilecek..

Katoliklerin, 84 yaşında hayata veda eden ruhani lideri Papa İkinci Jean Paul düzenlenen cenaze töreni ile defnedildi. Çok sayıda devlet ve hükümet başkanının yanı sıra yüz binlerce Katolik'in katıldığı cenaze töreni, Papa'nın naaşının, siyah giysili 12 kişi tarafından Aziz Petrus Kilisesi avlusuna getirilmesiyle başladı.

Naaş, Vatikan bahçelerinden geçirildikten sonra, defnedilmek üzere Aziz Petrus Bazilikası'nın zemin katına indirildi.

Bu arada, Polonya'nın başkenti Varşova'da, ayinin bitişiyle 26 pare top atışı yapıldı. 26 pare top atışının, Polonyalı Papa'nın 26 yıl süren papalık dönemini simgelediği bildirildi.

TÜRKİYE'Yİ ERDOĞAN TEMSİL ETTİ

TSİ 11.00'de başlayan ayini, Kardinaller Kurulu Başkanı Jozeph Ratzinger yönetiyor. Vaaz konuşmalarının da yer aldığı cenaze ayininde, Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil etti.

ABD Devlet Başkanı George W. Bush,İngiltere Başbakanı Tony Blair,Fransa Cumhurbaşkanı Jeacque Chirac ve İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin de aralarında bulunduğu 200 devlet ve hükümet başkanının katılacağı cenaze töreninde, BM Genel Sekreteri Kofi Annan da hazır bulunacak. Cenaze için Roma'ya akın edecek ziyaretçi sayının 4 milyona varabileceği belirtiliyor.

PAPA'NIN CENAZE TÖRENİ SONA ERDİ

Katoliklerin 84 yaşında hayata veda eden ruhani lideri Papa İkinci Jean Paul'ün cenaze töreninde düzenlenen ayin sona erdi.

Papa'nın naaşı, Aziz Petrus Bazilikası'nın zemininde kendisine ayrılan yere gömülmek üzere, alkışlar eşliğinde Aziz Petrus meydanındaki avludan 12 kişi tarafından alındı. Naaş meydandan alınırken, çanlar birkaç dakika boyunca çaldı.

PAPA'NIN CENAZE TÖRENİNDEN NOTLAR

Papa İkinci Jean Paul'ün cenaze töreni için Roma'ya yaklaşık 4 milyon kişi geldi.Roma'da her gün 500 bin şişe su dağıtıldı.

Ziyaretçiler için törenin yapıldığı Aziz Petrus meydanı yakınlarına 3500 geçici tuvalet kuruldu. Tören nedeniyle sıkı güvenlik önlemleri alınan Roma'da, 15 binden fazla asker ve polis devriye geziyor.

Törene, 4 kral, 5 kraliçe, 70'den fazla devlet başkanı ve başbakan ile 2500 devlet yetkilisi katılıyor. Roma'daki töreni, Vatikan'a akredite 3500 gazeteci izliyor. İtalyan resmi haber ajansı ANSA ise Papa'nın cenazesini 1 milyon kişinin izlediğini duyurdu.

POLONYA'DA HAYAT DURDU

Polonyalı Papa'nın Vatikan'daki cenaze töreninin başlamasıyla Polonya'da hayat durdu.

Başkent Varşova'da otobüs ve tramvayların işlemediği, sokaklarda ise ender olarak birilerine rastlandığı bildirildi. Polonya'da bugün tatil günü ilan edilmişti. Papa'nın piskoposluk ve başpiskoposluk yaptığı Krakov kentinde cenaze törenini izlemekiçin 300 bin kişi toplandı.

Bir gece önce düzenlenen ve 1 milyona yakın kişinin katıldığı ayinden sonra çok sayıda kişi, geceyi Papa'nın çok sayıda ayin yönettiği Blonie çayırlarında yakılan ateşlerin etrafında geçirdi.

Papa'nın doğum yeri Wadowice'de, Papa'nın vaftiz edildiği Azize Meryem Bazilikası önünde 15 bin kişi, Vatikan'daki töreni dev bir televizyon ekranından izliyor. Papa, Krakov'a 50 kilometre uzaklıktaki Wadowice'de 18 Mayıs 1920'de doğmuştu.

NAAŞI TABUTA YERLEŞTİRİLDİ

Papa 2. Jean Paul'ün naaşı, Vatikan'daki Aziz Petrus Bazilikası'nda tabuta yerleştirildi. Tabut, TSİ 11.00'da meydanda yapılacak ayine taşınmaya hazır hale getirildi. Tabuta yerleştirme işlemi, yas nedeniyle kırmızı giysilerini taşıyan kardinallerin huzurunda gerçekleştirildi. Kardinaller, üç
gündür bazilikanın içindeki ana sunak üzerinde duran naaşın etrafında toplandılar.

Vatikan'ınAyinsel Seremoniler Sorumlusu Piero Marini, Papa'nın tabuta yerleştirilen naaşı başında, Latince olarak, 2. Jean Paul'ün kısa yaşam öyküsünden oluşan bir metin okudu. Daha sonra Marini ve 2. Jean Paul'ün Özel Sekreteri Dziwisz, naaşın yüzünü beyaz ipek örtüyle kapattılar. Ardından Vekaletçi Kardinal Eduardo Martinez Somalo naaşın üzerine kutsal su serpti.

Bu işlemden sonra tabutun içine 2. Jean Paul'ün yaşam öyküsünü içeren Latince metin ve bir çanta yerleştirildi. Çantanın içinde 2. Jean Paul'ün Papalığı döneminde basılmış madalyalar yer alıyor.
İşlemlerin tamamlanmasının ardından ise tabut kapatıldı. Tabutun, önümüzdeki dakikalarda Aziz Petrus Bazilikası'nın önündeki tören yerine taşınması bekleniyor. Bu arada, çeşitli ülkelerin liderleri tören için Aziz Petrus Meydanı'na gelmeye devam ediyor. Ayin ve cenaze törenininTSİ 11.00'da başlaması öngörülüyor.

PAPALARA AİT MEZARLIĞA GÖTÜRÜCEK

Ayinin ardından, Papa'nın meydandaki tabutu, dualar eşliğinde Aziz Petrus Bazilikası'nın zemininin alt kesiminde yer alan Papa'lara ait mezarlığa taşınacak. Zemin kata iniş, bazilikanın tam ortasında Aziz Petrus'un mezarının yer aldığı bölümün oradaki merdiven aracılığıyla olacak. Papa'nın naaşı, orada Papa VI. Pius'un mezarının hemen yanıbaşındaki boş mezara defnedilecek.

Boş mezarda, bundan birkaç yıl öncesine kadar Papa XXIII. Jean yatıyordu. XXIII. Jean'ın kemikleri, kendisine azizlik makamının bir alt rütbesi sayılan ''mübareklik'' unvanının verilmesinin ardından oradan başka bir mekana taşınmıştı.

Cenaze ve defin işleminin, TSİ 14.00 sıralarında sona ereceği tahmin ediliyor. Başbakan Erdoğan'ın, Vatikan'daki törenin ardından, Vatikan nezdindeki Türkiye Büyükelçiliği'ni ziyaret etmesi, daha sonra da yurda dönmesi bekleniyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Merasim fırsat oldu
 Papa'nın cenazesinde bomba yüklü uçak paniği
 Castro: Komünizmi bitiren Papa değildi
 KKTC'de bayraklar yarıya indirildi
 Er: Polis iyi sınav verdi
 Sahte rakıda ürküten bilanço
 Rumlardan EOKA itirafı
 'Provakasyona iltifat etmeyelim'
 Çelik: ÖSS sistemi değişmeli
 Hem dayak yediler hem tutuklandılar
 Liderler saygı duruşunda
 Papa'nın vasiyeti dünyaya mesaj
 'Lübnan'dan çekiliyoruz'
 'AB ile uyum sorunu olabilir'
 Bu da baro neşteri
 JİTEM davasına görevsizlik kararı
 Hırsızlar bu kez Kaboğlu'nu hedef aldı
 Mason çok birliktelik yok
 Mehdi gelecek, altın çağ başlayacak
ERDAL ŞAFAK
Bıçak ve kemik
Tekstil ve hazır giyim...
ÖMER LÜTFİ METE
Türkiye'nin Irak politikasına dair
Talabani'nin Irak...
UMUR TALU
Sağdan, soldan, polisten
Aynı yerde üst üste iki günde...
Amerika demokrasi tabiatını anlamıyor
İran nükleer kullanımdan vazgeçmeyecek.. Saddam rejiminin yıkılması...
Saddam'a sakallarını yoldurdu!
Talabani dün yemin ederek göreve başladı. Hücresinde TV’den izleyen...
Dostluk Atina'da Kaldı!
Dostluk Atina'da Kaldı!
Türk-Yunan dostluğuna, fanatik Panathianikos'lu taraftarların Efes...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu